Expekt Blogg

Höjda odds på engelsk fotboll i helgen

Gud vet att jag haft fördomar om engelsk fotboll. På samma sätt som många i Sverige genom åren burit med sig ton av fördomar om den italienska fotbollen så cementerades en del av mina föreställningar om engelsk fotboll genom Tipsextra tidigt åttiotal när den gode Ingvar Oldsberg låste in sina gäster i en telefonkiosk (!) utan att någon (i alla fall utanför Göteborg) förstod det roliga i det.

Sedan kablades det ut gryniga bilder från en regnsjuk åker till fotbollsplan där Nottingham Forest och Watford turades om med att kapa varandra längs knävecken eller, i bästa fall, slå halvkassa inlägg från hörnflaggorna.

Eller?

Inte bara och inte riktigt va?

Även mina anledningar till mina tidigare fördomar är fördomsfulla.

Nästan alla i Sverige har ett engelskt favoritlag. Vi fick kärleken till London, till pubarna, de låga tegelhusen och den brittiska fotbollen med oss på vägen, från början.

Inte så konstigt heller eftersom det inte fanns så mycket annat… I början av åttiotalet var vår syn på fotbollsvärlden väldigt trång. Vi såg ut genom ett smalt litet titthål. Nästan all fotboll som spelades undgick oss. Möjligen kunde vi läsa om den i tidningen (av papper) dagen efter men ofta var den tryckt så tidigt kvällen före att resultatet inte hann komma med.

Sedan hände världen oss. Allting exploderade. Idag kan vi med några knapptryck se fotboll från hela världen, varenda kväll. Det är naturligtvis en fantastisk utveckling. Äntligen kunde vi bilda oss egna uppfattningar om all möjlig fotboll. Nu kan vi ha fotbollsfest i vårt vardagsrum exakt när vi vill.

Någon gång runt 2008 arbetade jag för C-More. Jag hade precis börjat skriva om italiensk fotboll för Expressen och på söndagar samlade kanalen ett antal matcher från olika ligor som sedan sändes under begreppet “Supersöndag.” Då fick jag äntligen tillfälle att städa undan några av mina värsta fördomar om den brittiska fotbollen. Givetvis hade jag följt den explosionsartade utvecklingen av Premier League, sett kraften i ekonomin, men också skrämts av den allt mer kommersialiserade andan som verkade ta över.

Men det räcker med att se och höra Liverpool sjunga upp inför en hemmamatch för att inse att folkets kärlek till sitt hjärtas lag aldrig kan ersättas av den moderna fotbollens jakt på pengar. Ingenting kan slå ut passionen. Vad som är den bästa ligan är så klart väldigt godtyckligt. Många skulle nog säga att de bästa spelarna finns i England, för de betalar bäst. Samtidigt har Serie A ett lag med i alla de tre europeiska turneringarna. England har två lag. Spanien har ett. Tv-produktionerna från Premier League håller absolut världsklass och efter alla de där åren med Tipsextra är det sannerligen inte konstigt att så många håller PL som den främsta ligan.

Ett hjärta blir egentligen aldrig fullt. Därför behöver man inte begränsa sin kärlek. Därför finns det alltid rum och plats för mer än en kärlek. De här femton åren som gått sedan jag vågade dra upp gardinen för brittisk fotboll har bara berikat mig. Jag har sett oförglömliga matcher och fått vara med om att se nya hjältar födas. Jag har fått vara med om makalösa triumfer och njutit av en annan sorts fotboll än jag är uppväxt med och van vid. För det är jag glad och tacksam.

Missa inte att Nya Expekt höjer oddsen på Premier League nu på söndag mellan klockan 13-14.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Swish
Trustly
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av Expekt Nordics Ltd, ett bolag registrerat i Malta under organisationsnummer C86968 och registrerad adress Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta, med telefonnummer +46 8 124 11 401 och e-postadress: kundservice@expekt.se

Expekt Nordics Ltd har tilldelats licens i Sverige av Spelinspektionen för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning under licensärende 18Li7388 och är giltig till den 31 december 2023. Spelinspektionen är den ansvariga licens- och tillsynsmyndighet av alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige. Mer information finns på www.spelinspektionen.se.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spelberoende medföra många gånger sociala, hälsomässiga och ekonomiska problem för individen och dess närstående. Spela ansvarsfullt. Om du eller någon du känner är spelberoende och vill ha hjälp, ring Stödlinjen: 020 81 91 00

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.