nya expekt Blogg

När Göran Hägglund tillrättavisade mig på Nobelfesten

Mycket är sig likt, år efter år.

Ulf Lundell skrålar om att änglarna snart ska landa i mina hörlurar, snön yr ner från taken, kylan kommer plötsligt, som om vi inte levde i ett vinterland, och barnen förvandlas till konservativa små traditionalister när det domderas om det absoluta kravet att inhandla en riktig julgran.

“Det måste vara en riktig julgran, annars kan det kvitta.”

Jag föreslog under middagen, diskret och som ett test, om det inte kunde vara dags att kanske, kanske skippa Kalle Anka den här julen.

Båda barnen lade omsorgsfullt ner besticken och såg på mig som om jag blivit fullständigt galen.

“Säg aldrig det där igen” konstaterade (märkligt hotfullt) min dotter och återvände sedan utan ett övrigt ord till middagen.

Julen är tradition. I en ständigt föränderlig omvärld tror jag vi kan hämta både fysisk och andlig styrka och spänst ur både julens budskap och julens tradition.

Italien lottades in i en hysteriskt tuff grupp till sommarens EM. Spanien, Kroatien och Albanien väntar. Nästan exakt samma grupp man hade 2012. Då var det Irland istället för Albanien men annars samma nationer.

Om Italien spelar som man spelade i sista kvalmatchen mot Ukraina kommer man inte gå vidare från gruppen.

Men det finns något fundamentalt och verksamt nedlagt i den italienska idrotts-själen, och det är förmågan att resa sig efter en sämre period, att visa världen vad man är gjord av, var man kommer ifrån.

Exakt samma högmod som kan bli Italiens fall efter ett lyckat mästerskap kommer bli deras motivator och motor efter en tid av motgångar. Det är som om italienarna triggas av motstånd, av brutala utmaningar, av att visa sig själva och alla andra att man fortfarande duger.

Nobelfesten närmar sig också. 2009 hade jag glädjen att vara med på middagen och festen efteråt, för Expressens räkning.

Efter middagen (som var så där) ställde jag mig i ledet på väg upp till dansen i Den gyllene Salen.

Då kom Degerfors-supportern och dåvarande partiledare Göran Hägglund fram till mig.

Vi tog trapporna i gemensamma kliv.

“ Du har knäppt frackskjortan fel, Birro.”

“Va?”

“Skjortan. Du har knäppt den fel.”

Jag tittade ner och…jodå. Mycket riktigt. Jag hade knäppt den fel.

“Äh, sade jag, det har gått för lång tid av kvällen, jag struntar i det.”

Jag fick dansa (nåja) med dåvarande kulturministern till foto -blixtarnas sken och hon noterade inte ens att min skjorta var felknäppt.

December är vemodets tid. Ännu ett år (som tycks gå snabbare ju äldre jag blir) läggs till de berömda handlingarna och man börjar summera och sedan blicka framåt.

2024 spelas EM i Tyskland och Allsvenskan fyller hundra år. Bara det två saker som kan hjälpa en genom mörkret, snön och iskylan.

Glöm inte heller att Nya Expekt har ny licens så välkomsterbjudandet gäller ALLA, även er som tidigare tagit del av det.

Och så är det Guldtimmen mellan 12-13 på lördag när nya expekt höjer oddsen på 1X2-spelen på alla Premier League-matcher.

Så ska du ut på fredagkväll, sätt alarmet på lördagen.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.