nya expekt Blogg

Inför Champions League finalen 2024

Det har återigen blivit dags att kröna en mästare i världens största internationella klubblagsturnering. Champions League final 2024 står på menyn och lagen som gör upp om titeln är Borussia Dortmund och Real Madrid. Tyskarna har vunnit turneringen en gång tidigare medan spanjorerna är ute efter pokal nummer 15.

Borussia Dortmund går in som tydlig underdog, men har redan visat att man har det i sig besegra riktigt stora lag. Real Madrid har inte förlorat en enda match i hela turneringen och kommer att göra allt i sin makt för att det ska förbli så när denna Champions League final 2024 är över. Snart får vi veta vilka som får lyfta bucklan i skyn.

Hos nya expekt hittar du odds på finalen i Champions League 2024 både inför matchen och medan den pågår. Här kan du läsa om allt du behöver veta om de båda lagens resor till finalen samt ta del av vilka oddsmarknader som finns tillgängliga och vilka som är favoriter till att ta hem titeln.

Översikt över Borussia Dortmund

I och med att man är ett lag från Tyskland har Borussia Dortmund alltid fått finna sig i att vara i Bayern Münchens skugga. Man kan inte mäta sig med giganterna när det kommer till titlar, varken på tysk mark eller ute i Europa. Det var just Bayern som stod i vägen senast Dortmund var i final – säsongen 2012/13. Då föll man med 2-1 efter ett förkrossande mål i slutminuterna.

Borussia Dortmund har dock en Champions League-titel i prisskåpet. Man vann nämligen turneringen 1996/97 genom att besegra Juventus med 3-1 i finalen på Olympiastadion i München.

Inför säsongens upplaga var det inte många som trodde att Borussia Dortmund skulle ta sig hela vägen till Champions League final 2024. Laget lottades in i dödens grupp tillsammans med Paris Saint-Germain, AC Milan och Newcastle, men överraskade alla genom att sluta etta.

I slutspelet inledde man med att möta PSV Eindhoven i åttondelsfinal. Efter 1-1 i Nederländerna kunde Dortmund relativt enkelt städa av returen hemma på Signal Iduna Park och vann till slut med 3-1 över två matcher.

Atletico Madrid väntade i kvartsfinalen. Borussia Dortmund förlorade matchen i Madrid, men återigen visade man hur starka man är på hemmaplan. Matchen blev en svängig tillställning där Dortmund till slut drog det längsta strået efter ett matchavgörande mål signerat Marcel Sabitzer.

När det sedan stod semifinal på schemat var det återigen dags att möta Paris Saint-Germain, som man hade förlorat borta och spelat oavgjort hemma mot i gruppspelet. Den här gången blev det dock dubbla segrar – 1-0 både i Dortmund och Paris.

I denna Champions League final 2024 har Borussia Dortmund nu chansen att vinna sin andra titel i turneringen någonsin. Det är dock ingen enkel motståndare som väntar på dem i finalen.

Översikt över Real Madrid

Real Madrid behöver kanske ingen närmare introduktion. Det här är den klubb som har vunnit Champions League allra flest gånger i historien. Skulle man vinna Champions League finalen 2024 blir det klubbens 15 pokal. Senast man vann var säsongen 2021/22 när man slog Liverpool i finalen.

Inför säsongen valde Real Madrid att värva Jude Bellingham från just Borussia Dortmund. Den unge engelsmannen kommer nu alltså att ställas mot sina gamla lagkamrater. Bellingham är, tillsammans med Vinicius Junior, en av de stora anledningarna till att Real Madrid är framme i finalen.

Real Madrid har sett otroligt harmoniska ut hela säsongen och sprang enkelt hem La Liga med många omgångar tillgodo. I Champions League har man hittills inte förlorat en enda match. Los Blancos – som de ofta kallas nere i Spanien – tog sex vinster av sex möjliga i gruppspelet och lottades sedan mot Borussia Dortmunds ligakonkurrenter, RB Leipzig, i åttondelsfinal.

Dubbelmötet mot RB Leipzig visade sig bli en tuff nöt att knäcka, men Real Madrid tog sig till slut vidare genom seger med 1-0 i Tyskland och 1-1 hemma på Santiago Bernabeu i den spanska huvudstaden.

Svårast tänkbara motstånd väntade sedan i kvartsfinalen. Då ställdes man nämligen mot de regerande mästarna Manchester City, som slog ut Real Madrid ut turneringen förra året. Efter en svängig match i Madrid, där lagen gjorde tre mål var, blev det riktigt dramatiskt i Manchester.

Real Madrid gjorde ett tidigt mål och parkerade sedan framför eget straffområde. Manchester City fick in en boll, vilket tvingade matchen till förlängning. Där fortsatte Los Blancos i samma stil och lyckades få kvartsfinalen till straffar där Andriy Lunin räddade två bollar och skickade laget vidare.

I semifinalen mot Bayern München stod Real Madrid för något de har blivit kända för de senaste åren: en vändning i slutminuterna. Med bara några få minuter kvar av returen ledde Bayern med ett mål. Då valde Carlo Ancelotti att byta in doldisen Joselu som snabbt kvitterade och sedan fullbordade succén på stopptid.

Real Madrid är på jakt efter sin 15 titel. Efter Union Berlin i gruppspelet, RB Leipzig i åttondelsfinalen och Bayern München i semifinalen blir Borussia Dortmund i finalen lagets fjärde tyska motståndare i turneringen.

Betting på Champions League final 2024

Nya expekt erbjuder ett brett utbud av odds på Champions League final 2024. Detta gäller både inför matchen och i form av livebetting medan finalen pågår. Sortimentet av liveodds är snarlikt det du kan hitta innan avspark. Spela på specifika målgörare eller på vilket sätt matchen avgörs. Nedan ser du några populära marknader för Champions League final 2024 odds.

  • Fulltid: Spela på ställningen efter ordinarie tid i en klassisk 1X2. Spela på X om du tror att finalen går till förlängning.
  • Vinner trofén: Placera ett spel vilket lag du tror vinner Champions League final 2024.
  • Totalt antal mål: Över/under på antalet mål i matchen. Välj själv en lina på antingen 0.5, 1.5, 2.5, 3.5 eller 4.5.
  • Korrekt resultat: Spela på det korrekta slutresultatet i finalen i Champions League 2024. Ange hur många mål du tror att Borussia Dortmund och Real Madrid gör.

Odds Champions League final 2024

När du spelar på finalen i Champions League hos nya expekt visar oddsen tydligt vilka som är favoriter att vinna: Real Madrid. Oddsen för att spanjorerna ska vinna trofén är väldigt låga, men Borussia Dortmund ska samtidigt inte underskattas. Att det rör sig om en enskild match på neutral mark gör att förutsättningarna ändras en aning.

Samtidigt bör en seger för tyskarna betraktas som en skräll. Champions League är trots allt Real Madrids turnering och de har nu chansen att lyfta pokalen för sjätte gången på tio år. Oddsen pekar även på en relativt målrik match med lägre odds på över 2.5 än under 2.5 mål.

FAQ

Var spelas Champions League finalen 2024?

Finalen i Champions League 2024 spelas på Wembley Stadium i London. Samma arena agerade skådeplats när Borussia Dortmund förlorade i finalen mot Bayern München 2013.

Vad får det lag som vinner Champions League 2024?

Till att börja med tilldelas det vinnande laget den klassiska Champions League-pokalen. Dessutom får man 20 miljoner euro i prispengar och en plats i nästa säsongs upplaga av turneringen.

När spelas Champions League final 2024?

Datumet för finalen i Champions League är lördagen den 1 juni 2024. Avsparken äger rum 21:00 svensk tid.

Vilka vann CL finalen 2023?

Manchester City vann Champions League-finalen 2023. Då besegrade man Inter med 1-0 efter att Rodri gjort matchens enda mål.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.