nya expekt Blogg

Vi älskar de heliga dårarna

Vintern är en krigare i rustning. Snön vräker ner från taken, från sidan, från alla håll och kanter. Minusgraderna packar ner skiten i vägbanan och plogbilarna bildar vallar intill trottoarerna.

Ändå lever vi hela vägen in i den första snöstormen i en slags kollektiv förljugen förhoppning om att just i år kanske vi slipper skiten. Kanske att det inte snöar just den här vintern.

I juli dunkade jag iväg mina vinterdäck i ett förråd i Solna.

”De där hjulen hämtar jag sedan i lugn och ro innan den första snön faller, så det är lugnt” tänker min löjligt uselt planerade skalle.

PANG så är det månadsskifte november/december och bilen står parkerad i en brant backe, med sommardäck, och Solna ligger på andra sidan jorden.

Eftersom jag är en idiot säger jag till kollegorna: ” Visst slipper man parkeringsböter om bilen är så snöig att de inte kan sätta boten på rutan? De måste väl fatta att jag enbart har sommardäck och skulle glida som Bambi hela vägen till Västerås om jag startade motorn i den här backen?”.

Kollegorna, som ändå är vana, ser på mig som om jag borde låsas in någonstans för min egen skull.

På nyheterna hör jag att The Pogues sångare Shane MacGowan avlidit i en ålder av 65 år. Att han ens överlevde sin femtonårsdag är ett mirakel. Han levde stora delar av sitt liv marinerad i sprit. Men han lyckades också skriva några av finaste, mest vemodiga och vackraste sångerna som jag har hört. Fairytale of New York är och förblir för all framtid den vackraste julsången genom tiderna.

Shane gick knappt att ha i möblerade rum och även fotbollens värld har några klockrena exempel på människor som vägrade leva sitt liv på halvfart, som brände både sitt liv och sina broar från två håll. Paul Gascoigne är en av dem. Liksom naturligtvis George Best.

Konstnärer som Cassano och Balotelli har också ägt den ytterst motstridiga förmågan att göra livet svårt för sig själva. Det är som om de skickar en förlöpare framför sig som minerar marken de går på.

Samtidigt älskar både Gud och människorna de heliga dårarna. Alla anständiga, korrekta, statistiskt säkerställda (en del skulle kalla dem klonade) medmänniskorna behöver originalen för att ta ut position och säkerställa sin egen förträfflighet.

Jag tror vi behöver vara mycket mer tillåtande mot människor som faller utanför ramarna. Om det så handlar om fotbollens värld, eller författare eller konstnärer och musiker. Den här absurda likritningen där alla ska stappla fram i samma trånga ledband är en styggelse.

Glöm inte att Nya Expekt bjuder in till Guldtimmen varje lördag mellan klockan 12-13 när vi höjer oddsen på alla 1x2-spel på alla Premier League-matcher.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.