nya expekt Blogg

Inför Svenska cupen finalen 2024

Enligt tradition ska Svenska cupen avgöras strax efter inledningen av den allsvenska säsongen. I år är inget undantag. Ett intensivt gruppspel följt av ett lika dramatiskt slutspel har tagit oss fram till den stora finalen.

Under 2023 fick vi se BK Häcken vinna Svenska cupen efter en finalseger mot Mjällby, som gjorde klubbens första framträdande i en Svenska cupen final någonsin. Inget av lagen är kvar i Svenska cupen 2024.

Istället är det Malmö FF och Djurgårdens IF som gör upp om titeln, den 68 i ordningen. Två av Sveriges absolut bästa klubbar under 2000-talet drabbar samman på Eleda Stadion i Malmö onsdagen den 1 maj 2024.

Malmö FF tog vägen till final genom att vinna sin grupp och sedan besegra både IFK Norrköping och Halmstads BK i ganska övertygande stil i slutspelet. Djurgården vann klart över Degerfors innan ett straffavgörande mot rivalerna i AIK säkrade finalplatsen.

Finalen i Svenska cupen 2024 blir en repris av 2018 års dito, när Djurgården stod som hemmalag mot ett Malmö FF som då var i kris. Hemmalaget skulle vinna matchen relativt behagligt med 3-0.

En större kontrovers inför finalen har varit kring var matchen ska spelas. Till sist lottades Malmö som spelplats, vilket också innebar att det ursprungliga speldatumet, 9 maj, ändrades till 1 maj.

Efter Lennart Johanssons pokal, som delas ut till vinnaren av Allsvenskan, är Gustaf VI Adolfs pokal – namnet på priset som delas ut till vinnaren av Svenska cupen – den mest åtråvärda pokalen som ett svenskt fotbollslag kan vinna på herrsidan.

Spela på Svenska cupen finalen

Svenska cupen final

Resan i Svenska cupen inleddes redan under sommaren 2023, när kvalmatcherna till gruppspelet tog sin början. Då fick klubbar från lägre divisioner kvala mot varandra innan man kunde ställas mot klubbar från Allsvenskan och Superettan.

För Djurgården innebar det en bortamatch mot Sandvikens IF, numera i Superettan, som man vann över med klara 5-1. Malmö FF inledde sitt äventyr med att bortabesegra Smedby AIS, något krampaktigt, med 2-0.

I gruppspelet var Malmö FF, i egenskap av vinnare av Allsvenskan 2023, högst seedade av samtliga lag. Man fick därmed möta Varbergs BoIS som slutade sist i Allsvenskan. I gruppen placerades även Östers IF och IFK Luleå.

Malmö FF inledde gruppspelet med att besegra Öster med 2-0 innan man demolerade IFK Luleå med 8-0 på bortaplan. Trots att man bara fick 1-1 mot Varbergs BoIS vann man gruppen och tog sig vidare som en av gruppspelets fyra bästa gruppettor.

I kvartsfinalen mot IFK Norrköping fick MFF en kalldusch när gästerna gjorde 1-0 efter två minuter. Skåningarna kvitterade till 1-1 relativt kort inpå och skulle visa sin klass i den andra halvleken. 1-1 blev till slut 5-2 efter att bland annat Taha Ali kommit in från bänken och gjort två mål.

Halmstads BK stod för motståndet i semifinalen, en match som spelades på klassiska Örjans vall. Hemmalaget stod upp bra i den första halvleken innan MFF återigen la in en extra växel och vann med klara 4-0.

Även Djurgårdens IF har imponerat på sin väg fram till finalen. På förhand var det den avslutande gruppspelsmatchen mot IFK Göteborg som sågs som avgörande, vilket också skulle bli fallet.

Båda storklubbarna hade vunnit sina matcher inför mötet på Tele 2 Arena – för Djurgårdens del med 2-0 mot Skövde AIK och 5-0 mot United Nordic. I omgång tre visade Djurgården att man är i bättre slag än IFK Göteborg och vann med 3-0.

Efter tre raka segrar med noll insläppta mål i gruppspelet skulle man upprepa proceduren i kvartsfinalen mot Degerfors. Gästerna, som efter 2023 degraderades från Allsvenskan, hade 0-0 i halvtid men lyckades inte hålla hela vägen. Djurgården vann även den matchen med 3-0 och blev klara för semifinal.

I semifinalen väntade rivalerna i AIK på bortaplan, årets första match på gräs för Djurgården. Trots en ledning under stora delar av matchen för Djurgården skulle AIK kvittera med den sista sparken under ordinarie tid och därmed tvinga fram en förlängning.

Den efterföljande förlängningen blev mållös och straffar fick användas för att utse finalisten. Väl där blev Djurgårdens målvakt, Jacob Widell Zetterström, hjälte när han räddade straffen från Taha Ayari som skickade gästerna till final.

Svenska cupen final arena

På förhand var det sagt att finalen i Svenska cupen 2024 skulle spelas torsdagen den 9 maj, på Kristi himmelsfärdsdag. Kruxet för årets upplaga var att det för Malmö FF del i så fall skulle krocka med ett annat stort event i staden, Eurovision Song Contest.

Inför den sedvanliga lottningen kring finalarena bestämdes det därför att datumet, i händelse av att MFF lottades som hemmalag, skulle ändras och spelas en vecka tidigare. 1 maj, även det en röd dag, skulle användas som speldatum.

Det blev också MFF och Eleda Stadion som lottades som spelplats för finalen. Det blir då andra gången som arenan står värd för en final. Senast var 2016 när hemmalaget tappade en ledning med 2-0 till förlust efter straffar mot BK Häcken.

Finalen i Svenska cupen 2024 spelas alltså torsdag 1 maj på Eleda Stadion i Malmö. Det står också klart att avsparkstiden för finalen är 14:00.

FAQ

Vilken klubb har vunnit Svenska cupen flest gånger?

Malmö FF är den klubb som har vunnit en Svenska cupen final flest gånger genom tävlingens historia. 1944 kom den första titeln och därefter har man vunnit ytterligare 14 gånger. IFK Göteborg samt AIK är tvåa på listan med åtta titlar vardera.

Vilken klubb vann den första Svenska cupen final som spelades?

Den första finalen i Svenska cupen spelades 1941 och vanns av Helsingborgs IF, då Hälsingsborgs IF. Man besegrade IK Sleipner i finalen, ett Sleipner som sedan dess aldrig har spelat om titeln i cupen.

Vad händer om finalen i Svenska cupen 2024 slutar oavgjort?

Skulle det vara oavgjort efter 90 minuter plus tillägg i finalen kommer förlängning att ta vid. Den spelas i två halvlekar om 15 minuter oavsett om något eller några mål faller. Är det fortfarande oavgjort tar straffar vid för att avgöra var titeln hamnar.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.