Vad är USA fotbollslandslag

Tyvärr är USA tidigare fotbollshistoria inte speciellt anmärkningsvärd. USA fick visserligen silver och brons 1904 i olympiska spelen, men fram till 1994 var det magert för fotbollsintresserade i USA. 1950 vann de mot England med 1-0 under VM i brasilien, vilket på den tiden var en gedigen fotbollsskandal, men mer än så var det inte fram till 1994. Under 90-talet lyckades USA ta sig in i två VM på raken – 1990 och 1994, vilket gav fotbollsintresset i landet en behövlig boost.

USA damlandslag i fotboll har varit mycket framgångsrikt utomlands och tagit fyra stycken guldmedaljer i VM samt fyra guld i OS.

Vilka ligor och turneringar spelar det amerikanska landslaget i?

De amerikanska landslagen har en lång historia och har deltagit i många turneringar och matcher genom åren. Allt från internationella vänskapsmatcher till prestigefyllda turneringar som världsmästerskapet, olympiska spelen och CONCACAF Nations League. De har dessutom prestigefyllda ligor som MLS. Nedan har vi sammanställt en lista på några av turneringarna och ligorna de amerikanska landslagen deltagit i genom åren. Här kan du se USA pågående och kommande matcher.

Herrar

 • Världsmästerskapet
 • Olympiska spelen
 • CONCACAF Nations League
 • Copa América
 • FIFA Confederations Cup

Damer

 • Världsmästerskapet
 • Olympiska spelen
 • CONCACAF Nations League

USA herrlandslag i fotboll

Även om USA landslag i fotboll för herrar ännu inte tagit hem några världsmästerskap, är det ett lag att räkna med. De är dessutom på bättringsvägen och har flera gånger tagit sig ända fram till 16-delsfinal.

Spelare

Här är några av USA mest framstående spelare och klubben de i skrivande stund tillhör. Dessa spelare spelar också för närvarande för det amerikanska herrlandslaget eller har gjort det tidigare.

 • Matt Turner (Nottingham Forest)
 • Sergiño Dest (PSV Eindhoven)
 • Weston McKennie (Juventus)
 • Christian Pulisic (AC Milan)
 • Ricardo Pepi (PSV Eindhoven)
 • Brendan Aaronson (Union Berlin)
 • Antonee Robinson (Fulham)

Resultat

USA resultat i världsmästerskapet i fotboll för herrar genom åren.

ResultatTurnering
Guld-
Silver-
Brons-
SemifinalVM 1930
KvartsfinalVM 2002
16-delsfinalVM 1934 VM 1994 VM 2010 VM 2014 VM 2022

USA damlandslag i fotboll

När det kommer till amerikansk fotboll är det utan tvekan damlandslaget som har presterat bäst. Med så många VM-guld måste man säga att det är ett av världens bästa landslag i damfotboll. Under de senaste VM-tillfällena har damlandslaget dragit hem tittarsiffror från den amerikanska allmänheten som överstiger flera av deras inhemska sporter som baseball och amerikansk fotboll.

Spelare

Här är några av USA mest framstående spelare och klubben de i skrivande stund tillhör. Dessa spelare spelar också för närvarande för det amerikanska damlandslaget eller har gjort det tidigare.

 • Alyssa Naeher (Chicago Red Stars)
 • Crystal Dunn (Portland Thorns FC)
 • Megan Rapinoe (Ol Reign)
 • Lynn Williams (NJ/NY Gotham FC)
 • Lindsay Horan (Olympique Lyonnais)
 • Alex Morgan (San Diego Wave FC)
 • Julie Ertz (Ingen klubb)

Resultat

USA resultat i världsmästerskapet i fotboll för damer genom åren.

ResultatTurnering
GuldVM 1991 VM 1999 VM 2015 VM 2019
SilverVM 2011
BronsVM 1995 VM 2003 VM 2007
Semifinal-
Kvartsfinal-
16-delsfinalVM 2023

Betting på landslagsmatcher hos nya expekt

Med expekt kan du betta på laget du tror kommer vinna. Nya expekt erbjuder en sökfunktion där du kan filtrera baserat på diverse kriterier och använda välutvecklade verktyg för att hitta information. Med nya expekts Bet Builder kan du till exempel skräddarsy dina satsningar och få unika odds. Nya expekt erbjuder också nya spelare en välkomstbonus i form av ett 100 % matchat gratisspel upp till 1 500 kronor vid första insats. Notera att oddsen måste vara minst 1.80 för att erbjudandet ska gälla.

Vanliga frågor

Hur kommer det sig att USA inte presterar lika bra i fotboll som i andra sporter?

Svaret är faktiskt mycket enkelt. Det har att göra med brist på inhemskt intresse och institutioner. För att skapa proffslag måste det finnas kulturellt och till viss del byråkratiskt tryck för att det ska ske. I USA har bollen aldrig riktigt kommit i rullning, så att säga. Sportinstitut i landet och USA väldigt unika universitetssystem för sporter har helt enkelt lagt pengar och fokus på andra saker – till exempel amerikansk fotboll och baseball.

Vilka är USA bästa spelare?

USA har många skickliga spelare och genom åren är det några som varit mest framstående. Landon Donovan är ju ett uppenbart alternativ eftersom han statistiskt sett presterat bäst (flest mål och assister), men även spelare som Claudio Reyna och Brian McBride måste nämnas som potentiella kandidater.

Ökar det inhemska fotbollsintresset i USA?

I dagsläget finns det miljontals fotbollsentusiaster i landet och fotboll är utan tvekan den snabbaste växande lagsporten. Efter USA imponerande insats i Qatar 2022 då de kom till 16-delsfinal, har intresset fortsatt att öka. Nu när USA dessutom är värd för VM 2026 tillsammans med Mexiko och Kanada, kan man räkna med att fotboll kommer att bli ännu mer populärt i landet.


Vår partner
ManchesterCity

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.