Svenska Basketligan odds & betting

Den inhemska högstaligan i basket på herrsidan, Svenska Basketligan, har avgjorts sedan 1992. Det är en liga och ett slutspel som samlar landets bästa klubblag i en årlig kamp om SM-guldet. Genom åren har det spelats många minnesvärda slutspelsmatcher och rivaliteter har byggts upp därefter. Hos nya expekt kan du ta del av Basketligan odds i flera olika former inför och under varje match.

Basketligan betting

Vinnaren av slutspelet i Svenska Basketligan, även känt som SBL Herr, har rätten att titulera sig SM-mästare. Den första säsongen spelades 1992/93 och Stockholm Capitals var den första klubben att ta hem pokalen. Därefter har ligan vuxit till det vi har idag, med flera slagkraftiga klubbar som både konkurrerar på elitnivå och utvecklar talanger.

Antalet klubbar i serien har varierat genom åren. Upplägget består av ett seriespel där samtliga lag spelar mot varandra tre gånger om. Tabellens åtta främsta lag gör upp i ett slutspel där det bäst placerade laget i grundserien har fördelen av en eventuellt avgörande match på hemmaplan.

Redan innan Basketligan lanserades 1992 delades det ut ett SM-guld i sporten. Det första officiella mästerskapet spelades 1954 och en SM-vinnare har utsetts under samtliga år. Med Svenska Basketligan har den genomgående nivån på svenska klubbar och spelare ökat i takt med att intresset blivit större.

I regel inleds Svenska Basketligan under den tidiga hösten och fortsätter sedan under vintern fram till våren. När grundserien är färdigspelad är det dags för slutsspelsserier med kvartsfinaler, semifinaler och slutligen en final.

Svenska Basketligan är en av basketligorna som får ett störst utrymme hos nya expekt. Klubbarna är utspridda över hela landet och det är bara ett par mil för många till närmsta hall där det spelas elitbasket. Upplev kvalitativ basket på plats och använd nya expekt om du vill spela betting på basket.

Framgångsrika klubbar i Svenska Basketligan

Trots att Svenska Basketligan såg dagens ljus relativt sent, i jämförelse med andra sporter och nationella ligor, har ett par klubbar redan vunnit flertalet SM-guld. Det finns en stolt basket tradition i städerna och med en rejäl satsning på allting från spelartruppen till faciliteter och ungdomssektionen har klubbarna vuxit.

Det leder i sin tur till framgångar. I skrivande stund finns det tre klubbar som sticker ut på den fronten, och som lämnar övriga klubbar en bra bit bakom sig. Det är Södertälje Kings, Norrköping Dolphins och BC Luleå. Både historiskt sett och i nutid har klubbarna gjort upp om de svenska titlarna.

Södertälje Kings

Redan under början av 1990-talet, då under namnet Södertälje BBK, firade klubben stora framgångar. 1995 kom namnbytet till det ikoniska Södertälje Kings. Det första SM-guldet i Svenska Basketligan kom 2005. Därefter har framgångarna fortsatt och Kings är alltid att räkna med inför säsongen.

Norrköping Dolphins

Vid sidan av den anrika fotbollsklubben IFK Norrköping finns även Norrköping Dolphins i Östergötlands näst största stad. Den första stora framgången på herrsidan kom säsongen 1997/98 med ett SM-guld. Därefter har det blivit mer än en handfull titlar, vilket har bidragit till att Norrköping idag klassas som en basketstad.

BC Luleå

Den som inte är insatt kan tro att det är ishockey som gäller i Luleå långt upp i norra Sverige. Faktum är att det är på basketfronten som man är allra mest framgångsrika. Först genom klassiska Plannja Basket och numera BC Luleå. Klubben tar årligen upp kampen om att titulera sig Sveriges bästa basketlag.

Basketligan odds

Hos nya expekt finns det odds för samtliga matcher i Basketligan. Seriespelet har inga fasta speldagar och du kan teoretiskt sett hitta matcher under veckans alla dagar. Det gäller både under grundserien och inte minst senare när slutspelet avgörs och prestigen ökar för klubbarna.

Både inför match och i form av nya expekts livebetting kan du hitta spel på vilket lag som vinner matchen. Om du vill ge något av lagen en viktig lina för antalet poäng och jämna ut oddsen finns även den möjligheten. Du kan även spela på över/under det totala antalet poäng som båda lagen står för.

  • Matchvinnare: Välj vilket lag som du tror vinner matchen.
  • Handikappspel: Ge något av lagen ett fiktivt handicap.
  • Över/under: Spel på över/under antalet poäng för match, halvtid och quarter.

Livebetting hos nya expekt

Basket från alla världens hörn finns tillgängligt hos nya expekt. Det gäller även för sajtens livebettingfunktion. Utbudet består av en mängd olika sporter och tävlingar. Allt för att du som spelare ska ha valmöjligheter när du vill spela på livebetting.

Svenska Basketligan är inget undantag och du hittar dagens matcher på nya expekts livebetting om du vill spela på liveodds. Här kan du spela på matchvinnare, handikappspel eller antalet poäng i matchen. Då du har åtkomst oavsett om du spelar via en dator eller en mobil enhet kan du ta del av det utbud som finns tillgängligt.

Betting i mobilen på Svenska Basketligan

Hos nya expekt kan du även använda mobilen som enhet. Där kan du registrera dig samt hitta olika betalningsmetoder för insättningar och uttag. Det fungerar på samma sätt som när du använder dig av en dator.

Du kan spela på nya expekt i mobilen, både via applikationen samt via den mobilanpassade webbsajten. Därifrån kan du skapa ett konto med BankID, göra din första insättning och slutligen ta del av utbudet av odds från Svenska Basketligan. Allting du hittar via en dator hittar du i ett komprimerat format via din mobiltelefon eller surfplatta.

Så spelas matcherna i Svenska Basketligan

Om du har erfarenhet av att följa basket från Nordamerika och NBA finns det ett par regler som skiljer sig, som kan vara bra att ha koll på när det kommer till Basketligan betting i Sverige. Främst är det tiden som varje period, varje quarter, spelas. Matcherna i Sverige och i Europa är nämligen kortare.

Varje quarter spelas i tio minuter, mot tolv i NBA och i ett par andra ligor världen över. Det innebär i regel att matcherna blir tätare i antalet poäng. Därtill är spelplanen något mindre och antalet fouls som krävs för utvisning är fem istället för sex.

Antalet matcher under en säsong ligger omkring 30 för varje lag. Varje seger resulterar i två poäng. Det finns inget oavgjort resultat att ta hänsyn till. Skulle det vara oavgjort efter fyra quarters och 40 spelade minuter väntar förlängning. En förlängning spelas i fem minuter med fem nya minuter om inget avgörande faller. Både i slutspelet och i grundserien behöver alla matcher avgöras, men i slutspelet är det extra viktigt. Då är det en matchserie i bäst av fem eller bäst av sju matcher som avgör vilket lag som går vidare.

Spela ansvarsfullt

Oavsett sport, liga eller hur du tar dig an din spelupplevelse är det av yttersta vikt att du gör det genom att spela ansvarsfullt. I det ingår bland annat att sätta upp en spelkassa med en summa som du känner dig bekväm med att spela för. Utifrån den kan du dessutom portionera ut dina insatser så att saldot räcker till under en längre tid.

Hos nya expekt spelar du under en svensk spellicens. Det är ett kvitto på att du får en trygg och säker upplevelse. Genom tre olika verktyg kan du ha koll på ditt spelande och tiden som går åt till att spela. Det finns ett självtest via vilket du kan undersöka dina spelvanor. Har du problem med spel finns länkar till stödlinjen.se samt till Spelpaus, det nationella självavstängningssystemet.

FAQ

Hur många klubbar spelar i Svenska Basketligan?

Antalet lag i Svenska Basketligan varierar och har skiftat utifrån hur många klubbar som får elitlicens. Grundtanken är att tolv klubbar ska spela i serien. Av dessa tolv är det efter grundserien åtta klubbar som får spela slutspel, två klubbar som har spelat färdigt för säsongen och två lag som flyttas ner i seriesystemet.

Var spelas Svenska Basketligan?

Svenska Basketligan spelas runt om i landet, i staden som står som hemmalag för den specifika matchen. Varje klubb får samma antal hemmamatcher som bortamatcher. I slutspelet avgör placering i grundserien hur många hemmamatcher som ska spelas. Vinnare av grundserien har alltid hemmaplansfördel i en avgörande match.

Finns Svenska Basketligan på damsidan?

Även på damsidan är det Svenska Basketligan som gäller. Tävlingarna brukar skiljas åt genom att kallas SBL Herr eller SBL Dam. Den spelas mer eller mindre parallellt med herrarnas serie och avgörs även den i ett efterföljande slutspel.

Hur spelas slutspelet i Svenska Basketligan?

Slutspelet i Basketligan inleds med fyra kvartsfinalserier som avgörs i bäst av fem matcher. När fyra lag återstår väntar semifinal i bäst av sju matcher. Vinnarna av respektive slutspelsserie avancerar till final där det också är bäst av sju matcher som gäller. Därefter delas SM-guldet ut till vinnaren. Det är först till fyra finalvinster som gäller.


Vår partner
ManchesterCity

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.