nya expekt Blogg

Dags att upptäcka älskade Serie A

Vi behöver prata lite om Serie A… Jag vet inte hur många intervjuer med spelare och ledare inom svensk fotboll jag genomfört i Studio Allsvenskan, men jag vet att de är många.

Jag älskar att ställa frågan om de följer den italienska ligan. Det är inte många som gör det. De flesta verkar ha hakat av Serie A som en gammal korvvagn.

Det kan bero på ren lättja, men jag tror det handlar en hel del om ignorans och rätt trötta fördomar. Många förknippar italiensk fotboll fortfarande med cynisk, taktisk briljans, målsnåla matcher och ett disciplinerat försvarsspel. Det har inte varit sant på flera decennier. Det ÄR sant att Italien skapat några av de finaste försvarsspelare världen skådat. Men det är INTE sant att Serie A kryllar av stängda fotbollsmatcher utan fart och finess. Den fördomen har varit en lögn i massor av år.

Italiensk fotboll är som en symfoni. Varje enskild match går i olika tempon, sjunker, stiger, dyker och lyfter. Som en örn som bärs av vindarna över havet. (Även om liknelsen med en örn skickar ett litet sting i mitt Roma-hjärta…)

Det är mindre än två år sedan Italien vann EM. I år har vi redan, innan semifinalerna spelats, säkrat ett italienskt lag i finalen av Champions League eftersom en av semifinalerna står mellan rivalerna Milan och Inter.

Vilket makalöst möte det blir.

Roma under den tidlöse Jose Mourinho är regerande Conference League-mästare och har tagit sig till semifinal i Europa League. Juventus är också i semifinal i EL och Fiorentina är i semifinal i Conference League.

Lägg därtill Napolis galna säsong där de skövlat allt motstånd i Serie A och spelat ett fotboll som givit ett otroligt eko över hela fotbolls-Europa.

Utöver allt detta är fortfarande Italien ett av världens mest passionerade länder och detta kommer inte minst till uttryck på läktarna. Kulturen där är i absolut världsklass.

Jag vet hur det är att ha fördomar. Ingen går fri ifrån dem. Själv gick jag några varv i den skogen gällande den brittiska fotbollen innan jag rensade hjärtat från slagg och skit och faktiskt började kolla, läsa på, lära mig saker. Då öppnades nya världar. Man behöver alltid, varje dag, utmana sin inre bödel, den där dimmiga figuren vi alla har som envisas med att fästa fördomar om allt möjligt i våra hjärtan.

Ge älskade Serie A en ärlig och uppriktig chans. Jag är övertygad om att du kommer bli rikt belönad.

Tips: Fina italienska matcher i helgen att kolla in. Inte minst Milan-Lecce, Juventus-Napoli och Atalanta-Roma. Alla odds och förutsättningar hittar du på Nya Expekt.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.