nya expekt Blogg

Svensk fotboll har blivit helt fixerad vid “underhållande fotboll.”

Vi måste snacka lite försvarsspel igen. Denna sagolika och fundamentala linje i vår älskade fotboll. Vi har nu spelat en tredjedel av allsvenskan och det blir allt mer uppenbart att de flesta tränarna och klubbarna har gått vilse i den nya förbannade trenden att bygga spel bakifrån, offensiva ytterbackar, och det luddiga, meningslösa begreppet “underhållande fotboll.”

Vad ÄR ens underhållande fotboll? Mål? Att till vilket pris som helst hålla bollen inom laget?

Eller kan det vara så att det handlar om att vinna matcher, glädja supportrarna med tre fantastiska poäng?

Den här säsongen har vi sett fullständigt horribla försvarsmisstag, match efter match, omgång efter omgång. Vi har sett backlinje efter backlinje misslyckas med att slå en rak passning på två meter till sin lagkamrat och vi har sett motståndare som snott bollen och rullat in den i öppet mål. Detta har hänt gång på gång, lag efter lag.

Det handlar om att allt för många tränare har en naiv föreställning om att man alltid ska SPELA sig ut ur sitt eget straffområde.

Men varför?

Vad är det för fel på en väl slagen långboll, om du dessutom samtidigt har duktiga anfallare som kan ta emot de där bollarna, hålla i den och skapa något framåt?

Svensk fotboll har blivit helt fixerade vid att fotboll ska spelas på offensiv planhalva, på att allt ska vara så “underhållande”att man helt verkar ha glömt hur man ens ställer upp en backlinje i samband med en frispark.

När Gais gör 1-0 mot IFK Göteborg är det som att se juniorer i Grimsås glömma bort det allra mest fundamentala.

Det blir nästan komiskt i sin uselhet.

Vad beror allt detta på?

Jag tror det handlar om att tidsandan vrider den kollektiva blicken uppåt, framåt. Det finns en sorts nytänd ängslighet som handlar om att ALLA lag plötsligt vill fjäska för publiken (eller den delen av publiken som tror att fotboll handlar om vem som har bollen mest) och att det viktigaste som sker och finns handlar om att SKAPA.

Men att sätta ett tryggt försvarsspel är också att skapa. Det är att skapa en trygghet, en stabilitet, ett värde. Att först och främst bygga ett lag bakifrån handlar om att ta ansvar och att underlätta för det enda verkliga kvittot som kommer ut ur en fotbollsmatch, de tre poängen.

Inget lag i hela världen får diplom för att “vara bra mellan straffområderna”

Det är helt meningslöst.

Västerås SK har fått väldigt mycket beröm i årets allsvenska för sitt grundspel, för att man “kommer till många lägen.”

Samtidigt ligger VSK tvärsist och har gjort tre mål på nio matcher.

Då betyder detta så kallade bra spel ingenting.

Ingen jävel tackar dig för att du slår tio fina passningar i rad och skapar målchanser om du över tid och gång på gång inte gör mål. Då åker du ur och får väl rita ett eget diplom och hänga över dörren när Utsikten och Oddevold kommer på besök i Superettan nästa år…

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.