Expekt Blogg

Din visade medmänsklighet kan aldrig dö

I veckan som gick meddelade Gianluigi Buffon att han lägger målvaktshandskarna på den azurblå hyllan. Jag är tillräckligt gammal för att minnas hans första match i Parma, en söndag mot Milan 1995. På den tiden satt halva världen framför Serie A på söndagarna. Det var verkligen som att se en helt ny stjärna tändas på fotbollshimlen.

Buffon är en av de allra sista 70-talisterna i världsfotbollen. Så här är det att bli äldre. Hjältarna som gått vid ens sida försvinner undan, en efter en.

Det är en sorgkantad välsignelse att bli äldre. Vemodet flyttar in, ihop med högt blodtryck, flottiga läsglasögon från Ö&B, det gråa håret och knakandet i ryggen när man ställer sig upp. Man begriper inte vad det är som händer. Inuti en är det samma femtonåring som hittat en pall och ställt sig där för att kika ut på världen genom ens ögon.

Men den världen är i ständig förändring. Det är när man ser den världen som man förstår att man åldrats.

Alla förstår att Buffon i 30 år varit en av världens främsta målvakter. Men det jag gläds mest åt när jag läser om honom nu när han slutat, är det medmänskliga, solidariska, varma och vänliga avtryck han verkar ha lämnat hos många av de som spelat med eller mött. Även när ingen annan såg, även när inte tv-kamerorna var på, så såg han till att behandla alla med varm respekt. Han älskas alltså för den han var, lika mycket för det han gjorde som världsstjärna i fotboll. Det finns något väldigt hoppfullt i det. Det finns också något att lära för många, unga stjärnor, i alla branscher och världar. Var en varm, inkännande och lyssnande medmänniska! Din lyskraft som fotbollsspelare kommer en dag att skruvas ner. Ditt ljus kan slockna. Din tid som talang tar slut. Men din visade värme och medmänsklighet kan aldrig dö, den kommer alltid leda dig tryggt runt varje hörn.

Buffon kommer bli ihågkommen för sina makalösa räddningar. Men också för att han vågade vara djupt mänsklig i sina relationer mot andra.

På söndag är det slutspelsmatch för Sverige i VM. USA väntar och jag tror verkligen det är dags för Sverige att gå hela vägen i år. All den krampaktiga ängslighet som kännetecknade förra sommarens EM-slutspel är som bortblåst. Det här är ett landslag som verkar älska att spela ihop och det är vackert att se. Utöver VM spelas det en hel del fina matcher i Superettan och i Allsvenskan, inte minst Elfsborg - Sirius och Kalmar FF - AIK.

Allt du behöver hittar du som vanligt i appen; nya expekt.

/Marcus Birro


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Swish
Trustly
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av Expekt Nordics Ltd, ett bolag registrerat i Malta under organisationsnummer C86968 och registrerad adress Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta, med telefonnummer +46 8 124 11 401 och e-postadress: kundservice@expekt.se

Expekt Nordics Ltd har tilldelats licens i Sverige av Spelinspektionen för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning under licensärende 18Li7388 och är giltig till den 31 december 2023. Spelinspektionen är den ansvariga licens- och tillsynsmyndighet av alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige. Mer information finns på www.spelinspektionen.se.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spelberoende medföra många gånger sociala, hälsomässiga och ekonomiska problem för individen och dess närstående. Spela ansvarsfullt. Om du eller någon du känner är spelberoende och vill ha hjälp, ring Stödlinjen: 020 81 91 00

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.