Expekt Blogg

Tankar inför Milano-derbyt

Man gör ett misstag om man jämför Milano med andra italienska städer. Om man förlorat sitt hjärta till (och i) Roms gränder, till dess gator, torg och verksamma solidaritet, gör man ett misstag om man vägrar låta sig bli berörd av Milanos lätt bortvända skönhet.

En del salar ligger en bit längre in. En del skönhet behöver man skrapa, eller pensla fram. En del städer behöver tid för att bli begripliga, få konturer.

Ingen stad förtjänar att bli bedömd av en stressig turist. Alla städer förtjänar mer än en promenad. Det blir som att springa genom ett mirakel. Men ger man Milano lite tid, om man tålmodigt lär sig att förstå och känna in de snirkliga, vackra stenhusen, torgen, de trånga gatorna med sina små gnissliga gula spårvagnar, då blir man faktiskt rikligt belönad.

För exakt tjugo år sedan möttes Milan och Inter i en CL-semifinal. Ikväll är det dags igen. Milano är en stad med ett hjärta som slår två olika slag, ett rött och svart och ett blått och svart. Intensiteten mellan de olika klubbarnas supportrar är dock något mildare i Milano än i exempelvis Rom. Man har förlikat sig med sitt syskon. Man sparkar varandra på smalbenen under köksbordet när man möts vid middagen men sedan låser man rätt snabbt in sig på sitt respektive rum. Man respekterar varandra (vilket givetvis inte är samma sak som att man tycker om varandra).

Det finns spelare som varit i båda klubbarna. Zlatan så klart. Men också spelare som Christian Vieri, Roberto Baggio och Andrea Pirlo.

Kvällens match har, förutom de två rivaliserande klubbarna, även en värdig, tredje deltagare som spelar en viktig roll i detta makalösa skådespel.

San Siro är så nära fulländning man kan komma när det gäller fotbollsarenor. Jag har träffat levande människor som haft tio tusen ton mindre själ än San Siro. Hon vibrerar, hon strålar, hon lever. Det är overkligt med vilken makalös inlevelse hon låter alla de där människorna fylla hennes inre med ljus, stolthet och drömmar.

San Siro är både en bärare av drömmar, tårar och triumfer. Hon är också en helt tidlös ram runt en av de vackraste konstverken som världen känner, ett derby mellan Milan och Inter. En sådan match är så klart alltid speciell. Men ikväll står en CL-final på spel. När världen vrider sin blick mot Milano är hon som vackrast.

Missa inte.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Swish
Trustly
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av Expekt Nordics Ltd, ett bolag registrerat i Malta under organisationsnummer C86968 och registrerad adress Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta, med telefonnummer +46 8 124 11 401 och e-postadress: kundservice@expekt.se

Expekt Nordics Ltd har tilldelats licens i Sverige av Spelinspektionen för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning under licensärende 18Li7388 och är giltig till den 31 december 2023. Spelinspektionen är den ansvariga licens- och tillsynsmyndighet av alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige. Mer information finns på www.spelinspektionen.se.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spelberoende medföra många gånger sociala, hälsomässiga och ekonomiska problem för individen och dess närstående. Spela ansvarsfullt. Om du eller någon du känner är spelberoende och vill ha hjälp, ring Stödlinjen: 020 81 91 00

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.