nya expekt Blogg

Fotbollen är en sakral plats, en plats för samhörighet och gemenskap

Jag har alltid varit fascinerad över folkliga rörelser, gemensamma plattformar, känslomässiga och praktiska rastplatser längs den intensiva motorvägen som utgör våra liv.

Litteraturen är en sådan plats. När vi i desperation, bottenlös sorg eller i förvirring och vanmakt, hittar en bok från en författare som inte bara varit med om samma sak utan också lyckas förmedla det i sin text, då sker miraklet. Det skrivna i boken blir lanternor i vårt eget mörker. Någon tar vår hand och leder oss varsamt men bestämt ut ur våra rådande omständigheter, ut ur mörkret.

Men min erfarenhet av kulturvärden, alltså den plats där kärleken till litteraturen borde blomstra, är att den blir allt mer ignorant, elitistisk, världsfrånvänd och intolerant. Plötsligt har vi fått ett kotteri, en slags intellektuell sekt där människor mest ägnar sig åt att klia varandras ryggar.

Jag har arbetat med allsvensk fotboll i sex år nu. Före det skrev jag mycket om italiensk och europeisk fotboll. Det jag upptäckt är att plattformarna där människor samlas och möts, och detta trots att vi delar in och upp oss i olika lag, olika städer, olika färger, ser helt annorlunda ut.

Fotbollen är en plats där människor både samlas och samtalar. Jag kan inte gå ner och köpa en liter mjölk utan att stöta på någon som vill snacka om allsvenskan, eller om Roma, eller om något annat som leder oss ut på den där gemensamma vägen. Det är vackert.

Jag vet att många som står utanför fotbollen omöjligen kan begripa att kärleken till sporten faktiskt ibland är större än kärleken till det egna laget. Där de ser frustration, ilska, bengaler och kaos ser vi passion, dedikation, stolthet och skönhet. Ingen av oss är blinda. Vi ser och fördömer när den passionen slår över och blir fel, men vi ser och uppskattar också, att det goda som sker i fotbollens namn är bra mycket mäktigare och mer än de enskilda individer som försöker slå sönder kärleken vi känner.

Fotbollen är den samlande kraft som drar människor till sig. Fotbollen är den plats dit man är välkommen oavsett ursprung, oavsett bakgrund, oavsett klasstillhörighet. Den gode Zlatan kom från en förort med små insprängda fotbollsplaner mellan höghusen. Många av världens vackraste bollkonstnärer kommer från fattiga omständigheter. Och varje gång jag tar klivet in på Olimpico är jag aldrig mer ensam, och allt av mörker och futtigheter, allt av kamp, kris och kaos som pågår, rasar av när jag tar de där sista trapporna och in på arenan. Jag är en del av något större, något vackrare.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.