Svenska landslaget i ishockey

Vad är landslaget?

Svenska landslaget i ishockey går under smeknamnen Tre Kronor för herrarna och Damkronorna för damerna. De båda lagen har rönt många framgångar och är ständigt på topp i mästerskap och turneringar. Kanske är det dock framförallt herrlandslaget i ishockey som är extra känt i såväl Sverige som resten av världen.

De två landslagen representerar ständigt Sverige i internationella tävlingar och tack vare vårt stora utbud av svenska ishockeystjärnor så är lagen alltid fruktade av sina konkurrenter. Närmast på tur står deltagande i både VM och OS.

I den här artikeln ska vi titta närmare på vilka mästerskap landslagen spelar i och hur du kan gå tillväga om du vill betta på de kommande matcherna.

Landslaget i ishockey bildades redan på 1920-talet och har sedan dess rönt rejäla framgångar. Vad det gäller Sverige ishockey är Tre Kronor ständigt fruktade motståndare. Vi har dessutom duktiga ishockeystjärnor som spelar i såväl landslaget som välkända klubbar i både Sverige och utomlands.

Damlandslaget Damkronorna etablerades långt senare på 1980-talet. Detta lag har inte rönt lika stora framgångar, men våra svenska damer är mycket starka och det finns många välkända spelare. Landslaget i ishockey deltar i många turneringar och mästerskap, så det finns alltid något att se fram emot.

Vilka ligor/turneringar spelar de i?

Ishockey är en stor sport i Sverige och det finns alltid något att betta på, speciellt när de svenska turneringarna är i gång. Faktum är att ishockey är en av de mest populära sporterna för odds och betting på nätet. Kanske beror det på att det alltid är så jämna kamper mellan alla lag. För svenska matcher är det SHL som gäller, det vill säga Svenska Hockeyligan och HockeyAllsvenskan.

Även det svenska landslaget i ishockey är ständigt aktuellt för dig som vill betta på odds. När det är dags för stora turneringar såsom VM och OS i ishockey så hittar du alltid Sverige ishockey matcher hos nya expekt. Nästa OS äger rum 2026 och 2030 och såväl damlaget som herrlaget siktar givetvis på medaljer.

Herrarnas landslag

Det svenska landslaget i ishockey för herrar, även kallat Tre Kronor, ligger på plats fem på IIHF lista. Den nuvarande tränaren är Sam Hallam som har styrt laget mot framgång sedan 2022.

Landslaget i ishockey spelade sin första internationella match 1920 då de Olympiska sommarspelen ägde rum i Antwerpen. Laget hamnade då på en hedersvärd fjärdeplats. Året därpå deltog Sverige i EM och sedan dess har framgångarna rullat in för laget.

Herrlandslagets meriter:

VM-guld11
VM-silver17
VM-brons16
OS-guld2
OS-silver3
OS-brons4
Canada/World-Cup-guld0
Canada/World-Cup-silver1
Canada/World-Cup-brons3

Flest landskamper har Jörgen Jönsson spelar med sina 285 matcher mellan 1993-2007. I dag finns det några riktigt välkända ishockeystjärnor som är aktiva i landslaget i ishockey för herrar. I Sveriges ishockeytrupp spelar bland annat backen Rasmus Sandin, målvakten Jesper Wallstedt, forwarden Alexander Nylander och forwarden Fabian Zetterlund.

Tre Kronor spelar bland annat matcher i Karjala Tournament och ishockey-VM som äger rum i maj 2024. Nästa OS för herrlandslaget i ishockey kommer att äga rum 2026 i Milano, Italien. NHL hoppas dock kunna arrangera World Cup of Hockey innan dess. World Cup of Hockey genomfördes senast 2016 i Toronto och det var åtta landslag som deltog, däribland Sverige.

Damernas landslag

Landslaget i ishockey för damer kallas ofta för Damkronorna och är precis som herrlandslaget mycket duktiga, även om lagets meriter är något färre. Det beror dels på att ishockey för damer är en yngre sport i Sverige.

Det första landslaget för damer drog igång 1987 då Sverige spelade i kvinnornas VM i Kanada. Det dröjde dock några år innan de första medaljerna spelades hem. Ishockeylandslaget nådde bland annat en fjärdeplats i vinter-OS i Sotji, Ryssland 2014.

Damlandslagets meriter:

VM-guld0
VM-silver0
VM-brons2
OS-guld0
OS-silver1
OS-brons1

Damkronorna tog ett VM-brons 2005 och 2007. De tog även ett OS-silver 2006 och ett OS-brons 2002. Därefter har det varit mer tomt på medaljfronten än hos herrarna, men så finns det heller inte lika många möjligheter för damlaget att ta medalj då antalet turneringar och mästerskap för landslaget är färre.

Flest landskamper har Erika Holst spelat med sina 327 matcher mellan 1994-2012. I dag är några välkända spelare backen Johanna Olofsson, backen Johanna Fällman och forwarden Pernilla Winberg. Damkronorna deltar i olika nationsturneringar och har siktet inställt på Världsmästerskapet i ishockey för damer 2024.

Satsa på landslaget på nya expekt

I dag finns det många möjligheter att satsa på odds för dig som tycker om ishockey. Herrlandslaget är mycket aktiva när det gäller topplaceringar och damlandslaget spelar i de mästerskap som finns. Du kan klicka dig in på nya expekt för att se vilka odds som finns och betta både på kommande matcher och under matchernas gång.

För att betta på nya expekt behöver du bara registrera ett spelkonto med hjälp av ditt BankID. Alla nya spelare kan acceptera en välkomstbonus där nya expekt matchar ditt första spel upp till 1 500 kr om du placerar ett spel med minsta odds 1.80. Bonusen saknar krav på omsättning av eventuella vinster. Du kan hitta matcher att betta på genom att använda nya expekts enkla sökfunktion.

Du kan också använda nya expekts smarta bet builder där du kan skapa dina egna spelkuponger med spel på olika matcher. Klicka dig in på nya expekt för att se alla matcher i Sverige ishockey.

Vanliga frågor

När spelar landslaget i ishockey?

Svenska landslaget i ishockey spelar bland annat i VM och OS samt i olika turneringar och mästerskap som pågår under vinterhalvåret.

Varför heter svenska herrlandslaget Tre Kronor?

Smeknamnet Tre Kronor kommer från landslagsdräkten som är blå med tre gula kronor på och har hängt med sedan 1938.

Hur många medaljer har Sverige i ishockey?

Det svenska herrlandslaget har hela 53 medaljer i VM och OS. Damerna har i sin tur fyra medaljer.


Vår partner
ManchesterCity

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.