Expekt Blogg

Fotbollen är en sakral plats, en plats för samhörighet och gemenskap

Jag har alltid varit fascinerad över folkliga rörelser, gemensamma plattformar, känslomässiga och praktiska rastplatser längs den intensiva motorvägen som utgör våra liv.

Litteraturen är en sådan plats. När vi i desperation, bottenlös sorg eller i förvirring och vanmakt, hittar en bok från en författare som inte bara varit med om samma sak utan också lyckas förmedla det i sin text, då sker miraklet. Det skrivna i boken blir lanternor i vårt eget mörker. Någon tar vår hand och leder oss varsamt men bestämt ut ur våra rådande omständigheter, ut ur mörkret.

Men min erfarenhet av kulturvärden, alltså den plats där kärleken till litteraturen borde blomstra, är att den blir allt mer ignorant, elitistisk, världsfrånvänd och intolerant. Plötsligt har vi fått ett kotteri, en slags intellektuell sekt där människor mest ägnar sig åt att klia varandras ryggar.

Jag har arbetat med allsvensk fotboll i sex år nu. Före det skrev jag mycket om italiensk och europeisk fotboll. Det jag upptäckt är att plattformarna där människor samlas och möts, och detta trots att vi delar in och upp oss i olika lag, olika städer, olika färger, ser helt annorlunda ut.

Fotbollen är en plats där människor både samlas och samtalar. Jag kan inte gå ner och köpa en liter mjölk utan att stöta på någon som vill snacka om allsvenskan, eller om Roma, eller om något annat som leder oss ut på den där gemensamma vägen. Det är vackert.

Jag vet att många som står utanför fotbollen omöjligen kan begripa att kärleken till sporten faktiskt ibland är större än kärleken till det egna laget. Där de ser frustration, ilska, bengaler och kaos ser vi passion, dedikation, stolthet och skönhet. Ingen av oss är blinda. Vi ser och fördömer när den passionen slår över och blir fel, men vi ser och uppskattar också, att det goda som sker i fotbollens namn är bra mycket mäktigare och mer än de enskilda individer som försöker slå sönder kärleken vi känner.

Fotbollen är den samlande kraft som drar människor till sig. Fotbollen är den plats dit man är välkommen oavsett ursprung, oavsett bakgrund, oavsett klasstillhörighet. Den gode Zlatan kom från en förort med små insprängda fotbollsplaner mellan höghusen. Många av världens vackraste bollkonstnärer kommer från fattiga omständigheter. Och varje gång jag tar klivet in på Olimpico är jag aldrig mer ensam, och allt av mörker och futtigheter, allt av kamp, kris och kaos som pågår, rasar av när jag tar de där sista trapporna och in på arenan. Jag är en del av något större, något vackrare.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Swish
Trustly
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av Expekt Nordics Ltd, ett bolag registrerat i Malta under organisationsnummer C86968 och registrerad adress Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta, med telefonnummer +46 8 124 11 401 och e-postadress: kundservice@expekt.se

Expekt Nordics Ltd har tilldelats licens i Sverige av Spelinspektionen för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning under licensärende 18Li7388 och är giltig till den 31 december 2023. Spelinspektionen är den ansvariga licens- och tillsynsmyndighet av alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige. Mer information finns på www.spelinspektionen.se.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spelberoende medföra många gånger sociala, hälsomässiga och ekonomiska problem för individen och dess närstående. Spela ansvarsfullt. Om du eller någon du känner är spelberoende och vill ha hjälp, ring Stödlinjen: 020 81 91 00

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.