nya expekt Blogg

Copa America historia

I kategorin anrika turneringar i fotbollsvärlden sticker Copa America ut. Det är en turnering för landslag på andra sidan Atlanten som har spelats sedan 1916. Stora fotbollsnationer som Brasilien, Argentina och Uruguay är ständigt återkommande i turneringen.

Formatet för Copa America har skiftat ett par gånger genom åren. Till exempel har 2024 års turnering deltagare från såväl Nordamerika, i form av USA och Kanada, som Centralamerika i form av bland annat Mexiko, Costa Rica och Jamaica.

Det är en turnering med en rik och ärofylld historia. Ett par år innan 1916 hade några fotbollsförbund i Sydamerika arrangerat turneringar sinsemellan som dock inte var officiella i ordets rätta bemärkelse.

1916 spelades den första upplagan av Copa America. Uruguay vann i Buenos Aires och inledde en lång och framgångsrik period i turneringen. Andra nationer skulle också stå överst på prispallen under mästerskapets första år.

Till en början spelades Copa America årligen, något som har upprepat sig några gånger genom åren. Argentina, Uruguay, Brasilien och Chile arrangerade de tio första turneringarna i Copa America. Av dessa vann Uruguay sex medan Barsilien och Argentina gjorde ett par instick.

Antalet deltagande nationer har ökat sakta men säkert sedan starten. I början av 1990-talet spelades Copa America för första gången med tolv deltagande nationer. Man bjöd även in länder från andra fotbollförbund, bland annat USA, till att spela turneringen.

2016 blev USA också första utomstående nation att få arrangera Copa America. Det gjorde man med den äran när Chile och Argentina gick till final, precis som året innan dess. För andra året i rad gick finalen till straffar och för andra året i rad vann Chile guldet.

Till 2024 års turnering är vi återigen tillbaka i USA och likt 2016 får 16 nationer delta i en av sportårets stora höjdpunkter. Med tanke på det ökande intresset för fotboll i USA och för MLS är det ett värdskap som ligger rätt i tiden.

Genom historiens gång har flera minnesvärda spelare vid ett eller flera tillfällen spelat Copa America. Sydamerika har länge gjort sig känt som en hemvist för stora fotbollsspelare och till Copa America samlar man sina bästa manskap i respektive land.

Ronaldo, Rivaldo, Adriano, Lionel Messi och Luis Suárez är bland de spelare som har vunnit pris som turneringens bästa spelare på senare år. Även Pelé har vunnit priset samt den ikoniska mittfältaren Carlos Valderrama.

Därtill har vi fått se mängder av minnesvärda matcher i Copa America-historien. Vi minns bland annat när Honduras stod för en av årets största skrällar när man besegrade Brasilien med 2-0 i 2021 års turnering.

Det är ingen underdrift att säga att Copa America är en turnering i samma kategori som andra stora turneringar som VM, EM och Champions League. Blod, svett och tårar är bara några av ingredienserna på vägen fram till den stora finalen.

Hur ofta spelas Copa America?

Man kan tro att det ska finnas ett rätt svar på hur ofta Copa America spelas. Faktum är att formatet för turneringen har ändrats så många gånger att det är svårt att veta vilket det korrekta tidsintervallet är.

Vi vet att 2024 års mästerskap är det 48 i ordningen. Till en början spelades Copa America årligen med ett fåtal undantag. Därefter blev det två år mellan varje turnering, följt av tre år, fyra år, ett år igen och så vidare.

Från 1987 och framåt var tanken varit att spela Copa America vartannat år. Även där blev det en del förändringar när det bland annat gick tre år mellan turneringarna 2001 och 2004 samt 2004 och 2007.

2016 arrangerades Copa America för andra gången på lika många år som en följd av att turneringen fyllde 100 år. Då likt nu var det med 16 deltagande nationer och med USA som värdland.

Numera är det tänkt att Copa America ska hållas vart fjärde år, med Copa America 2028 som ska arrangeras av Paraguay.

Vilken nation har vunnit Copa America flest gånger?

Det finns ett gäng nationer, tre för att vara mer specifika, som sticker ut vad gäller framgångar i Copa America. För Argentina, Uruguay och Brasilien hittar vi både guldmedaljer och finalplatser i mängder genom åren.

Uruguay har tillsammans med Argentina vunnit Copa America flest gånger. Inför 2024 års mästerskap står båda nationerna på 15 guld. Argentina har dock 14 finalförluster kontra Uruguays sex.

Brasilien återfinns på nio titlar i Copa America, den första 1919 och den senaste 2019. Till skillnad från Uruguay och Argentina har brassarna förlorat fler finaler än vad man har vunnit. Brasilien har förlorat tolv av 21 finaler som man har spelat.

Därtill är det ytterligare fem nationer som har vunnit Copa America vid ett eller två tillfällen. Paraguay, Chile och Peru står på tre titlar vardera medan Bolivia och Colombia är nationerna som har vunnit en gång.

NationTitlarFinalförluster
Argentina1514
Uruguay156
Brasilien912
Paraguay26
Chile24
Peru21
Bolivia11
Colombia11
Mexiko02

Bästa målskyttar i Copa America

Som tidigare nämnt finns det flera stora fotbollsspelare som har spelat i Copa America, med blandade resultat. Av nu aktiva spelare är bland annat Lionel Messi, Eduardo Vargas och Paolo Guerrero bland turneringens bättre målskyttar.

Guerrero har gjort 14 mål för Peru genom åren, samma antal som Vargas har gjort för Chile. Messi, som kan spela final i sin nuvarande hemstad Miami om det går vägen för Argentina, har gjort totalt 13 mål i Copa America.

Spelarna som har gjort allra flest mål i Copa America är Norberto Méndez för Argentina och Zizinho för Brasilien. Båda står noterade för 17 mål. Gabriel Batistuta och Ronaldo är andra spelare som har gjort tio mål eller fler i turneringen.

Om vi tittar på spelare som har gjort flest antal mål i en och samma upplaga av Copa America är nio mål från brassen Jair 1949 och samma antal från Humberto Maschio och Javier Ambrois 1957 bäst.

I Copa America 2021 blev Lionel Messi och Luis Díaz turneringens bästa målskyttar genom fyra mål vardera. Messi utsågs även till den bästa spelaren under mästerskapet, en utmärkelse som har delats ut sedan 1987 när Carlos Valderrama fick priset.

- 1. Norberto Méndez, Zizinho – 17 mål - 2. Lolo Fernández, Severino Varela – 15 mål - 3. Paolo Guerrero, Eduardo Vargas – 14 mål*

Betta på Copa America hos nya expekt

Sist men inte minst vill vi tipsa om utbudet av betting som finns tillgängligt hos nya expekt inför och under Copa America. Vi ser till att erbjuda odds till alla matcher i turneringen med hundratals marknader till varje enskild match.

Du kan spela på vilket lag som vinner turneringen redan nu, en marknad som är öppen hela vägen fram till finalen. Spela på utfallet av en av turneringens grupper eller vem som blir mästerskapets främsta målskytt.

Hos nya expekt kan du spela på Copa America både inför en match samt live under sektionen för livebetting. Utbudet består bland annat av odds på vilket lag som vinner matchen, hur många mål det blir i matchen samt spel på olika målgörare.

Du spelar under trygga och säkra förutsättningar med multipla verktyg för att spela ansvarsfullt. Sätt upp gränser för summorna du spelar för och tiden som går åt när du spelar för att få full koll på dina spelvanor under Copa America.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.