Expekt Blogg

Svensk fotboll-Bättre än sitt rykte

Det finns mycket man kan säga om svensk fotboll.

De som inte kollar så ofta på den brukar ofta hänvisa till att den är så usel, går så långsamt, är tekniskt bristfällig. Det är en väldigt orättvis bild.

Jag har haft äran att arbeta med svensk fotboll på daglig basis sedan 2017 och jag har gått igenom ett hav av fördomar. Varje dörr jag vågade röra vid och öppna berättade en ny och skimrande sanning för mig.

Jag väljer här att fokusera på det som verkligen är av hög klass. Givetvis börjar vi med supportrarna och publikstödet. Det håller världsklass. Det finns få länder som kan mäta sig med en toppmatch i svensk fotboll. Läktarkultur är en konstform som nått närmast fulländning här. Jag känner hårdföra italienska “ultras” som kommit ut bleka och saligt leende efter ett derby i Stockholm.

Det andra är tränarna. Denn explosion av duktiga, yngre tränare som kommit fram de senaste tio åren har verkligen tagit fotbollen till en annan nivå. Att lyssna till människor som Henrik Rydström, Rikard Norling (han har varit med ett tag) eller Andreas Brännström är att lära sig nya saker om något man redan trodde man redan visste allting om.

Det tredje är floran av lag och klubbar i Allsvenskan. Vi har giganter som Malmö med fruktansvärt många miljoner på banken. Vi har stora lag och föreningar som Hammarby, Djurgården och AIK.

Men vi har också Mjällby, Varberg, Degerfors och BP som får mäta sig med de stora drakarna med eget kalibrerade hjärtan och verksamhetsplaner.

Mjällbys totala succé på sociala medier (gå in och kolla om ni missat) är ett suveränt sätt att berätta i riksmedia och i stora publika sammanhang vilken sorts klubb man är. Man får berätta hur passionen är lika stor nere på Strandvallen som den är på mäktiga Friends i Stockholm.

Jag älskar det solidariska uppror som klubbar som Mjällby kommer med till smörgåsbordet som är svensk fotboll.

Det fjärde är 51%-regeln som förhindrar rika ägare (och därmed avarten av den moderna fotbollen) från att kliva in och köpa själen ur varenda klubb i ligan.

Dessutom slipper vi VAR i Allsvenskan och svensk elitfotboll bärs överlag hela av en genuin, lätt åldrad folkhemstanke som är oändligt vacker.

I helgen spelas semifinalerna i Svenska Cupen. Lilla Mjällby står värd för en av dem. Stora Hammarby kommer på besök. Utgången är oviss. Bara det en anledning att innerligt älska svensk fotboll.

Kolla själv och du kommer upptäcka så många fler…


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Swish
Trustly
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av Expekt Nordics Ltd, ett bolag registrerat i Malta under organisationsnummer C86968 och registrerad adress Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta, med telefonnummer +46 8 124 11 401 och e-postadress: kundservice@expekt.se

Expekt Nordics Ltd har tilldelats licens i Sverige av Spelinspektionen för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning under licensärende 18Li7388 och är giltig till den 31 december 2023. Spelinspektionen är den ansvariga licens- och tillsynsmyndighet av alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige. Mer information finns på www.spelinspektionen.se.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spelberoende medföra många gånger sociala, hälsomässiga och ekonomiska problem för individen och dess närstående. Spela ansvarsfullt. Om du eller någon du känner är spelberoende och vill ha hjälp, ring Stödlinjen: 020 81 91 00

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.