Guide för schack odds hos nya expekt

Schack har exploderat i popularitet under den senaste tiden och det har blivit allt vanligare att betta på världens mest kända brädspel. Schack är ett spel som har hängt med många sedan barnsben och är därför ett spel som de flesta känner till. Att bli världsmästare i schack är dock något helt annat.

Det finns nästan lika många strategier och öppningar i schack som det finns drag i spelet. Detta öppnar för ett stort utbud när det kommer till oddsmarknader i spelet. Utöver vanliga spel som vinnare kan man även spela på mer specifika saker under spelets eller turneringens gång. Kom ihåg att schack är komplicerat och att det är viktigt att känna till reglerna när man ska spela på odds.

Schack betting

Schack är en brädsport vars popularitet har varierat över tid. Under 1970-talet hade schack sin största era, då Robert Fischer ställdes mot några av Sovjetunionens bästa schackspelare, exempelvis Boris Spassky. Då spelades schack exklusivt på fysiska brädspel, men i takt med att tekniken har utvecklats har sporten flyttats till digitala rum. Detta har fått antalet schackspelare att öka världen över.

Nu spelas det mer schack än någonsin, mycket tack vare de många digitala plattformar som finns. Sporten har än en gång vuxit sig gigantiskt stor. Detta gäller både amatörmässig och professionell schack.

I takt med att sporten har blivit större har också intresset för att spela betting på schack blivit större. Nu är det lättare än någonsin att följa schackmästare online, eftersom många spelar sina matcher helt digitalt. Utbudet av schack odds sträcker sig mycket längre än att bara spela på vilken av deltagarna som vinner. Du kan även spela på specifika saker under matchens gång.

Hos nya expekt kan du spela på schack med ett utbud som täcker både stora matcher online och de största fysiska turneringarna i världen. Det spelas exempelvis ett världsmästerskap i schack som brukar locka till sig ett stort intresse.

Spel på schack erbjuds både som vanlig betting och livebetting. Samtidigt kan du spela från både din dator och din mobila enhet med samma tillgång till utbudet. Hos nya expekt kan du registrera dig och legitimera dig med mobilt BankID. Det gör det säkert att spela på sajten.

Olika oddsmarknader för betting på schack

Det finns tillgängliga oddsmarknader på schack både för betting inför matchen och som livebetting. Detta gör att du har möjligheten att följa en match och hitta odds som passar din analys eller göra kalkylerade satsningar innan en match väl har satt i gång. Nya expekt erbjuder flera olika oddsmarknader för båda spelformerna.

I regel gäller det att ju större en tävling eller turnering är desto större utbud av olika spel finns det. Det går att applicera på andra sporter och inte bara schack. Det finns dock några vanliga spel som sticker ut och har blivit mer populära än andra. Det vanligaste inom schack betting är att spela på matchvinnare.

  • Matchvinnare: Spela på ett odds på vem som vinner matchen.
  • Vinnare av parti: Spela på ett odds på vem som vinner ett specifikt parti i matchen.
  • Oavgjort i matchen (remi): Ett oavgjort resultat kan uppstå på flera olika sätt i schack.
  • Schackmatt: Spela på om matchen avgörs med schackmatt.

De största schackturneringarna i världen

Det finns många stora turneringar i schack under ett kalenderår. De allra flesta känner till VM i schack, som norske Magnus Carlsen har vunnit upprepade gånger det senaste decenniet. Detta är bara en av de mest kända turneringarna. Det är inte heller den mest prestigefyllda turneringen i schack. Högst upp på den listan kommer nämligen en turnering som heter Candidates Tournament.

Nya expekt har spel och odds på de flesta stora turneringar i världen. Oddsmarknaden varierar beroende på hur stor turneringen är. I turneringar som Candidates Tournament och VM kan du räkna med att det finns ett större utbud av odds.

Candidates Tournament

Candidates Tournament är som sagt den mest kända och prestigefyllda turneringen i världen. Här gör bara de absolut bästa i världen upp. Totalt är det åtta deltagare med i turneringen. Precis som i världsmästerskapet har Magnus Carlsen gjort ett stort avtryck på den här turneringen under de senaste åren.

FIDE Grand Prix

FIDEGrand Prix har blivit en av de stora turneringarna i världen trots att den grundades så sent som 2008. Varje år som FIDE Grand Prix hålls består den av tre till sex turneringar med deltagare från hela världen. Vinnaren och tvåan kvalificerar sig direkt till Candidates Tournament. Turneringen arrangeras vartannat år och senaste gången delade Berlin och Belgrad på värdskapet.

FIDE World Cup

VM i schack har funnits i många år och var en tittarfavorit redan på 70-talet. Som en av världens största och mest prestigefyllda turneringar på herrsidan lockar VM världens bästa spelare. För att vinna i VM i schack behöver man inte bara vara en schackmästare, utan man behöver även ha stark mental uthållighet. Singelturneringen består av utslagsträd som 2022 hade totalt 208 deltagare och turneringen varar därmed i drygt en månad.

Tata Steel Chess Tournament

I Nederländerna hålls Tata Steel Chess Tournament varje år och det är en turnering som lockar tusentals tittare. I turneringen kan både amatörer och elitspelare spela i olika klasser. Det som gör att turneringen sticker ut är själva spelformatet. Tata Steel Chess Tournament spelas nämligen enligt round-robin. Det innebär att varje spelare möter varandra i ett gruppspel. Detta format har blivit något av en tittarfavorit i schackvärlden och är en av de mer intressanta tävlingarna att följa live.

Schack-OS

Chess Olympiad, eller schack-OS på svenska, är världens största turnering där nationer deltar. I stället för att enskilda spelare deltar är det landslag som representerar ett helt land som är med och tävlar i schack-OS. Turneringen finns för både herrar och damer. Den inofficiella versionen av turneringen har funnits ända sedan 1924 då den hölls i Paris, samtidigt som staden även huserade sommar-OS. 1927 blev tävlingen officiell och har sedan dess blivit en av världens största schackturneringar för lag. Schack är däremot inte en officiell OS-gren.

Spela på schack med nya expekts välkomstbonus

Som ny kund hos nya expekt kan du hämta en välkomstbonus. Du behöver göra en insättning på minst 100 kronor för att aktivera bonusen. Detta erbjudande gäller endast en gång per kund och i samband med din första insättning.

Du kan använda bonusen, som består av ett gratisspel, på de oddsmarknader som finns för schack. Du kan givetvis spela på andra sporter också, om du föredrar att använda din välkomstbonus till det.

Livebetting på schack hos nya expekt

Schack är en sport som lämpar sig väldigt bra för livebetting. Under spelets gång sker det nämligen många drag och motdrag. Därför kan man hitta flera olika saker att satsa på bland oddsen. Man kan även spela på om man tror att spelomgången kommer att slut inom ett visst antal drag. Möjligheterna för livebetting är stora inom schack. Som åskådare kan man göra sin egen analys av matchen.

Precis som i många andra sporter kan det ibland vara en fördel att köra livebetting framför konventionell betting. Man hinner då känna på temperaturen i matchen och vilken form spelarna är i. Ett litet misstag av en schackspelare kan få konsekvenser i matchen. Det kan man väga in när man ska spela betting. Då kan man lägga ett spel där man har tagit in fler parametrar in i sin beaktning och riskbedömning.

Spela betting på andra sporter hos nya expekt

Schack är inte den största sporten när det gäller betting hos nya expekt. Det finns betydligt större sporter som lockar till sig större intresse och fler oddsmarknader. Få andra sporter kan mäta sig med publikfavoriterna fotboll, ishockey och tennis. Det går att att spela på ligor och tävlingar från hela världen, både när det gäller livebetting och betting inför matcherna.

Betting på schack är relativt nytt, med tanke på att sporten har fått ett nytt uppsving till följd av att digitaliseringen gjort att fler fått upp ögonen för schack. Det finns ett antal oddsmarknader att spela på, men när det gäller större sporter som fotboll och ishockey är utbudet fortfarande betydligt större.

FAQ

Hur lång tid tar en match i schack?

Ett parti i schack kan ta väldigt lång tid, beroende på vilka tidsregler som gäller och hur bra spelarna är. I schack-VM är rekordet för ett parti schack hela 7 timmar och 45 minuter. Det slogs när Magnus Carlsen vann ett parti efter hela 136 drag mot Ian Nepomnjasjtjij.

När uppfanns schack?

Det är inte helt fastslaget när schack uppfanns, men de äldsta varianterna eller tendenserna av schack har anor så långt tillbaka i tiden som till 500-talet i Indien. 1947 släpptes den första tryckta schackboken och på 1800-talet blev schack mer organiserat. Sedan 1924 finns FIDE, världsschackförbundet.

Kan man spela schack i lag?

Schack är ett bräd- och strategispel som spelas mellan två spelare. Däremot kan man spela turneringar i lag. Chess Olympiad spelas exempelvis mellan olika länder, som då tävlar mot varandra i schack.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.