nya expekt Blogg

För hjärtat är det alltid säsong

För hjärtat är det alltid säsong

Det är dagen efter VM-finalen och mamma skickar ett sms.

”Jaha… Ingen fotboll. Vad ska man titta på nu då?”

Jag skrattar och skriver tillbaks: ” Välkommen till min värld.”

Det ska tilläggas att min kära mor aldrig varit en speciellt dedikerad fotbollssupporter. Men intensiteten och inte minst den dramaturgiska fulländningen i en mästerskapsmatch i fotboll är så gott som omöjlig att värja sig emot.

Alla begriper den. Alla som öppnar sitt hjärta förstår exakt vad det betyder när två stolta nationer ställs mot varandra i en VM-final.

Jag har rört mig i olika världar genom yrkeslivet. Jag är författare i grunden och sedan har jag fått chansen att hamna (och ibland irra mig vilse) i flera olika slags världar.

Ingen värld har varit mer tillåtande, öppen, generös och proppfull av den allra ädlaste metallen, nämligen berättelser, än fotbollens värld

Allting ryms i den. För en människa som älskar att få fatt i historier och berättelser och sedan skriva ner dem, är allt detta en guldkammare, en välsignad plats, en helig och fredad zon.

Det är som att kliva rakt in världens största fest.

Fotbollen äger förmågan att kliva förbi allt det oviktiga och oväsentliga i våra liv.

Allt vi ställer upp till skydd och försvar passeras.

När vi sitter i vår soffa och ser spelare sjunga med i sina nationalsånger eller när vi ser Di Marias tårar, eller Messis straffsparkar, eller Marockos försvarsspel, eller Nederländernas frisparksvariant, eller Kanes straffmiss, eller Saudiarabiens chockseger, när allt detta sker så ställs våra inre dörrar på glänt och vi får tillträde till vårt inre känsloliv, vi känner MED alla dessa spelare, deras supportrar, deras folk.

Jag älskar tjocka romaner om tidens gång, teaterföreställningar där en familj sitter i en soffa och talar ut om sin ångest i fyra timmar. Jag älskar svåra författare som Marcel Proust.

Med det skrivet; det finns ingenting som når mig djupare eller mer innerligt än en fotbollsmatch.

Jag är inte ensam längre. Jag delar mina drömmar. Jag delar vår passion. Jag ingår i ett större och värdigare sammanhang. Exakt så högtravande är de tusen lager av kärlek som ryms i fotbollen.

Med det vill jag önska alla läsare en innerligt God Jul.

Vi ses (och läses) i mellandagarna.

För hjärtat är det alltid säsong.

Spel: Man kan lita på de engelska lagen... De spelar dygnet runt, året om...

Jag tror Manchester City vinner mot Liverpool.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.