nya expekt Blogg

EM vinnare i fotboll

Sedan 1960 har EM spelats för att kora kontinentens främsta fotbollsnation. Turneringen har arrangerats vart fjärde år och när EM 2024 går av stapeln är det mästerskap nummer 17 i ordningen.

Formatet har skiftat sedan starten, från fyra deltagande nationer till nuvarande 24. Genom åren har vi fått se flera olika vinnare av EM, samt ett par nationer som har vunnit turneringen mer än en gång.

Många menar på att konkurrensen i ett EM är tuffare än den i ett VM, som en följd av det stora antalet starka fotbollsnationer som finns i Europa. Klart är att turneringarna tenderar att bjuda på underhållning, spänning och dramatik i höga doser.

Vilka EM vinnare i fotboll har vi sett genom åren och vilka tror vi kan stå som mästare vid mästerskapet i Tyskland 2024? Vi går in på djupet på ämnet och ger dig allting du behöver veta om EM tidigare vinnare. Dessutom tittar vi på vilka noterbara målskyttar som har spelat i turneringen.

Tidigare vinnare i fotbolls EM

Listan över vinnare i fotbolls EM från 1960 består av tio olika nationer. Spanien, Italien, Frankrike och Västtyskland/Tyskland är nationer som har vunnit mer än en gång. Italien är regerande mästare efter att ha besegrat England efter straffar på Wembley i EM 2020.

 • 1960: Sovjetunionen
 • 1964: Spanien
 • 1968: Italien
 • 1972: Västtyskland
 • 1976: Tjeckoslovakien
 • 1980: Västtyskland
 • 1984: Frankrike
 • 1988: Nederländerna
 • 1992: Danmark
 • 1996: Tyskland
 • 2000: Frankrike
 • 2004: Grekland
 • 2008: Spanien
 • 2012: Spanien
 • 2016: Portugal
 • 2020: Italien

Vilken nation har vunnit EM flest gånger?

Redan 1964, i det andra Europamästerskapet någonsin, vann Spanien turneringen för första gången. Det var en turnering som avgjordes på hemmaplan och med fyra deltagande nationer. Man besegrade Sovjetunionen med 2-1 i finalen. Ungern och Danmark var övriga deltagare i mästerskapet.

Nästa gång man stod som EM vinnare i fotboll var 2008. För andra gången någonsin var det ett delat värdskap, den här gången mellan Österrike och Schweiz. Med 1-0-segern mot Tyskland i finalen inledde Spanien en storhetstid med tre raka guld i mästerskap.

Spaniens tredje och senaste EM-guld kom 2012 i Polen och Ukraina. En gruppseger framför Italien, Kroatien och Irland inledde resan som slutade med en final mot just Italien, ett lag man hade kryssat mot i gruppspelet.

Finalen blev en sällan skådad överkörning i en final när Spanien vann med 4-0. Två år tidigare hade Spanien även vunnit VM och var vid det här laget inne i en era då man var laget att slå.

Tyskland inledde sin rad av guld i EM-slutspel som Västtyskland 1972. I finalen besegrade man Sovjetunionen med klara 3-0, innan man åtta år senare vann mot Belgien med 2-1 för att ta ännu ett guld.

Den kanske största segern i EM-sammanhang kom när man vann guld i England, på fientlig mark, 1996. Man gjorde det genom att besegra Tjeckien via Golden Goal, en typ av avgörande som inte finns i mästerskap idag.

Det finns fler landslag som har vunnit EM fler än en gång, som tidigare nämnt. Italien vann också på hemmaplan 1968 efter att ha besegrat Jugoslavien i ett dubbelmöte. När EM avgjordes på olika platser i Europa senast tog man nationens andra EM-guld.

Frankrike vann 1984 på hemmaplan när Michel Platini gjorde nio mål – fler än vad någon annan har gjort i turneringen sedan dess. I finalen slog fransmännen Spanien med 2-0 för att säkra nationens första guldmedalj.

Den sista turneringen där ett Europamästerskap avgjordes med hjälp av Golden Goal var i Belgien och Nederländerna år 2000. Frankrike utnyttjade det genom en sen kvittering mot Italien i finalen innan David Trezeguet satte det avgörande målet i förlängningen.

Vem har gjort flest mål i EM?

När det kommer till målskyttar genom EM-historien finns det flera namn att lyfta fram, både spelare som har gjort många mål i ett och samma EM samt spelare som har levererat i återkommande turneringar.

Den främsta vinnaren av EM skytteliga för en enskild turnering är Michel Platini som alltså gjorde nio mål när Frankrike vann EM-guld 1984. Sju mål i gruppspelet följdes upp av ytterligare två i semifinalen och finalen.

Med det placerar sig Platini, trots att han bara gjorde ett EM, på en andraplats över turneringens främsta målskyttar genom tiderna. Det är bara en viss portugis som trumfar fransmannen.

Den vi pratar om är naturligtvis Cristiano Ronaldo som debuterade för Portugal i EM redan 2004 på hemmaplan. Laget tog sig till final där man dock fick se sig besegrade av Grekland, den mest osannolika av historiens Europamästare i fotboll någonsin.

Sedan dess har Ronaldo levererat totalt 14 mål och har möjlighet att bygga på skörden i EM 2024 i Tyskland. Ronaldo är även den spelare som har gjort klart flest mål om man räknar med kvalspelet till EM. Totalt har det blivit 45 mål i kval och slutspel för anfallaren.

Andra noterbara spelare som har gjort många mål i EM genom åren är Antoine Griezmann och Alan Shearer som båda står noterade för sju mål vardera. Griezmann är ännu aktiv och kan likt Ronaldo noteras för fler mål framöver.

Den främsta svenska målskytten i EM är Zlatan Ibrahimovic som på 13 framträdanden noterades för sex fullträffar.

 • Cristiano Ronaldo – 14 mål
 • Michel Platini – 9 mål
 • Antoine Griezmann, Alan Shearer – 7 mål
 • Alvaro Morata, Thierry Henry, Zlatan Ibrahimovic, Romelu Lukaku m.fl. – 6 mål

Vinnare i fotbolls EM

Kommer vi att få se en återkommande vinnare i fotbolls EM 2024 eller kommer en ny nation kliva fram och stå högst upp på pallen? Det återstår att se. Turneringen har ingen tydlig favorit och det finns flera potentiella vinnare.

England var nära att vinna EM 2020 då man gick till final mot Italien. Finalen spelades dessutom på Wembley i London och England tog ledningen i matchen. Trots det fick man till sist se sig besegrade efter straffar.

Med Harry Kane, Jude Bellingham och Phil Foden i laget är England en av favoriterna, kanske den största, att vinna EM 2024. Odds hos nya expekt lyfter fram det engelska landslaget som en kandidat.

Bland nationer som har vunnit EM i fotboll tidigare finns Frankrike, Tyskland, Portugal och Spanien, som också ses med goda chanser att gå hela vägen. Frankrike har en stjärnfylld trupp och har varit i VM-final både 2018 och 2022, Tyskland har hemmaplan med allt vad det innebär och Portugal kommer från ett ruggigt starkt kval till EM 2024.

Andra kandidater med lite högre odds som kan gå långt är Belgien, Nederländerna, Danmark och Kroatien. Nationerna med sämst chans att vinna EM enligt oddsen hos nya expekt är Georgien, Slovakien och Albanien.

FAQ

Hur många matcher spelar en vinnare i EM i fotboll?

Om ett landslag har för avsikt att gå hela vägen i EM kommer man att spela sju matcher fram till och med finalen. Tre matcher är i gruppspelet medan resterande fyra är i slutspelet.

Vilka vinnare i EM har bara vunnit en gång?

Det finns sex nationer som har blivit Europamästare vid ett tillfälle med Sovjetunionen som var först ut 1960. Därefter har även Tjeckoslovakien, Nederländerna, Danmark, Grekland och Portugal varit med om att vinna ett EM-guld.

Hur har det gått för Sverige i EM genom åren?

Sverige gick till semifinal EM 1992 på hemmaplan där man dock föll och inte fick möta Danmark i finalen. 2004 blev det en kvartsfinal och strafförlust mot Nederländerna medan man i EM 2020 fick respass i åttondelsfinalen mot Ukraina.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.