Din guide till de franska fotbollslandslagen

De franska fotbollslandslagen har en imponerande historia inom internationell fotboll. Både herrlandslaget eller damlandslaget står för den passion och hängivenhet som Frankrike har för fotboll på den globala arenan. Om du är intresserad av att satsa på deras matcher och evenemang, så kan du göra det hos nya expekt.

Vad är fotbollslandslaget?

De franska fotbollslandslagen är hjärtat av den nationella fotbollskulturen, tillika symboler för stolthet över nationen såväl runt om i världen som inom landet. De franska fotbollslandslagen, både herrar och damer, är inget undantag från att de, likt exempelvis Sveriges landslag, representerar ett lands bästa fotbollsspelare och tävlar i internationella turneringar.

Genom åren har fotboll i Frankrike, med sina enastående landslag, lyckats att föra samman det franska folket genom sporten och på ett imponerande sätt visat upp landets fotbollsprominens på den globala arenan.

Historien bakom landslagen

Frankrikes herrlandslag i fotboll, även känt som "Les Bleus," grundades officiellt 1904 och är medlem i den internationella fotbollsfederationen FIFA samt det europeiska fotbollsförbundet UEFA. Deras första officiella match ägde rum 1904 mot Belgien.

Frankrikes damlandslag i fotboll grundades senare, år 1920. Sedan dess har damfotbollen såväl internationellt som nationellt vuxit i popularitet och erkännande, och ett som är säkert är att Frankrike har blivit ett lag att räkna med inom damfotboll.

Vilka ligor och turneringar spelar de i?

Både de franska herr- och damlandslagen är aktiva i flera prestigefyllda internationella turneringar och kvalificeringsmöjligheter. Nedan följer några av de mest betydelsefulla turneringarna och ligorna där de franska landslagen regelbundet tävlar:

FIFA World Cup (Herrar): Det franska herrlandslaget har en imponerande historia i FIFA World Cup, alltså fotbolls-VM. De har säkrat segern två gånger (1998 och 2018) och har alltid varit en konkurrenskraftig kraft i internationell fotboll. De tar sig mer eller mindre enkelt genom kvalspelet för att kvalificera sig för denna globala turnering.

UEFA European Championship (Herrar): Fotbolls-EM, är Europas främsta fotbollsturnering för herrar. Frankrike har erövrat mästerskapstitel två gånger (1984 och 2000) och är kända för sina starka prestationer både i kval- och slutspelet.

FIFA World Cup (Damer): Damerna har deltagit i flera upplagor av dam-VM och nådde finalen 2019, där de förlorade mot USA. De är i dessa sammanhang ett gäng starka spelare och visar prov på en lysande framtid inom damfotbollen.

UEFA Women's European Championship (Damer): Det franska damlandslaget har givetvis även deltagit i fotbolls-EM, som officiellt kallas UEFA Women's European Championship. De har spelat turneringen 7 gånger och visat prov på att vara en dominerande kraft inom europeisk damfotboll - även om de faktiskt aldrig har vunnit just EM. Som bäst har de tagit sig till semifinal, vilket var år 2022.

Olympiska spelen (Herrar och damer): Både herr- och damlandslagen deltar i de olympiska spelen och har levererat imponerande prestationer i denna prestigefyllda multinationella tävling. Herrarna har exempelvis vunnit en gång. I och med att OS 2024 arrangeras i Paris är båda lagen automatiskt kvalificerade. Det blir spännande att följa hur det går!

UEFA Nations League (Herrar och damer): UEFA Nations League grundades 2018 och ger landslagen en extra möjlighet att tävla på internationell nivå i en turnering som lagen kan se som en bra möjlighet att vässa formen inför större globala mästerskap. De franska herrarna vann turneringen säsongen 2020-21).

Kvalificering till internationella turneringar (Herrar och damer): Bortsett från exempelvis OS enligt ovan måste både herr- och damlandslagen kvala för att säkra sina platser i de största internationella turneringarna, inklusive VM och EM. Detta gäller även om de är regerande mästare - en regel som ändrades 2006, då mästarna innan detta var automatiskt kvalificerade.

Det franska herrlandslaget i fotboll

Det franska herrlandslaget har en imponerande historia som inkluderar deras VM-titel på hemmaplan 1998 och deras triumferande segrar i EM 1984 och 2000. Laget är känt för sin tekniska skicklighet och har en imponerande lista över spelare som har utmärkt sig på den internationella scenen.

Främsta meriter

TurneringResultatNär
VM2-faldiga världsmästare1998, 2018
EM2-faldiga Europamästare1984, 2000
OSOlympiska mästare1984

Några av deras nuvarande spelare

  • Kylian Mbappé
  • Antoine Griezmann
  • N'Golo Kanté
  • Raphael Varane
  • Hugo Lloris

Det franska damlandslaget i fotboll

Frankrikes damlandslag i fotboll har blomstrat sedan tidigt 2000-tal och har definitivt varit ett lag att räkna med som en dominerande kraft inom damfotbollen. De har deltagit i flera internationella turneringar och nådde finalen VM 2019, där de förlorade mot USA. Frankrike har en talangfull grupp av spelare och en lovande framtid inom damfotbollen. Däremot har de inte några stora internationella mästerskapstitlar, än.

Främsta meriter

SammanhangResultatNär
VMFjärdeplats2011
Största vinst14-0 (Algeriet, Bulgarien)1998, 2013
OSFjärdeplats2012

Några av deras nuvarande spelare

  • Wendie Renard
  • Eugénie Le Sommer
  • Kenza Dali
  • Grace Geyoro
  • Kadidiatou Diani

Satsa på landslagen hos nya expekt

Om du är intresserad av vadslagning när det kommer till Frankrike och fotboll så kan du ägna dig åt det på nya expekt. Här är några höjdpunkter:

Sök och filtrera efter spel: Besök nya expekts användarvänliga webbplats för att hitta spel som involverar de franska landslagen i fotboll. Du kan snabbt hitta kommande matcher och evenemang som intresserar dig.

Bet Builder: Nya expekt erbjuder en "Bet Builder"-funktion som ger dig möjlighet att mer eller mindre skräddarsy din betting. Att kombinera olika bettingalternativ och skapa en egen unik satsning är fullt möjligt.

Välkomstbonus: Registrering på nya expekt innebär att du kan aktivera deras välkomsterbjudande, exempelvis gratis spel eller insättningsbonusar. På så sätt kan du få en fin start när du börjar satsa på dina favoritlag, exempelvis de franska fotbollslandslagen.

Vanliga frågor

Vilka franska spelare är de mest framgångsrika?

Bland herrarna har Olivier Giroud med sina 54 mål fått nätet att prassla flest gånger, medan det bland damerna är Eugénie Le Sommer med så många som 92 mål som är mest framgångsrik målmässigt.

Kan man betta på fotboll i Frankrike om man befinner sig i Sverige?

Absolut, det går finfint hos nya expekt.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.