nya expekt Blogg

Därför är idrotten den vackraste rörelse vi har i Sverige.

I veckan hade jag glädjen att invigningstala på Västerås stora Idrottsgala. Det var ett stort arrangemang som planerats i nästan ett helt år.

Under galan prisades framträdande representanter både inom elit, bredd och den ideella idrotten i Västerås med omnejd.

Visst var det mäktigt att gå på röd matta i sin kostym och sitta vid samma middagsbord som legendaren Niklas Lidström men det var ändå något annat som verkligen satte sina klor i mig under kvällen, något som satte ut små eldar i papperstunna båtar i mitt blod.

För en tillfällig besökare kan en stad som Västerås förefalla lite handfallen, lite trött, lite sluten lite kantig. Men under ytan spirar glöden. Under ytan brinner elden. Jag tror att vårt land i den tid vi lever i behöver fler gemensamma, innerliga och varma mötesplatser och jag har fortfarande inte kommit i närheten av en lika innerlig, slagkraftig, varm och solidarisk samlingsplats, som idrotten.

Det satt runt 500 personer i Västerås Kongress. Här satt direktörer för framgångsrika, internationella företag tillsammans med ideellt arbetande ungdomsledare, människor som vigt sina liv åt att göra verklig skillnad i vårt land, just nu och just här.

Att se människor som startat brottningsklubbar i nästan bortglömda bruksorter ta emot pris för sitt arbete att samla och förena ungdomar från alla möjliga olika bakgrunder, var fantastiskt och helt omöjligt att värja sig emot.

Det finns ingen annan kraft som förenar på samma innerliga sätt som idrotten gör. Här har vi nyckeln till ett bättre samhälle, både på individnivå, OCH på en större samhällelig nivå.

Jag önskar att ni alla hade kunnat vara med i publiken i tisdags och att ni hade fått uppleva kraften, stoltheten, engagemanget och glädjen hos alla de som både i elit och bredd, arbetar för att bringa samman människor i idrottens namn.

Det var kallt när jag gick tillbaka till hotellet i tisdags. Men jag frös inte. Jag glödde inombords. Jag insåg att jag hade fått vara med om något verkligt och vackert och långsamt förstod jag att det var hopp jag kände…

Det jag kände var ett innerligt hopp i en rätt frusen tid, hopp i en värld där mycket verkar dra iväg med oss åt felt håll, hopp i ett land där isen fryser både på gatorna och i människors hjärtan, hopp i en tid där den som skriker högst vinner, hopp i ett land där orter som Västerås, Sala eller Surahammar, inte uppmärksammas alls men där det bor människor som vigt sina liv åt att försöka tippa den här tiden, och det här landet åt ett annat hål, åt gemenskap, värdighet och, faktiskt också, solidaritet mellan alla slags människor.

Idrotten är inget abstrakt begrepp. Den är ett uttryck för älskvärda människors passion och engagemang och därför är idrotten den vackraste rörelse vi har i vårt land.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.