Vem tar över efter Janne Andersson?

Fotboll engagerar, och det ser man inte minst när det kommer till herrlandslagets förbundskapten Janne Anderssons framtida ersättare. I denna artikel presenterar vi allt från höjdpunkter och lågvattenmärken till hur du kan betta på vem som tar över efter Andersson.

Vem kommer att bli fotbollslandslagets nästa förbundskapten?

Många är vi som ställer oss frågan: vem blir Sveriges nästa förbundskapten i fotboll för herrar? Frågan har varit aktuell under en längre tid, som en följd av tidigare undermåliga resultat för vårt blågula landslag, Janne Anderssons avgång, och givetvis en fortsatt frånvaro av ersättare, där bland annat Olof Mellberg tackat nej.

Janne Andersson tog över efter Erik Hamrén år 2016. Andersson har satt på denna maktposition i över sju år, och har under sin sejour lett landslaget genom såväl med- som motgångar. Men frågan återstår, vem ska fylla hans skor nu?

Höjdpunkter och lågvattenmärken

Bland de höjdpunkter som har glatt oss supportrar som mest hittar vi kanske kvartsfinalen i VM 2018 - Sveriges bästa placering i ett världsmästerskap sedan det legendariska bronset 1994. VM 2022 är dock en av de större besvikelserna under Anderssons ledning, då laget inte lyckades att kvalificera sig.

Potentiella kandidater att ersätta Andersson

Janne Andersson har redan avgått, men trots det har ingen ny förbundskapten tillsatts. Enligt uppgifter ska Graham Potter, någorlunda väntat, ha tackat nej. Sedan såg det ut som att Olof Mellberg var klar som ersättare, men som också sen valde att tacka nej. Så vilka finns nu kvar som sannolika kandidater?

Tony Gustavsson

Huvudtränare för Australiens damlandslag. I VM 2023 ledde han “The Matildas” till semifinal där man förlorade mot England med 3-1. I bronsmatchen mötte man Sverige vilket också slutade i förlust med 2-0. Har även varit assisterande tränare för USAs damlandslag.

Daniel Bäckström

Förbundskapten för Sveriges U21-landslag sen 2022. Han var dessförinnan huvudtränare för Sirius och assisterande tränare i Malmö FF.

Kim Bergstrand & Thomas ‘Tolle’ Lagerlöf

Tränare i Djurgårdens IF sedan 2019 vilket resulterat i ett SM-guld. Säsongen 2022 nådde man åttondelsfinal i Conference League. Har slutat topp fyra varje säsong sedan de anslöt till Djurgården. De båda tränade dessförinnan Sirius.

Jimmy Thelin

Huvudtränare i Elfsborgs IF sedan 2018. Slutade tvåa i Allsvenskan i fjol efter att ha förlorat i seriefinalen mot Malmö FF i den sista omgången. Slutade även tvåa 2020, även då bakom Malmö FF.

Betta på den nya förbundskaptenen hos nya expekt

Självklart kan du som vill betta på vem som blir nästa förbundskapten i fotboll för herrar, och det kan knappast bli enklare eller smidigare än hos nya expekt. Här hittar du en rad kandidater med tillhörande odds.

Vanliga frågor

När avgick Janne Andersson?

Den 2 oktober meddelade Janne Andersson att han skulle sluta om Sverige missade EM, vilket så blev fallet. Den 19 november gjorde han sin sista match som förbundskapten för Sverige i matchen mot Estland. En match som Sverige vann med 2-0.

Vem tar över efter Andersson?

Vem som blir Anderssons ersättare vet man inte säkert förrän allt är påskrivet och offentligt, men det finns vissa lågoddsare till namn som nämns mer frekvent än andra. Du hittar uppdaterade odds hos nya expekt.

Kan vem som helst ta över?

I praktiken, ja, men troligt är att nästa förbundskapten har en stark bakgrund som fotbollstränare och bevisad meritlista. Om det sedan är tidigare spelare eller inte låter vi vara osagt.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.