nya expekt Blogg

Tankar inför Milano-derbyt

Man gör ett misstag om man jämför Milano med andra italienska städer. Om man förlorat sitt hjärta till (och i) Roms gränder, till dess gator, torg och verksamma solidaritet, gör man ett misstag om man vägrar låta sig bli berörd av Milanos lätt bortvända skönhet.

En del salar ligger en bit längre in. En del skönhet behöver man skrapa, eller pensla fram. En del städer behöver tid för att bli begripliga, få konturer.

Ingen stad förtjänar att bli bedömd av en stressig turist. Alla städer förtjänar mer än en promenad. Det blir som att springa genom ett mirakel. Men ger man Milano lite tid, om man tålmodigt lär sig att förstå och känna in de snirkliga, vackra stenhusen, torgen, de trånga gatorna med sina små gnissliga gula spårvagnar, då blir man faktiskt rikligt belönad.

För exakt tjugo år sedan möttes Milan och Inter i en CL-semifinal. Ikväll är det dags igen. Milano är en stad med ett hjärta som slår två olika slag, ett rött och svart och ett blått och svart. Intensiteten mellan de olika klubbarnas supportrar är dock något mildare i Milano än i exempelvis Rom. Man har förlikat sig med sitt syskon. Man sparkar varandra på smalbenen under köksbordet när man möts vid middagen men sedan låser man rätt snabbt in sig på sitt respektive rum. Man respekterar varandra (vilket givetvis inte är samma sak som att man tycker om varandra).

Det finns spelare som varit i båda klubbarna. Zlatan så klart. Men också spelare som Christian Vieri, Roberto Baggio och Andrea Pirlo.

Kvällens match har, förutom de två rivaliserande klubbarna, även en värdig, tredje deltagare som spelar en viktig roll i detta makalösa skådespel.

San Siro är så nära fulländning man kan komma när det gäller fotbollsarenor. Jag har träffat levande människor som haft tio tusen ton mindre själ än San Siro. Hon vibrerar, hon strålar, hon lever. Det är overkligt med vilken makalös inlevelse hon låter alla de där människorna fylla hennes inre med ljus, stolthet och drömmar.

San Siro är både en bärare av drömmar, tårar och triumfer. Hon är också en helt tidlös ram runt en av de vackraste konstverken som världen känner, ett derby mellan Milan och Inter. En sådan match är så klart alltid speciell. Men ikväll står en CL-final på spel. När världen vrider sin blick mot Milano är hon som vackrast.

Missa inte.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.