nya expekt Blogg

Förlåt oss Maradona, men vi är trots allt italienare

Hela helgen är fulltecknad med landskamper. Mitt älskade Italien satt kvar i omklädningsrummet hela första halvleken mot England, hamnade i underläge (fullt rättvist) med 0-2 och orkade inte jaga ikapp efter det.

Man reducerade men sedan stod man i en trasig halvmåne och passade varandra tills publiken i Neapel föll i koma.

I Italien alternerar man landslagets hemmamatcher. Italien är ett djupt splittrat land och genom att lägga viktiga landskamper i olika städer vill man bygga en stolt lojalitet också i städer som annars brukar bry sig ganska lite om landslaget, som alltid förknippat det italienska landslaget med makten i norr, i Rom, i MIlano eller Turin.

När Italien mötte Argentina i semifinalen i VM 1990, i just Neapel, gick stadens Gud, Diego Maradona ut dagarna innan och sade: “ Vad har Italien någonsin gjort för er. Ni är inte från Italien. Ni är från Neapel. Håll på Argentina istället.”

Under några dagar stod det faktiskt och vägde.

Jag glömmer aldrig hur jag satt i min soffa på Nordhemsgatan, 18 år gammal, och såg publiken rulla ut en banderoll minuter före avspark: “ Förlåt oss Diego, men vi är trots allt italienare.”

Italien är ett land som behöver enas runt något större för att nå framgång. När man vann EM sommaren 2021 hade man sviterna, såren och sorgen från en fruktansvärd pandemi ringandes som kyrkklockor.

En rad ur den italienska nationalsången lyder: “ Ja, vi är beredda på döden/Italien kallar på oss.”

Få länder drabbades lika hårt av pandemin som Italien. Just känslan av ett djupt, varmt och solidariskt enande är väldigt stark i ett land, som annars dras isär av provinsiella slitningar. När man får fatt i den där känslan, och enas som land, finns det få länder i världen som kan mäta sig med Italien, oavsett om det handlar om fotboll eller om annat.

Samtidigt… När stadion (döpt efter Maradona) fylls inför matcher med Napoli ekar sångerna och stödet. Under torsdagens match var det helt knäpptyst. Man fick känslan av att det var en träningsmatch. Det var tio år sedan Italien senast spelade i Neapel och jag tror det kommer dröja länge innan det åter blir aktuellt med att lägga en viktig match för det italienska landslaget där.

Ikväll spelar Sverige (inför ett fullsatt Friends) mot Belgien. Italien kan bara drömma om att ha den här sortens uppslutning på läkarna. Svenska fotbollssupportrar tillhör den absoluta eliten i Europa, både när det gäller klubblag och landslag.

Sverige brukar vara bra mot de stora nationerna, särskilt på hemmaplan, så jag har gott hopp om en bra svensk insats.

Sedan fortsätter helgen, och även nästa vecka, med en massa fina matcher runt om i Europa. In och kolla på Nya Expekt för att inte missa något.

Tips: Italien skärper till sig och slår Malta borta på söndag. Sverige slår Azerbaijan hemma på måndag och jag tror Norge vinner mot Georgien borta på tisdag.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.