nya expekt Blogg

Paris är myternas stad

Paris är myternas stad. Och författarnas. Och poeternas. Och de älskandes stad. Jag har varit i Paris två gånger tidigare i mitt liv och blivit besviken varje gång. Jag filtrerade allting genom mitt italienska prisma och orkade inte riktigt vaska fram tillräckligt med nyfikenhet för att ha något större utbyte. Kanske älskade jag inte tillräckligt mycket. Kanske var jag på en annan, mörkare plats.

Den här gången känner jag min omsluten av kärlek och staden blir ett syskon till den kärleken.

Vi går genom kvarter som författaren August Strindberg promenerade genom under sin tid här. Vi besöker torget som staden Paris för bara några år sedan döpte efter vår stora svenska skald. Till och med den lilla ostbutiken han besökte mellan barrundorna ligger kvar.

Vi sitter på samma ställen som Ernest Hemingway satt och skrev på. Det gör något med mig. Det händer något djupt inne i mig när jag i den verkliga världen får se platser där människor som nästan själva blivit myter faktiskt satt i SIN vardag och arbetade. Just DÄR satt Jean-Paul Sartre och skrev. Det där var Hemingways speciella plats och just i det här hotellet bodde Strindberg när han skrev sin fantastiska bok Inferno.

Verklighet och dikt blandas och det är inte alldeles säkert att verkligheten vinner.

I en tidningskiosk köper jag en italiensk sporttidning och läser en välskriven hyllning till Real Madrids Carlo Ancelotti. Bayerns tränare Tuchel sågas efter alldeles för tidiga byten vid ställningen 0-1 till tyskarna. En match borta mot Real Madrid tar aldrig slut. Du begår ett stort misstag om du försöker stänga ner en fotbollsmatch i Madrid. Ancelottis byten däremot förändrade matchen och snart spelar Real final i CL igen. Det är extraordinärt stort av en tränare som i alla fall i Sverige ses på med viss likgiltighet.

2022 hade Italien ett lag i alla tre europeiska finaler. I år har man två. Roma stred tappert borta mot Leverkusen men räckte inte till. Man förlorade det här dubbelmötet redan i Rom. Atalanta dansade bort Marseille och fina Fiorentina är i sin andra raka Conference League-final. Åter igen; det ständigt lågfrekventa ryktet om Serie A död är som vanligt överdrivet.

Strax blir det en promenad i solen för att lägga en blomma på författaren Marcel Prousts gran. Paris kryllar av allt sådant som ingen egentligen talar eller skriver om längre, i det offentliga Sverige; poesins läkande förmåga, litteraturens makt och poeternas betydelse för den andliga hälsan.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.