nya expekt Blogg

Live från Milano: inför Champions League-finalen

Inte mycket talar för Inter. Och kanske är det slagläget man kommer utnyttja…

Jag är inne på min fjärde promenerande timme när jag hör ett samtal bakom mig. Det är en ung man som på lite tafflig engelska försöker beskriva Milano för en kvinna han (gissar jag mig till) nyss träffat. De kommer ut från en bar så samtalet rivstartar för mig.

”Milano är inte som andra städer i Italien, säger mannen, det är inte Rom eller Venedig där allt är vackert överallt hela tiden. I Milano måste man veta vart man ska leta. "Men har man tålamod blir man belönad.”

Sedan är paret borta, uppslukade av vimlet i kvarteret Brera.

Det är sällan man så ordagrant hör en annan okänd människa sätta exakta ord på ens egna föreställningar. Jag tror till och med jag skrev en krönika som gick ungefär så där.

Malmös Stefano Vecchia skrev till mig efter ett inlägg om Milano nyligen. ”Jag visste det hela tiden Birro, ända sedan vårt första möte 2020. "Glad att du äntligen vågat öppna upp hjärtat för Milano.”

Jag tror han är något på spåret där. Ett hjärta (särskilt ett så gammalt som mitt) behöver väckas till liv för nya intryck och städer ibland. Kärleken till Rom har redan ett palats i mitt hjärta. Kärleken till Milano tog tid. Men för varje promenad, för varje ny stadsdel, för varje ny gata , varje ny kyrka, varje nytt torg, som öppnar den (gul)röda gamla muskeln, blir jag en kärlek rikare.

Givetvis snackar alla om den stora finalen här i Milano. I Sverige (har jag förstått) är det inte många som tror att Inter har en chans. Och visst, spelar City som man gjorde mot Real Madrid spelar det någon ingen roll hur väl Acerbi har studerat Haalands rörelsemönster eller hur god taktiker Inzaghi är, då vinner City.

Men…

Varje gång vi ska förutse framtida fotbollsmatcher rör vi med händerna i dött grus. Spelade, avgjorda matcher, under helt andra förutsättningar och omständigheter, är ju det vi har. Inget konstigt med det. Men just finaler spelas i en annan dimension än resten av världens fotbollsmatcher. Hade detta varit ett dubbelmöte i fortsättningen av ett slutspel tror jag Citys makalösa insats mot Real spelat större roll. Nu är allting förändrat. Ny stad, nya förutsättningar, ny motståndare. Och, Inzaghi (som har en av världens skarpaste fotbollshjärnor, svårt underskattad i resten av Europa) har inte minst just de två matcherna att analysera och dra slutsatser ifrån.

Så visst har Inter chansen.

Det som dock ÄNDÅ talar väldigt mycket för City är att Pep Guardiola, utöver att vara en av de bästa tränarna någonsin, också har stenkoll på allt detta. I en intervju i Gazzetta dello Sport talar han just om dessa nya förutsättningar, om allt blir omkullkastat i en final och dessutom har Pep, sedan länge, en stor kärlek till och förståelse för den italienska fotbollen.

Oavsett allt. Det blir en drabbning att minnas. Här i Milano har de städat torget framför Domen om det nu blir så att Inter chockar världen och vinner Champions League.

Inte mycket talar för Inter. Och kanske är det slagläget man kommer utnyttja…

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.