nya expekt Blogg

Grupperna i EM 2024

Fotbolls-EM grupper

För 17 gången i ordningen samlas Europas främsta fotbollsnationer för att göra upp om titeln i EM. Den här gången spelas turneringen i Tyskland, en av historiens mer framgångsrika nationer i sammanhanget.

EM 2024 spelas med start den 14 juni och pågår under en månads tid fram till finalen den 14 juli. Innan dess ska sex EM-grupper avgöras samt åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler spelas.

Italien går in som regerande mästare och är en av 24 nationer som har en chans på titeln. Man spelar i en av turneringens tuffaste EM-grupper med Spanien, Kroatien och Albanien som motståndare.

Det här är den tredje upplagan av EM där 24 nationer deltar, jämfört med 16 som var antalet från 1996 fram till 2012. Som en följd av ändringen spelas det numera extra många matcher med höga doser av spänning, dramatik och nerv under turneringen.

Alla EM-grupper lottades under en ceremoni i Tyskland i december 2023. Därefter har tre nationer, som inte var klara när grupperna lottades, kvalat in via ett playoff som spelades och avgjordes i mars 2024.

I varje grupp spelar fyra nationer, som inför lottningen var uppdelade i olika seedningsgrupper baserade på lagens prestationer i kvalspelet. Tyskland var den enda nationen som var direktkvalificerade i egenskap av värdnation.

Gruppspelet i EM 2024 kommer att skicka 16 av 24 nationer vidare till slutspelet. Utöver att ettan och tvåan i gruppen säkrar vidare spel går även turneringens fyra bästa grupptreor vidare till åttondelsfinal.

Ska Italien ta sig vidare från en tuff grupp? Vilka EM-grupper bjuder på skrällar? Kan hemmanationen Tyskland leva upp till förväntningarna? Vilka matcher ser man fram emot lite extra under mästerskapet? Läs vår guide om grupperna i fotbolls-EM!

Se alla odds för fotbolls EM 2024

Grupperna i fotbolls-EM

Hur ser samlingen av EM-grupper för turneringen ut? Trots att mästerskapet sedan ett par upplagor tillbaka består av 24 nationer är det fortfarande en väldigt hög genomgående kvalitet i EM.

Medan Tyskland säkrade sin biljett när man tilldelades mästerskapet fick 23 andra fotbollsnationer säkra sin plats genom kvalspelet som avgjordes under 2023. För svensk del blev det tyvärr en tredjeplats i gruppen och ett missat EM för första gången sedan 1996.

Från Sveriges grupp tog sig istället Belgien och Österrike vidare, två nationer som i december 2023 lottades in i olika EM grupper. För Belgien väntar matcher mot Slovakien, Rumänien och Ukraina.

Österrike tar sig an Frankrike, Nederländerna och Polen i vad som är en av turneringens tuffaste grupper, Grupp D. Frankrike var finalister i VM 2022 och har ett lag som absolut kan gå hela vägen. Samtidigt är både Nederländerna och Polen lag med framför allt offensiv kvalitet.

Värdnationen Tyskland kommer att inleda EM 2024 med en match mot Skottland, invigningsmatchen för hela mästerskapet. Därefter följer möten med Ungern och Schweiz. Grupp A bjuder på flera intressanta matcher.

Många har på förhand målat upp Grupp B som “Dödens grupp”. Med nationer som Spanien, Italien och Kroatien i samma grupp är det enkelt att förstå varför. Albanien ingår också i gruppen och visade vilken nivå man besitter under EM-kvalet.

Danmark tar sig an Europamästerskapet som den enda nordiska representanten. Island var nära att göra danskarna sällskap men föll i playoff-finalen mot Ukraina. Det blir alltså Danmark som får försvara den nordiska äran i EM 2024.

Man ska göra det genom att ta sig vidare från en grupp bestående av England, Serbien och Slovenien. England bekantade man sig med i semifinalen i EM 2020 när Danmark föll snöpligt efter förlängning. Slovenien var en av motståndarna i kvalet och således en annan bekantskap för Kasper Hjulmands lag.

Den enda debutanten i sammanhanget hittar vi i Grupp F. Trots en fjärdeplats i kvalet till EM fick Georgien en andra chans att ta sig till EM via playoff. Efter seger mot Luxemburg i semifinalen slog man ut Grekland efter straffar i finalen och kvalificerade sig för första gången till ett stort mästerskap.

Nu ska man mäta sina krafter med Portugal, Turkiet och Tjeckien. Portugal var kvalspelets bästa lag med idel segrar och en förkrossande målskillnad som resultat. Även Turkiet vann sin grupp samtidigt som Tjeckien har ett slagkraftigt lag.

EM 2024 deltagare

Grupp A

 • Tyskland
 • Schweiz
 • Skottland
 • Ungern

Odds (att vinna Grupp A): Tyskland (1.40), Schweiz (6.50), Ungern (8.00), Skottland (9.00)

*Angivna odds kan komma att ändras.

I Grupp A hittar vi enligt tradition värdnationen för mästerskapet, i detta fall Tyskland. Man ska ta sig an grannlandet Schweiz samt Skottland och Ungern i vad som är en grupp där ovissheten är stor inför gruppspelet.

Om man ska få publiken med sig gäller det för Tyskland att vinna gruppen. Laget spelade inget kvalspel till EM 2024 och det är därmed inte helt klart var man står. Premiärmatchen mot Skottland blir en bra indikation på lagets status.

Resterande tre nationer är relativt jämnstarka och det ska bli intressant att se vilket av dem som bäst får det att stämma under gruppspelet. Det är fullt kapabla fotbollslag som kan skrälla i turneringen.

Ungern har vållat problem för Tyskland i Nations League-sammanhang och har samlat på sig en del rutin från tidigare mästerskap. Det är ett slagkraftigt lag som absolut ska ses som en utmanare till Schweiz om andraplatsen. Skottland får slå ur underläge men är ett jobbigt lag att möta för samtliga motståndare.

Det finns dessutom odds på att Tyskland som hemmanation går hela vägen och vinner EM-guldet. England och Frankrike anses ha större chanser på förhand men får se upp om den tyska maskinen kommer igång.

Grupp B

 • Spanien
 • Italien
 • Kroatien
 • Albanien

Odds (att vinna Grupp B): Spanien (1.80), Italien (3.00), Kroatien (5.50), Albanien (26.00)

*Angivna odds kan komma att ändras.

Grupp B har fått stämpeln “Dödens grupp” och kommer att bjuda på ett par riktigt heta drabbningar under gruppspelet. Det kommer Spanien, Italien, Kroatien och Albanien att se till. Här finns flera potentiella medaljörer i turneringen.

Spanien vann tre raka mästerskap mellan 2008 och 2012, men har inte vunnit något sedan dess. Man är däremot favoriter till att vinna Grupp B och har också, spelare för spelare, den trupp med mest kvalitet. Revanschlustan lär vara stor efter misslyckandet i VM för två år sedan.

Italien går i sin tur in i EM 2024 som regerande mästare efter att ha besegrat England på Wembley i föregående mästerskap. Deras prestationer och resultat sedan dess har dock varit av blandad kompott.

Både Kroatien och Albanien ska ses ha goda möjligheter att utmana om en slutspelsplats, särskilt eftersom fyra av sex grupptreor också går vidare. Albanien imponerade stort i kvalspelet till EM och kan med en bra start bli farliga.

Grupp C

 • England
 • Danmark
 • Serbien
 • Slovenien

Odds (att vinna Grupp C): England (1.40), Danmark (5.00), Serbien (9.00), Slovenien (11.00)

*Angivna odds kan komma att ändras.

Det är ont om nordiska representanter i 2024 års mästerskap. Av sex EM-grupper och 24 deltagande nationer är det bara Danmark i Grupp C som faller under kategorin. Sverige uteblir som sagt efter ett misslyckat kval där Belgien och Österrike blev för svåra.

Danmark kommer att få mäta sina krafter mot England, Serbien och Slovenien under turneringen. England är av förklarliga skäl gruppfavorit och var dessutom i final i det senaste Europamästerskapet som spelades, där man dock föll mot Italien.

Den på förhand stora utmanaren för Danmark om slutspelsplatsen sett till odds på EM hos nya expekt är Serbien. Det finns talang i den serbiska truppen som man väntar på att få ut maximalt av.

Slovenien var en av motståndarna för Danmark i en tuff kvalgrupp under 2023. Båda nationerna tog sig direkt vidare till EM, dessutom på samma poäng. Med andra ord är det två lag som känner till varandra sedan tidigare.

Med tanke på truppen som den engelska förbundskaptenen Gareth Southgate har till sitt förfogande är det inte konstigt att England inte bara ses som favorit att vinna Grupp C, utan även ses som en av favoriterna till guldet.

Grupp D

 • Frankrike
 • Nederländerna
 • Österrike
 • Polen

Odds (att vinna Grupp D): Frankrike (1.55), Nederländerna (3.75), Österrike (9.00), Polen (11.00)

*Angivna odds kan komma att ändras

Grupp D var en av tre grupper där den fjärde nationen inte utsågs förrän i mars 2024. Man inväntade resultatet i playoff. Efter en seger mot Estland i semifinalen och mot Wales i finalen stod det klart att Polen deltar i ytterligare ett Europamästerskap.

Man gör det genom att bilda en på förhand tuff grupp med Frankrike, Nederländerna och Österrike som motståndare. Med Frankrike som en av förhandsfavoriterna till guldet och Nederländerna som en ständig utmanare är det rejäl huggsexa om slutspelsplatserna.

Österrike var som sagt en av Sveriges övermän i EM-kvalet. Man har under den ökände tränaren Ralf Rangnick fått ihop ett samspelt lag som dessutom har individuell kvalitet i lagets offensiva delar. Frankrike och Nederländerna får se upp.

Det stora vapnet för Polen är, som alltid, anfallaren Robert Lewandowski. Han kommer från en inte fullt så lyckad säsong målmässigt i FC Barcelona och lär vara sugen att leverera för landslaget.

Med det sagt ska Frankrike ses som en rättmätig favorit att vinna Grupp D. Man har ett lag som har bevisat att man kan gå hela vägen och som inte minst har en av världens främsta fotbollsspelare i Kylian Mbappé.

Grupp E:

 • Belgien
 • Rumänien
 • Slovakien
 • Ukraina

Odds (att vinna Grupp E): Belgien (1.40), Ukraina (6.50), Rumänien (7.00), Slovakien (11.00)

*Angivna odds kan komma att ändras

Trots att Ukraina likt Polen fick ta den långa vägen till EM via playoff har man seglat upp som en slutspelskandidat i Grupp E. Detta som en följd av den kvalitet som finns i laget och det faktum att man faktiskt stod för ett ganska bra kvalspel.

Ukraina kunde ha säkrat EM-biljetten vid en seger mot Italien i den sista kvalmatchen men fick bara 0-0. Istället stod man för två starka vändningar mot Bosnien & Hercegovina samt Island i playoff och visade att det är ett lag som inte ger sig i första hand.

Nu ska man tampas mot Belgien, Rumänien och Slovakien om två, potentiellt tre, slutspelsplatser i EM. Belgien väntar på att den gyllene generationen, just nu med ett VM-brons som främsta merit, ska bära frukt i form av ett EM-guld.

Rumänien och Slovakien är inte två motståndare som man kan ställa ut skorna mot. Framför allt Rumänien visade framfötterna under EM-kvalet och visade redan under EM 2016 att det är en fotbollsnation med något spännande på gång.

Grupp F:

 • Portugal
 • Turkiet
 • Tjeckien
 • Georgien

Odds (att vinna Grupp F): Portugal (1.45), Turkiet (5.00), Tjeckien (6.50), Georgien (15.00)

*Angivna odds kan komma att ändras

I den sista av årets EM-grupper i ordningen hittar vi turneringens enda debutant. Det är Georgien som sensationellt tog sig till nationens första stora mästerskap. Man gjorde det via playoff och en straffseger mot Grekland. Med stjärnspelaren Kvicha Kvaratskhelia i truppen ska man försöka ta sig till nästa nivå i fotbollspyramiden.

Det är dock en grupp av tuffare slag som väntar för Georgien i debuten. Portugal, Turkiet och Tjeckien står för motståndet. Efter ett oerhört imponerande EM-kval har Portugal seglat upp som en av favoriterna till guldet.

Även Turkiet imponerade när man vann sin kvalgrupp före bland annat Kroatien. Det turkiska landslaget kan räkna med ett grymt publiktryck i Tyskland och har flera spelare som är framstående i Europas bästa ligor.

Oddsen pekar ut Tjeckien som den riktiga utmanaren om slutspelsplatserna och den avslutande matchen i gruppspelet mot Turkiet kan bli en helt och hållet avgörande match om en plats i åttondelsfinalerna.

När är finalen i EM 2024?

Alla EM-grupper, åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler i turneringen leder fram till den stora finalen som spelas söndagen den 14 juli. Med hjälp av den matchen ska vinnaren av EM 2024 utses.

Vilka två nationer som ställs mot varandra i finalen är väldigt svårt att sia om. Frankrike och England är förhandsfavoriterna enligt oddsen men har flera utmanare i form av till exempel Spanien, Tyskland, Italien och Portugal.

Boka in finalen i EM redan nu. Matchen har 21:00 som avsparkstid och spelas på mäktiga Olympiastadion i Berlin. Vinnaren skriver in sig i historieböckerna som den 17 guldmedaljören i ett Europamästerskap på herrsidan.


Vår partner
ManchesterCity

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.