nya expekt Blogg

En Guide till Division 1 - Expekt - Odds och betting

Division 1 Södra & Division 1 Norra

Ettan eller Division 1 som den också kallas är Sveriges tredje högsta fotbollsliga. Den är uppdelad på två serier, Ettan Norra samt Ettan Södra. Denna indelning underlättar reseprocessen för lagen, då många av dessa lag har tajta budgetar som inte hade gjort det möjligt att resa runt hela Sverige för att spela matcher. Det vore inte heller optimalt för spelarna, som i de flesta fall kombinerar sitt fotbollsspelande med att jobba civilt utanför fotbollen.

Expekt_Football_ArticleIMG_1920x320_SE_D88247_DC_082022.png

En annan tämligen självklar anledning är att det annars hade varit hela 32 lag i en och samma tabell, om man inte hade gjort om seriesystemet helt. Men en så pass står serie är såklart inte möjligt. Division 1 är en väldigt speciell serie på många sätt och vis, eftersom den är en slags hybrid mellan professionell fotboll och amatörfotboll. Detta gör att många ser den som en semiproffsig liga där de bästa lagen tillhör den mer proffsiga fotbollen och bottenlagen mer det semiproffsiga. Det är stor skillnad mellan ett lag som Gais, som nu spelar i Division 1 Södra och som har närliggande meriter från både Superettan och Allsvenskan, och exempelvis BK Olympic i samma serie.

Ettan är på det viset hemmet för väldigt många unga talanger som får testa sin skicklighet och sina färdigheter i seniorfotbollen, något som ger mycket erfarenhet och möjligheten för de allra bästa spelarna att visa upp sig för större klubbar. Faktum är den att Division 1 ofta brukar förknippas med att vara Sveriges talangliga. Varför det? Här är några faktorer som stödjer påståendet:

  • Division 1 är den serienivå i Sverige som introducerar allra flest unga spelare till seniorfotbollen på elitnivå eller nära elitnivå.

  • Hela 251 av de cirka 800 spelarna som spelade i Ettan säsongen 2020 var antingen 20 år eller till och med yngre än så.

  • Ungefär 50 spelare varje år är det som lyckas med att spela och prestera så pass bra att de tar steget från Division 1 till antingen Superettan, Allsvenskan eller som också testar lyckan i ett utländskt lag.

Tack vare detta har fansen fått se ett flertal av Sveriges bästa spelare ta sina första steg i just Division 1. Till dessa hör några av de numera väletablerade spelarna inom svensk fotboll, så som exempelvis Victor Nilsson Lindelöf som spelar i Manchester United (en av de mest ikoniska klubbar i hela Premier League), men även exempelvis Jiloan Hamad, Robin Jansson samt Felix Beijmo. Samtliga tre har vunnit SM-guld senare i karriären.

De här spelar i Ettan

De här lag spelar i Ettan Södra samt Ettan Norra under säsongen 2022.

Ettan NorraEttan Södra
Gefle IF FFIK Oddevold
Sandvikens IFGAIS
Örebro Syrianska IFBK Olympic
IF SylviaLjungskile SK
IFK HaningeÄngelholms FF
Stockholm InternazionaleTvååkers IF
Umeå FCFC Trollhättan
Sollentuna FKVänersborgs IF
Vasalunds IFFalkenbergs FF
IF Karlstad FotbollOskarshamns AIK
Täby FKLunds BK
Motala AIF FKLindome GIF
Piteå IF FFÅtvidabergs FF
Hammarby Talang FFTorns IF
BK ForwardQviding FIF
Team TG FFIFK Malmö FK

När bildades Ettan

När startade egentligen Ettan eller Division 1 som många kallar den för? Division 1 i sig har tidigare genom åren varit känd som den näst högsta ligan, det mellan åren 1987 fram till 1999. Redan då var också serien uppdelat i två regioner, den sydliga gruppen samt den nordliga gruppen – precis så som det är i dag.

Division 1 i nuvarande tappning kom dock till först 2006. Mellan 2000 och 2006 hette ligan Division 2 och var då landets tredje högsta liga. Precis på samma sätt som det är i dag, ordningsmässigt vill säga. Detta upplägg och namn varade dock endast i ett par säsonger. Sedan säsongen 2006 har därmed den tredje serien alltid kallats för Division 1 eller det något mer vanliga i folkmun: Ettan.

Visste du att?
  • Hela fem lag som tidigare har spelat i Ettan spelar för närvarande i Allsvenskan. Säsong 2022 är dessa IK Sirius, Mjällby AIF, Varbergs BoIS, IFK Värnamo och Degerfors IF.

Serien fick sig ett ordentlig lyft år 2020 när de nya rättighetsägarna till Division 1 möjliggjorde en stor satsning inom medieproduktionen kring Ettans alla matcher. Det rör sig om företagen NTM samt Bonnier News som tillsammans lyckades landa tv-rättigheterna och därigenom öka intresset för serienivån Division 1. I samarbetet ingick exempelvis tidningar som Expressen, Sydsvenskan samt flertal andra aktörer som har hjälpt till att öka intresset.

Odds på Ettan hos Expekt

Den spelsugne kan hitta mycket gott och blandat när det gäller betting hos Expekt på just landets tredje högsta liga. De klassiska spelmöjligheterna på vinst eller oavgjort finns naturligtvis, men utöver detta erbjuder Expekt betydligt mer oddsmarknader än så. Spelarna kan testa sin lycka på exempelvis antal hörnor i matchen. Odds på Division 1 Södra och odds på Division 1 Norra finns under respektive rubrik på Expekts spelsajt,

De så traditionella och så omtyckta oddsen på antal mål finns naturligtvis inkluderade de också. Du kan betta på den klassiska över 2,5 samt under 2,5 mål i matchen. Det finns en oddsmarknad för huruvida båda lag lyckas att göra mål i en match eller inte, men också en hel del andra oddsmarknader på matcherna i Ettan.

Känner ni igen känslan när ni verkligen tror på att ert lag har en stor chans till vinst, men samtidigt är rädda för att det ändå kan bli oavgjort trots allt? Hos Expekt är detta inga problem överhuvudtaget. Det finns nämligen en oddsmarknad där ni kan få pengar tillbaka om det bli ett oavgjort resultat efter 90 minuter. Dessa medel kan ni sedan återinvestera i en annan match och testa er lycka igen om ni så önskar. Oddsen på Division 1 är många hos Expekt, den saken är säker.

Ettan vinnare

Att vinna Ettan är verkligen ingen lätt uppgift. Varje årsupplaga innehåller väldigt skickliga lag och att nå längst av alla efter en på så otroligt många sätt tuff säsong, där tempot och kraven alltid är skyhöga, är oerhört krävande. Belöningen är dock en rejäl sådan. Inte nog med att tabellettan skriver in sig i historieböcker över de som segrat i Division 1, tabellettan får framför allt en direktbiljett upp till den riktiga elitfotbollen och Superettan.

Dessa lag har sedan 2006, då serien blev till i nuvarande form, lyckats stå som seriesegrare.

SäsongEttan SödraEttan Norra
2006IF SylviaEnköpings SK
2007Qviding FIF Ängelholms FFAssyriska FF FC Väsby United
2008FC TrollhättanSyrianska FC
2009Östers IFDegerfors IF
2010IFK VärnamoVästerås SK
2011Varbergs BoISUmeå FC
2012Örgryte ISÖstersunds SK
2013Husqvarna FFIK Sirius
2014Utsiktens BKAFC United
2015Trelleborgs FFDalkurd FF
2016Östers IFIF Brommapojkarna
2017Landskrona BoISIK Brage
2018Mjällby AIFVästerås SK FK
2019Ljungskile SKAkropolis IF
2020IFK VärnamoVasalunds IF
2021Utsiktens BKIF Brommapojkarna

Vem kvalar till Superettan

Ett lag från varje region, det vill säga både vinnaren från Ettan Södra samt Ettan Norra har spelat sig till ett direkt avancemang uppåt till Superettan och behöver i och med detta inte spela någon kvalserie. De lag som hamnat på en andraplats i båda serierna får i stället göra sig redo för kval mot Superettans 13, respektive 14 placerade lag.

Hur fungerar kval till Superettan

Det lag som tog sig till kvalet från Division 1 Södra får möta lag 13 från Superettan och laget från Division 1 Norra får i stället ta sig an det sämre placerade laget från Superettan, det vill säga lag 14. Kvalserien spelas över två matcher där det är det lag som vinner dubbelmötet avancerar direkt till Superettan. Det förlorande laget spelar i Division 1 kommande säsong.

Förra året var det sista året då den tidigare bortamålsregeln, att mål gjorda på bortaplan räknas dubbelt, kom in i spel. Denna regel, som skapat så starka debatter under så många år, försvinner nu helt från fotbollen. Detta sedan UEFA sommaren 2021 beslutade att avskaffa den på många sätt opopulära och hård kritiserade regeln.

Det innebär att i årets kval kommer alla mål vara lika värda, oavsett om de görs på bortaplan eller på hemmaplan. Detta innebär också att det laget som startar på hemmaplan – i det här fallet laget från Division 1 – nu inte längre har en så stor fördel. Att backa hem i första matchen och satsa på anfallsspel i returmötet är kanske inte samma fördelaktiga approach längre. Vi får se om det här påverkar oddsen på kvalet till Superettan framöver.

Detta innebär också att om årets kval till Superettan slutar med ett oavgjort resultat efter 180 spelade minuter – då förlängs den andra matchen med 2 x 15 minuter. Skulle inte ett avgörande infinna sig efter förlängningen är det slutligen straffar som avgör vem som vinner kvalet. Det kan bli en ångestfylld straffläggning när en plats i Superettan ligger i potten.

Vem kvalar till Ettan

Division 2 består i år av hela sex regioner. I årets säsong 2022 är lagen uppdelade i följande regioner:

  • Norr: Norrland, Norra Svealand, Södra Svealand
  • Söder: Norra Götaland, Södra Götaland, Västra Götaland

I varje grupp/region spelar sammanlagt 14 lag.

Hur fungerar kval till Ettan

Det lag som vinner sin respektive serie/region går direkt upp till Ettan. För alla de lag som slutar som tvåa efter seriespelet väntar en kvalserie mot varandra. Notera att fjolårets system var förenklat i den mån att ingen kvalserie spelades och bara de lagen som slutat som ettor i respektive grupp tog sig upp. Med andra ord var det tre lag från Division 1 Södra samt Division 1 Norra som åkte ner till Division 2.

Detta gjordes på grund av den då pågående coronapandemin som härjade i världen och som ställde till det rejält för hela idrottssystemet. Den försenade starten gjorde att förbundsstyrelsen tog ett beslut om att ha ett annorlunda upplägg just den säsongen. Det påverkade hela seriesystemet, men primärt serierna längre ner än Allsvenskan och Superettan.

Kvalserien är i vanliga fall relativt rörig och inte så lätt att förstå. Alla tvåor från respektive region (sammanlagt sex lag) delas in i grupp 1 samt grupp 2. Grupp 1 består av de tre andra placerade lagen från norra serier och grupp 2 av de tre lag som kommit på sina respektive andraplatser i de södra regionerna. Därefter spelas först en kvalserie mellan dessa lag för att utse två vinnarna som får spela ett uppflyttningskval mot Division 1-lagen som placerats på en 13 plats i respektive region, det vill säga Ettan Södra samt Ettan Norra.

Så här fungerar själva kvalserien mellan Division- lag:
NorraSödra
Lag ALag A
Lag BLag B
Lag CLag C

Varje lag spelar__två matcher i respektive grupp. De lag som tar flest poäng efter två omgångar går vidare till ett uppflyttningskval där man möter lagen från Ettan.

Vinnaren från södra kvalserien ställs sedan mot det 13 placerade laget från Ettan Södra. Vinnaren från den norra gruppen får ta sig an laget som hamnat på en 13 placering i Ettan Norra i stället. Vinnarna från dessa två kvalserier är slutligen klara för spel i Division 1 under kommande säsong.

Det är ett aningen krångligt system och det är inte enkelt att kvala sig direkt till Division 1.

Vilka åker ur Ettan

Som tidigare nämnt är det de tre lag från vardera serie i Division 1, det vill säga Ettan Södra samt Ettan Norra, som åker rakt ner till Division 2. Att åka ur Ettan kan innebära stora trubbel. De ekonomiska skillnaderna är naturligtvis enorma och förutsättningarna i Division 2 är betydligt sämre än de i Division 1, av förklarliga skäl.

Om lagen i Division 1 räknas som semi-proffs är de i Division 2 definitivt betydligt längre ifrån proffsfotboll än så. Här kan inte spelarna längre vänta sig få löner att leva på, utan marginalerna är betydligt tajtare och spelarna måste varva deltids- eller heltidsjobb med fotboll – något som naturligtvis påverkar deras förmåga att förbereda sig på bästa möjliga sätt. I förlängningen gör det att kvaliteten på fotbollen i Division 2 är markant sämre än i Division 1, för att inte jämföra med Allsvenskan och Superettan.

Med tanke på de ovannämnda faktorerna är det av yttersta vikt att hålla sig kvar i Division 1 och därmed är slutet på säsongen i Ettan alltid en mycket dramatisk historia när lagen mer eller mindre spelar om allt.

Så vilka lag är det som har åkt ur Ettan de senaste säsonger? Här nedan följer en lista på de lag som åkt ur Division 1 de senaste fem säsonger, det vill säga från säsongen 2017 fram tills nu.

SäsongEttan NorraEttan Södra
2017Vasalunds IFEnskede IKIFK LuleåAssyriska BKQviding FIFFC Rosengård
2018Arameisk-SyrianskaAssyriska FFSkellefteå FFGrebbestads IFÄngelholms FFHusqvarna FF*FK Karlskrona
2019Bodens BKRynninge IKBK ForwardÅtvidabergs FFKristianstad FCIK Oddevold
2020Team TGIFK BergaNyköpings*Karlslunds IFEskilsminne IFMotala AIFFK Karlskrona
2021Assyriska FFIFK LuleåHudiksvalls FFAssyriska IKÖsterlen FFLinköping City

*åkt ur efter förlust i kvalserien om Ettan

Löner i Ettan

Hur mycket betalt spelarna får i just Division 1 varierar naturligtvis. Det finns flertal faktorer som måste tas i beräkning. Den mest avgörande faktorn är hur pass väl ekonomiskt rustad klubben i frågan är, då det kan vara rätt så stora skillnader klubbarna emellan. Den enkla matematiken är att etablerade klubbar som placerar sig väl i Ettan och som även har spelat i högre ligor har det betydligt bättre än klubbar som år efter år snuddar vid nedflyttningsstrecket.

Det som också spelar stor roll i hur mycket spelarna får betalt är naturligtvis deras skicklighet och värdet på deras prestationer. En toppklubb i Division 1 kan vara villiga att ge relativt mycket pengar till en riktig toppspelare, som kan vara skillnad mellan fortsatt spel i Ettan och ett steg upp till Superettan. Vidare är strukturen på kontraktet också en viktig faktor för hur mycket spelaren får betalt. Rör det sig om en rutinerad spelare som vill komma tillbaka till sin moderklubb och som är villig att binda sig på flertal säsonger? Den stabiliteten är värdefull för just Division 1-lagen, då unga talanger oftast kommer och går. Som vi var inne på tidigare är medelåldern väldigt låg i Division 1 jämfört med andra serier.

I snitt ligger lönen på mellan 10 000 kr upp till 25 000 kr i månaden, men så som redan nämnt varierar summan avsevärt beroende på spelarens skicklighet, typ av kontrakt och så vidare. En annan nämnvärd aspekt är spelarnas eventuella kontakter och avtal med sponsorer, det vill säga om sådana finns. Om spelaren tar med dessa till en klubb kan klubbens värde öka. Det kan också finnas avtal som gäller sedan tidigare, exempelvis i klubbar som på ett fåtal säsonger ramlat hela vägen ner från Allsvenskan eller Superettan. Då brukar lönenivån ligga betänkligt högre än vad vi vanligtvis ser i Division 1.

Publik i Ettan

Publiken är alltid en oerhört viktig del i ett lags framgång. Hur man än vrider och vänder på det spelas fotboll för åskådarna, för folket. Naturligtvis kan inte lagen i Ettan förvänta sig stora publikhav på sina matcher, det tar Allsvenskan väl hand om. Men det finns ofta en väldigt passionerad lokal prägel i samband med lagen i Ettan och många håller dessa lag och klubbar väldigt kärt i hjärtat.

Dessutom är naturligtvis biljettpriserna betydligt lägre i jämförelse med exempelvis ovannämnda Allsvenskan. Ofta uppgår åskådarskaror i några hundratals per match. I samband med extra viktiga matcher eller derbymatcher kan siffran bli betydligt högre än så. Det finns också några publiklag, som Gais, som kan ha tusentals personer på sina matcher i Division 1.

Var spelas Ettan

Visste ni att Division 1 spelas på några av de mest ikoniska arenorna i Sverige? Jo, så är det faktiskt. Bland de mest kända sådana hör utan tvekan Stockholms Olympiastadion, och i södra Sverige även Malmö Stadion.

Olympiastadion byggdes mycket riktigt på grund av de Olympiska spelen som Sverige anordnade i sommaren 1912. Stadion som ritades i nationalromantisk stil av Torben Grut är förmodligen en av de vackraste platser att se fotboll på i hela Sverige. Den historiska prägel är väl synlig då Stadion omringas av slottsmurar. Det två höga torn på varsin sida om plan tillsammans med ingången till arenan, som ser ut som en ingång till ett majestätiskt slott, gör att besöket på Stockholms Stadion blir ett oförglömligt sådant. Arenan har tidigare under flera år varit Djurgårdens hemmaplan. Stadion är för närvarande hemmaplan för FC Stockholm.

_Kapacitet:_14 417

Publikrekord**:**21 995

Malmö Stadion är i jämförelse med Olympiastadion en betydligt modernare arena, men även denna arena byggdes för ett stort evenemang – nämligen VM 1958. Malmö Stadion arrangerade förutom VM även Europamästerskapet, det år 1992. IFK Malmö flyttade till arenan säsongen 2021 efter att man avancerade uppåt från Division 2, och där spelar laget sina matcher även under årets säsong.

_Kapacitet:_26 500

_Publikrekord:_31 156

En annan nämnvärd arena är exempelvis Gamla Ullevi, som med sin kapacitet på 18 416 åskådare också hör till de största arenor i Sverige. Där har allsvenska laget IFK Göteborg sitt säte, men även Örgryte IS spelandes i Superettan samt Division 1-laget GAIS har Gamla Ullevi som sin hemmaarena. Noterbart är att arenan även fungerar som hemmaborg för Sveriges damlandslag i samband med internationella matcher.

Fakta om Skytteligan

Vem blir årets bästa målskytt i Division 1? Odds på skytteligan i Division 1 finns inför säsongerna på Expekt. Den frågan intresserar en alltid. Det är inte så konstigt, allt i fotboll går ut på att göra mål och alla är vi naturligtvis väldigt nyfikna på vem som är den allra bästa spelaren när det kommer till konsten att göra mål. Här nedan följer en tabell på de hittills bästa målskyttarna i årets säsong 2022. Vem leder skytteligan i Division 1 säsongen 2022 helt enkelt?

Ettan Norra
SpelareLagMatcherMål
Naeem MohammedSandvikens IF55
Marvan BazeIF Sylvia44
Alexandra MuticMotala AIF FK54
Daniel SternerTäby FK54
Oskar AlversIF Karlstad53
Ettan Södra
SpelareLagMatcherMål
Linus TornbladLjungskile SK56
Filip BohmanBK Olympic54
Anton HenrikssonLjungskile SK54
Zakario SawoOskarshamns AIK54
Oscar Iglicar BerntssonIK Oddevold53

Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.