nya expekt Blogg

Copa America grupper

En ny upplaga av Copa America väntar runt hörnet och 16 nationer, uppdelade i fyra Copa America grupper, samlas i USA för att göra upp om titeln. Argentina är regerande mästare efter segern i den senaste turneringen 2021.

Bland nationerna som deltar finns, utöver Argentina, bland annat Brasilien, Uruguay, Chile, Mexiko, USA och Kanada. USA är alltså värdnation, precis som man kommer att vara när VM 2026 går av stapeln.

Copa America har spelats i olika format sedan tidigt 1900-tal. Det började med en dominans från Uruguay och Argentina. Under 2000-talet har vi fått se båda nationerna vinna Copa America, tillsammans med bland annat Brasilien och Chile.

I årets turnering finns det både favoriter och underdogs som har siktet inställt på titeln. Flera gigantiska arenor står redo i USA för att agera skådeplats när några av världens främsta fotbollsnationer och fotbollsspelare intar planen.

Vår guide går igenom det som är viktigt att veta om 2024 års Copa America grupper. Få full koll på vilka nationer som deltar, vilka som möter varandra redan i gruppspelet samt vilka matcher som du ska hålla ett extra öga på.

Grupperna i Copa America

I Copa America 2024 spelar man enligt formatet som bland annat gällde för EM innan 2016, när 16 nationer deltog och hälften av dessa gick vidare till slutspel. Copa America grupper är fyra till antalet, med fyra nationer i vardera grupp.

Grupp A innehåller bland annat de regerande mästarna Argentina, som får tufft motstånd redan i det inledande skedet av turneringen. Kanada väntar nämligen i premiären medan Peru och Chile också ingår i gruppen.

Grupp B består av Mexiko, Ecuador, Venezuela och Jamaica. Det är en öppen grupp som kan sluta lite hur som helst. Det återstår att se om Mexiko, som hittills har två finalförluster i turneringens historia, kan gå hela vägen den här gången.

Hemmanationen USA återfinns i Grupp C tillsammans med Uruguay, Panama och Bolivia. På förhand är det USA och Uruguay som väntas gå vidare enligt odds hos nya expekt, men Panama och Bolivia ska inte underskattas.

Trots att man har en tuff start på VM-kvalet i Sydamerika bakom sig har Brasilien ambitionen att vinna guldet i Copa America 2024. I Grupp D spelar man mot Colombia, Paraguay och Costa Rica – även det en tuff grupp att ta sig an.

Från varje grupp går alltså två nationer vidare till kvartsfinal, vilket bestäms utifrån hur många poäng man tar, följt av målskillnad, antalet gjorda mål och inbördes möten. En gruppetta får sedan möta en grupptvåa från en annan grupp och vice versa.

Grupp A:

 • Argentina
 • Chile
 • Peru
 • Kanada

Grupp B:

 • Mexiko
 • Ecuador
 • Venezuela
 • Jamaica

Grupp C:

 • USA (värdnation)
 • Uruguay
 • Panama
 • Bolivia

Grupp D:

 • Brasilien
 • Colombia
 • Paraguay
 • Costa Rica

Copa America 2024 deltagare

Copa America 2024 är den 48 upplagan av mästerskapet. Det är en anrik turnering som har hög dignitet i Sydamerika, men även i Nordamerika och Centralamerika. USA, Kanada, Mexiko och Costa Rica är bland länderna som ska mäta sina krafter med de sydamerikanska lagen.

Argentina går in i turneringen som favoriter. Man har titeln från Copa America 2021 och VM-guldet från 2022 i bagaget. Argentina är den nation med flest finalmatcher och, tillsammans med Uruguay, flest titlar i turneringens historia.

Flera av Uruguays titlar kom under turneringens tidigare upplagor. Senast man vann guld var 2011. Det är en fotbollsnation som efter en gyllene generation med spelare som Edinson Cavani och Luis Suarez har en ny spännande trupp på gång.

Brasilien har vunnit Copa America nio gånger och har varit i ytterligare tolv finaler. Man är den mest framgångsrika nationen under 2000-talet sett till antalet guldmedaljer, med tre guld kontra Chiles två. Chile vann Copa America 2015 och 2016.

Förutom nämnda nationer har även Paraguay, Peru, Bolivia och Colombia vunnit Copa America vid något tillfälle. Samtliga länder som någon gång har vunnit Copa America finns med och deltar i årets upplaga, vilket gör det till en turnering med många starka fotbollsnationer.

USA, Kanada och Mexiko arrangerar VM 2026 tillsammans och har här en chans att öka fotbollsintresset i respektive land ytterligare inför mästerskapet om två år. Har man kapaciteten att utmana om medaljerna? Hur som helst, lagen som gör upp i turneringen i år är:

 • Argentina
 • Bolivia
 • Brasilien
 • Chile
 • Colombia
 • Costa Rica
 • Ecuador
 • Jamaica
 • Kanada
 • Mexiko
 • Panama
 • Paraguay
 • Peru
 • Uruguay
 • USA
 • Venezuela

Matcherna vi ser fram emot i Copa America 2024

Självklart kan vi rekommendera att man bänkar sig framför alla matcher i Copa America 2024. Även i matcher som man kanske inte förväntar sig särskilt mycket av på förhand kommer det att dyka upp ett och annat oförglömligt fotbollsögonblick, som alltid i stora mästerskap.

Det finns dock ett gäng matcher som har lite extra laddning, av olika anledningar. Vi har tagit fram tre matcher som fotbollsälskare världen över definitivt inte får missa under gruppspelet. Lägg in dessa i din kalender tidigt och njut när spelare som Lionel Messi och Vinicius Jr. intar planen för att föra sina nationer till nya framgångar.

Argentina – Kanada: 02:00, 21 juni 2024

Vi måste nämna öppningsmatchen i Copa America 2024 mellan Argentina och Kanada. Det är ett Kanada som deltog i VM 2022 och som har något riktigt bra på gång. Med spelare som Alphonso Davies och Jonathan David är det ingen motståndare som Argentina kan ställa ut skorna mot.

Argentina kommer från ett efterlängtat VM-guld i Qatar och är av förklarliga skäl favoriter till att vinna årets upplaga av Copa America. Det ska dock sägas att man kanske är i den tuffaste av Copa America grupper på förhand och måste därför sätta tonen för resten av turneringen redan i matchen mot Kanada.

Chile – Argentina : 03:00, 26 juni 2024

Vi håller oss kvar i Grupp A i Copa America och Argentinas andra match i turneringen. Nu spelar man mot Chile, en nation som man har två smärtsamma finalförluster mot under 2010-talet och mot vilka man har revansch att utkräva. Chiles två guld i Copa America har kommit med Argentina som motståndare i finalen, både 2015 och 2016.

Chile vann Copa America den första gången som turneringen avgjordes i USA och man har goda minnen härifrån. Matchen mot Argentina spelas på mäktiga MetLife Stadium i East Rutherford på landets östkust. Kan Chile fälla Argentina ytterligare en gång?

Brasilien – Colombia: 00:00, 3 juli 2024

Det brasilianska laget har mycket att bevisa under Copa America 2024. Utöver guldet 2019 har det varit ont om framgångar för Brasilien på senare år, både i VM och i Copa America. Nu är man ute efter upprättelse. I den fjärde av fyra Copa America grupper spelar man mot Costa Rica, Paraguay och Colombia.

På förhand är Colombia den största utmanaren om gruppsegern. Det är ett lag man möter i den sista gruppspelsmatchen och där allting kan avgöras. Vinner Brasilien gruppen eller slutar man tvåa och får möta en gruppetta i ett eventuellt slutspel?

När är finalen i Copa America 2024?

Efter att Copa America grupper har fått ett avgörande spelas fyra kvartsfinaler och två semifinaler innan det är dags för den stora finalen. Natten mot den 15 juli 2024, med avsparkstid 02:00 svensk tid, är det dags.

Matchen spelas på Hard Rock Stadium i Miami Gardens i Florida, en arena som under Copa America tar in närmare 65 000 åskådare. Efter 90 minuter fotboll samt eventuell förlängning och straffläggning vet vi vilket lag som kan krönas till Copa America-mästare 2024.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.