Expekt Blogg

Matcher mellan Sverige och Italien genom historien

Mitt allra första minne av Sverige mot Italien i fotboll går tillbaka till EM-kvalet 1983. Jag var elva år när Italien var regerande världsmästare. Sverige hade redan besegrat Italien med 2-0 hemma på Ullevi inför matchen i Neapel. Till den matchen hade Italien föryngrat det landslag som året innan hade vunnit VM men Sverige hade ett suveränt försvarsspel och målvaktsspel och dessutom hade man Glenn Strömberg som gjorde två mål när Sverige vann hur enkelt som helst med 3-0. Det var första gången Italien förlorade en fotbollsmatch i Neapel.

Italien fick revansch 1987 i kvalet till EM efter att nyligen avlidne Gianluca Vialli med ett konstmål säkrat segern för Italien.

Jag glömmer aldrig Thomas Ravellis rasande utfall i teve efter den matchen: ” Han gör aldrig om det. Han GÖR ALDRIG OM DET.”

Till saken hör att den gode Vialli GJORDE om det. Han skapade sig en diger och vacker lista med sagolika mål under sin karriär.

Sedan har man mötts flera gånger och jag var själv på plats under en av de mer minnesvärda. November 2017. Milano, San Siro. Sverige har 1-0 att gå på efter första matchen i Stockholm. Italien kretsar som rovfåglar runt ett heroiskt svenskt landslag som med skicklighet och en lagom dos italiensk oförmåga, krigade sig till 0-0 vilket räckte för att Sverige skulle gå till VM i Ryssland 2018 medan Italien missade sitt första VM sedan det i Sverige 1958.

Jag som följer den italienska fotbollen nära och noga vet hur mycket Roberto Mancini använde matchen på San Siro för att bygga dynamik i den grupp som sedan gick hela vägen och vann EM 2021. Det var förlusten i Milano som lade den ödmjuka, nödvändiga grunden för Italien att vinna EM. Utan den förlusten, och utan på det sättet man lärde sig av den förlusten, hade man aldrig vunnit EM.

(Att man sedan, på sedvanligt manér, tappade samma ödmjukhet och även missade VM 2022 kan vi prata mer om en annan gång.)

Lördag förmiddag är det dags för ännu en batalj, Sverige-Italien i VM för damer. Italien var bra mot Argentina och Sverige darrade en aning mot Sydafrika. Ändå tror jag att de svenska spelarnas individuella skicklighet kommer vara avgörande i morgon. Sverige är ett bättre landslag än Italien. Damfotbollen har först de senaste två, tre åren börjat få en gnutta av sin rättmätiga uppmärksamhet i italiensk media men man har en lång väg att vandra, både där och organisatoriskt. Men den individuella skickligheten finns där så det krävs att svenskorna är på tårna och uppmärksamma.

Att Sverige gnisslar igång sitt maskineri är ingenting att vara orolig för. Så är det ofta för de lag som sedan går långt i mästerskap.

Utöver viktiga och häftiga matcher i VM är det även toppmatch i Allsvenskan på lördag; BK Häcken-Elfsborg. Sedan regnar det guldmatcher från Allsvenskan hela helgen och på måndag. Ladda ner Nya Expekts app så missar du ingenting av dramatiken.

Marcus Birro.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Swish
Trustly
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av Expekt Nordics Ltd, ett bolag registrerat i Malta under organisationsnummer C86968 och registrerad adress Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta, med telefonnummer +46 8 124 11 401 och e-postadress: kundservice@expekt.se

Expekt Nordics Ltd har tilldelats licens i Sverige av Spelinspektionen för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning under licensärende 18Li7388 och är giltig till den 31 december 2023. Spelinspektionen är den ansvariga licens- och tillsynsmyndighet av alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige. Mer information finns på www.spelinspektionen.se.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spelberoende medföra många gånger sociala, hälsomässiga och ekonomiska problem för individen och dess närstående. Spela ansvarsfullt. Om du eller någon du känner är spelberoende och vill ha hjälp, ring Stödlinjen: 020 81 91 00

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.