nya expekt Blogg

Svensk fotboll-Bättre än sitt rykte

Det finns mycket man kan säga om svensk fotboll.

De som inte kollar så ofta på den brukar ofta hänvisa till att den är så usel, går så långsamt, är tekniskt bristfällig. Det är en väldigt orättvis bild.

Jag har haft äran att arbeta med svensk fotboll på daglig basis sedan 2017 och jag har gått igenom ett hav av fördomar. Varje dörr jag vågade röra vid och öppna berättade en ny och skimrande sanning för mig.

Jag väljer här att fokusera på det som verkligen är av hög klass. Givetvis börjar vi med supportrarna och publikstödet. Det håller världsklass. Det finns få länder som kan mäta sig med en toppmatch i svensk fotboll. Läktarkultur är en konstform som nått närmast fulländning här. Jag känner hårdföra italienska “ultras” som kommit ut bleka och saligt leende efter ett derby i Stockholm.

Det andra är tränarna. Denn explosion av duktiga, yngre tränare som kommit fram de senaste tio åren har verkligen tagit fotbollen till en annan nivå. Att lyssna till människor som Henrik Rydström, Rikard Norling (han har varit med ett tag) eller Andreas Brännström är att lära sig nya saker om något man redan trodde man redan visste allting om.

Det tredje är floran av lag och klubbar i Allsvenskan. Vi har giganter som Malmö med fruktansvärt många miljoner på banken. Vi har stora lag och föreningar som Hammarby, Djurgården och AIK.

Men vi har också Mjällby, Varberg, Degerfors och BP som får mäta sig med de stora drakarna med eget kalibrerade hjärtan och verksamhetsplaner.

Mjällbys totala succé på sociala medier (gå in och kolla om ni missat) är ett suveränt sätt att berätta i riksmedia och i stora publika sammanhang vilken sorts klubb man är. Man får berätta hur passionen är lika stor nere på Strandvallen som den är på mäktiga Friends i Stockholm.

Jag älskar det solidariska uppror som klubbar som Mjällby kommer med till smörgåsbordet som är svensk fotboll.

Det fjärde är 51%-regeln som förhindrar rika ägare (och därmed avarten av den moderna fotbollen) från att kliva in och köpa själen ur varenda klubb i ligan.

Dessutom slipper vi VAR i Allsvenskan och svensk elitfotboll bärs överlag hela av en genuin, lätt åldrad folkhemstanke som är oändligt vacker.

I helgen spelas semifinalerna i Svenska Cupen. Lilla Mjällby står värd för en av dem. Stora Hammarby kommer på besök. Utgången är oviss. Bara det en anledning att innerligt älska svensk fotboll.

Kolla själv och du kommer upptäcka så många fler…

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.