Expekt Blogg

Förlåt oss Maradona, men vi är trots allt italienare

Hela helgen är fulltecknad med landskamper. Mitt älskade Italien satt kvar i omklädningsrummet hela första halvleken mot England, hamnade i underläge (fullt rättvist) med 0-2 och orkade inte jaga ikapp efter det.

Man reducerade men sedan stod man i en trasig halvmåne och passade varandra tills publiken i Neapel föll i koma.

I Italien alternerar man landslagets hemmamatcher. Italien är ett djupt splittrat land och genom att lägga viktiga landskamper i olika städer vill man bygga en stolt lojalitet också i städer som annars brukar bry sig ganska lite om landslaget, som alltid förknippat det italienska landslaget med makten i norr, i Rom, i MIlano eller Turin.

När Italien mötte Argentina i semifinalen i VM 1990, i just Neapel, gick stadens Gud, Diego Maradona ut dagarna innan och sade: “ Vad har Italien någonsin gjort för er. Ni är inte från Italien. Ni är från Neapel. Håll på Argentina istället.”

Under några dagar stod det faktiskt och vägde.

Jag glömmer aldrig hur jag satt i min soffa på Nordhemsgatan, 18 år gammal, och såg publiken rulla ut en banderoll minuter före avspark: “ Förlåt oss Diego, men vi är trots allt italienare.”

Italien är ett land som behöver enas runt något större för att nå framgång. När man vann EM sommaren 2021 hade man sviterna, såren och sorgen från en fruktansvärd pandemi ringandes som kyrkklockor.

En rad ur den italienska nationalsången lyder: “ Ja, vi är beredda på döden/Italien kallar på oss.”

Få länder drabbades lika hårt av pandemin som Italien. Just känslan av ett djupt, varmt och solidariskt enande är väldigt stark i ett land, som annars dras isär av provinsiella slitningar. När man får fatt i den där känslan, och enas som land, finns det få länder i världen som kan mäta sig med Italien, oavsett om det handlar om fotboll eller om annat.

Samtidigt… När stadion (döpt efter Maradona) fylls inför matcher med Napoli ekar sångerna och stödet. Under torsdagens match var det helt knäpptyst. Man fick känslan av att det var en träningsmatch. Det var tio år sedan Italien senast spelade i Neapel och jag tror det kommer dröja länge innan det åter blir aktuellt med att lägga en viktig match för det italienska landslaget där.

Ikväll spelar Sverige (inför ett fullsatt Friends) mot Belgien. Italien kan bara drömma om att ha den här sortens uppslutning på läkarna. Svenska fotbollssupportrar tillhör den absoluta eliten i Europa, både när det gäller klubblag och landslag.

Sverige brukar vara bra mot de stora nationerna, särskilt på hemmaplan, så jag har gott hopp om en bra svensk insats.

Sedan fortsätter helgen, och även nästa vecka, med en massa fina matcher runt om i Europa. In och kolla på Nya Expekt för att inte missa något.

Tips: Italien skärper till sig och slår Malta borta på söndag. Sverige slår Azerbaijan hemma på måndag och jag tror Norge vinner mot Georgien borta på tisdag.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Swish
Trustly
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av Expekt Nordics Ltd, ett bolag registrerat i Malta under organisationsnummer C86968 och registrerad adress Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta, med telefonnummer +46 8 124 11 401 och e-postadress: kundservice@expekt.se

Expekt Nordics Ltd har tilldelats licens i Sverige av Spelinspektionen för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning under licensärende 18Li7388 och är giltig till den 31 december 2023. Spelinspektionen är den ansvariga licens- och tillsynsmyndighet av alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige. Mer information finns på www.spelinspektionen.se.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spelberoende medföra många gånger sociala, hälsomässiga och ekonomiska problem för individen och dess närstående. Spela ansvarsfullt. Om du eller någon du känner är spelberoende och vill ha hjälp, ring Stödlinjen: 020 81 91 00

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.