nya expekt Blogg

UFC betting guide – Tips för betting på UFC

Fighting i alla dess former har varit en del av utbudet hos nya expekt under en lång tid. Den kanske största kampsporten är MMA (Mixed Martial Arts), med flera stora evenemang under året, som kommer med odds på sajten.

Det stora intresset för MMA har byggts upp genom Ultimate Fighting Championship. Organisationen, som förkortas UFC, är den överlägset största inom MMA och arrangerar tävlingar som följs med stort intresse över hela världen.

Alla tävlingar som arrangeras finns för betting hos UFC. Det är en typ av sport som skiljer sig från många andra i utbudet hos nya expekt. En match kan vara över inom ett par sekunder och bjuder in till en snabbare form av betting i många fall.

I vår UFC betting guide får du full koll på vad UFC är, vad det innebär att spela på UFC och vilka tips du ska ta med dig när du placerar ditt nästa spel. Likt i andra sporter, ligor och turneringar bör man besitta någon form av kunskap om ämnet för att spela på UFC. Guiden är också till för att du ska få tips kring delar som man kanske inte tänker på.

Med ett stort utbud av odds och funktioner för betting har du allting du behöver för att spela hos nya expekt. Kombinera utbudet med det du lär dig från vår UFC betting guide för en ultimat upplevelse.

UFC – Vad är det?

För att betta på UFC gäller det att veta vad organisationen står för och erbjuder. Grundandet av UFC ägde rum i november 1993. Bob Meyrowitz, Art Davie och Rorion Grace grundade organisationen men har ingenting att göra med utvecklingen av UFC idag.

Istället är det William Morris Endeavor som äger UFC, medan Dana White är president för organisationen och även den som är ansiktet utåt för organisationens tävlingar. Varje år arrangeras flera galor där sportens främsta fighters tampas med varandra i oktagonen.

UFC har ett eget regelverk och skiljer sig en del från andra tävlingar inom MMA. Första gången en gala i UFC anordnades var 1993, i Denver, Colorado. Sedan dess har utvecklingen tagit stora steg och från 2011 har det varit möjligt att ta del av galorna över betal-TV.

Tävlingarnas format har ändrats genom åren. Vid starten och många år framöver tävlade åtta fighters mot varandra i ett slutspel, med kvartsfinaler, semifinaler och en final. Numera sätter man upp olika kort under en kväll, med en fight per tävlande.

UFC är alltså en organisation, den klart största, inom MMA. Tävlingarna och sporten är en blandning av olika kampsporter vilket namnet, Mixed Martial Arts, avslöjar.

Regler i UFC

Om du har sett en gala eller match i UFC har du sett hur fighters använder slag och sparkar för att vinna över sin motståndare. Det finns däremot en rad regler som är bra att känna till, inte minst om du ska spela på UFC.

Tävlingsområdet i UFC kallas för en oktagon och är en åttakantig bur som fighters inte kan lämna. Varje fighter, två till antalet i varje fight, är utrustad med handskar, tandskydd, och suspensoar.

Matcherna avgörs i tre ronder à fem minuter. Om det är en titelmatch och ett bälte som står på spel utökas antalet ronder till fem. Det gäller att under tiden antingen leverera en knockout, teknisk knockout, submission eller att vinna på domarnas poäng.

Det finns begränsningar i vilka vapen man får använda för att besegra sin motståndare. Slag eller sparkar mot halsen, våld mot bakhuvudet och sparkar mot liggande motståndare är till exempel ej tillåtet.

För att det ska bli en så jämn fight som möjligt delas tävlande in i olika viktklasser. Det är officiella viktklasser som gäller för alla galor och matcher som arrangeras. Fighters kan pendla mellan viktklasser.

Allt som allt finns det nio viktklasser. Den lägsta är stråvikt, följt av flugvikt och bantamvikt. Mellanvikt, lätt tungvikt och tungvikt är i tur och ordning de högsta viktklasserna i UFC. Tävlande i UFC får väga mellan 48 och 120 kg och placeras i en viktklass därefter.

 • Stråvikt: 48–52 kg
 • Flugvikt: 53–57 kg
 • Bantamvikt: 57–62 kg
 • Fjädervikt: 61–66 kg
 • Lättvikt: 66–70 kg
 • Weltervikt: 71–77 kg
 • Mellanvikt: 78–84 kg
 • Lätt tungvikt: 84–93 kg
 • Tungvikt: 93–120 kg

Vad kan man betta på inom UFC?

Betting på fighting i allmänhet och UFC i synnerhet är speciellt. Det erbjuds ett par oddsmarknader som man inte hittar i mer klassiska sporter för betting, till exempel fotboll, tennis och ishockey.

Den vanligaste marknaden för UFC betting är spel på matchvinnare. Likt i övriga sporter är det ett spel på vem som vinner matchen i fråga. Hur en tävlande vinner matchen spelar ingen roll i detta fall.

Däremot finns det UFC odds för hur en match avgörs, det vill säga med vilket medel en tävlande utses till segrare. Här blir det mer specifikt och baseras inte enbart på att någon vinner matchen.

Du kan till exempel spela på att någon vinner en fight genom knockout, vilket kräver att motståndaren har slagits medvetslös och/eller inte kan resa sig upp omgående. Ett alternativ är teknisk knockout, där den nedslagna är vid medvetande men domaren bedömer att matchen inte kan fortsätta.

Submission är när en fighter själv avbryter matchen, genom att klappa på motståndaren med handen. Det är vanligt om man har hamnat i ett grepp på marken som man inte kan ta sig ur och/eller där smärtan är för stark.

Det finns UFC betting odds på om matchen varar tiden ut eller ej. Om det är en titelmatch är det totalt 25 minuter av fighting medan övriga matcher erbjuder 15 minuter i oktagonen. Spela på alternativen ja eller nej för om matchen löper linan ut.

Odds för totalt antal ronder ger dig möjligheten att betta på över/under antalet ronder i matchen. Om du tror att matchen avslutas i andra ronden kan du till exempel spela under 2,5 ronder.

Är fingertoppskänslan på topp kan du spela på exakt i vilken rond en fight avslutas. Du kan även lägga till vilken fighter som vinner samt av vilken orsak.

Populära oddsmarknader för UFC betting

 • Fightodds: Spela på vilken fighter du tror vinner matchen. Alternativet erbjuder två val, ett för respektive tävlande, och påverkas inte av på vilket sätt någon vinner.
 • Metod: UFC betting för på vilket sätt en fight avslutas. Du kan kombinera vilken fighter som vinner med vilken metod han eller hon vinner med.
 • Rond: Odds för vilken rond matchen avslutas i. Välj mellan att enbart spela på ronden i fråga eller att addera vilken fighter som också vinner.
 • Över/under: Betting på över eller under antalet ronder som matchen består av. Välj en lina och ett alternativ för att placera ditt spel.

Faktorer för UFC betting

När det kommer till sporter som inte klassas som lagsporter och där det istället står mellan två spelare, eller fighters i detta fall, ändras förutsättningarna för betting. UFC betting har ett par aspekter som du inte hittar för många andra sporter.

Kampsport överlag bygger en hel del på fysiska drag, till exempel längd, vikt och räckvidd. Även om det fysiska inte alltid är avgörande för hur matchen slutar kan det absolut fungera som en fördel åt något håll.

MMA-sporten är med det sagt väldigt oförutsägbar. Det är inte sällan tillfälligheter som avgör, till exempel ett välriktat slag som sänker motståndaren. Matchen kan gå åt ett håll hela vägen innan ett utfall vid rätt tillfälle gör att resultatet svänger över.

För UFC betting gäller det att förbereda sig på bästa sätt när man ska placera ett spel, samtidigt som man har oförutsägbarheten i åtanke. Då lär man sig också att undvika större risker.

UFC betting tips

Många tips i vår UFC betting guide är bra att använda generellt för betting på sport. Det är tips som berör ansvarsfullt spelande, fördelning av spelkassan och vikten av att göra en analys inför matchen.

I kategorin ansvarsfullt spelande erbjuder vi gränser som du sätter kring ditt spelande hos nya expekt. Välj summor för insättningar och förluster samt gränser för tiden som går åt när du spelar. Således får du bättre koll på dina spelvanor och vet när du har nått dina uppsatta spärrar.

Spel på UFC odds är ofta en snabb variant av betting där matcherna kan avgöras snabbt innan nästa fight väntar runt hörnet. Att kunna kontrollera sina insatser och veta när man ska spela och inte är guld värt.

Sätt upp en spelkassa som du använder för UFC i allmänhet eller inför varje gala. Från den bestämda summan kan du sedan fördela ut dina insatser i mindre portioner, med storlek beroende på hur mycket du tror på ditt spel.

Om du redan känner till UFC och MMA sedan tidigare har du ett försprång för betting på UFC. Du känner till olika viktklasser, olika sätt en fight kan avgöras på och du kanske har koll på vilka sportens stjärnor är.

Oavsett din kunskap är det viktigt att göra en analys kring en fight på förhand för att känna till förutsättningarna inför varje enskilt möte. Kolla på faktorer som inbördes möten, formen för respektive fighter samt eventuella skador och skavanker.

Ibland kan det vara lika stor vinst att hitta ett lyckat spel som att undvika ett mindre lyckat spel. Om det inte känns hundraprocentigt kan du antingen avstå spelet eller invänta de sista förberedelserna för fighten och se om det dyker upp någon avgörande information.

Om du använder våra tips har du förberett dig på bästa möjliga sätt för UFC betting. Genom att ge dig själv bra förutsättningar blir upplevelsen bättre samtidigt som dina chanser att pricka ett vinnande spel ökar.

FAQ

Vilka svenska utövare har gjort avtryck i UFC?

Det finns ett par svenskar som har gjort avtryck i UFC genom åren och i allra högsta grad bidragit till sportens popularitet i Sverige. Alexander “The Mauler” Gustafsson slogs om bältet i UFC och har varit affischnamnet på flera galor. Även Ilir Latifi har haft framgång i lätt tungvikt och tungvikt.

Hur kan jag följa galorna från UFC?

Galor inom UFC sänds ofta på PPV, Pay Per View, där man köper galorna till ett visst pris. Det finns även streamingtjänster som sänder galorna till sina abonnenter. Hos nya expekt finns statistik från tidigare fighter.

Hur många UFC-galor finns det?

Genom åren har det arrangerats en bra bit över 600 galor inom UFC. Organisationen består inte av årligen återkommande galor på särskilda platser, utan varje gala är ny med nya kort för kvällen.

Finns det UFC i Sverige?

Ja, UFC har vuxit och fortsätter att växa i Sverige. Drygt en handfull galor har arrangerats i Sverige genom åren, alla i Stockholm. Presidenten Dana White har pratat om fler galor i Sverige i framtiden.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.