nya expekt Blogg

En guide till Superettan - Expekt - Odds och betting

Superettan är sedan år 2000 den näst högsta ligan inom den svenska fotbollens seriesystem. Superettan är känd för att vara en väldigt jämn liga där det inte alls är så enkelt att tippa eller räkna ut vilka som är favoriter på förhand. Det är inte heller särskilt enkelt att förutspå vilka som kommer att slåss i botten av tabellen.

Superettan - Svensk fotbolls näst högsta division

Matcherna i Superettan bjuder allt som oftast på oerhört dramatiska tillställningar med mycket anfallsrik fotboll samt med massvis av närkamper. Detta är inte det minsta konstigt då framgången i Superettan nämligen är en direkt avgörande sådan. Detta då Superettan fungerar som förhandsdestination till att så småningom kunna avancera uppåt till Allsvenskan och få mäta sig med de allra bästa lagen inom svensk fotboll. Du måste alltså spela för att vinna Superettan, om du har ambitionen att nå Allsvenskan.

Det är inte enkelt att gå upp i Allsvenskan och desto svårare är det faktiskt att få behålla sin position i det som är Sveriges klart bästa liga. Det resulterar i att många lag som avancerar uppåt så småningom kommer tillbaka till Superettan året därpå, då man oftast hamnar på de nedre positionerna i tabellen och därmed flyttas ner till Superettan, alternativt får spela ett kvalspel om att få fortsätta spela i Allsvenskan. Det är högst vanligt att lagen tar sig upp till Allsvenskan från Superettan, men sedan ramlar ner igen ganska direkt.

I och med att många lag åker upp och ner i seriesystemet kan de bli betydligt konkurrenskraftigare då dessa lag blir mer vana av att möta de bästa lagen i Sverige – något som naturligtvis ger mycket erfarenhet och skapar fördelar i Superettan. Det finns också en ekonomisk fördel av att spela i Allsvenskan. De så kallade tv-pengarna är klart större i högstaligan.

Samtidigt som många lag drömmer om spel i Allsvenskan spelas det oerhört viktiga och nervpirrande strider i den nedre delen av tabellen, där förlorarna riskerar att åka ur Superettan. Att åka ur Superettan och därmed hamna i Ettan är något som inget lag vill vara med om, då skillnaderna mellan Superettan och Division 1 är minst sagt stora. Ekonomiskt är det ett stort tapp att hamna i Division 1, för såväl klubben i frågan som för de enskilda spelarna. Svensk elitfotboll består huvudsakligen av Allsvenskan och Superettan. Längre ner i seriesystemet tjänar spelarna exempelvis väldigt lite pengar på sitt fotbollsspelande.

Under säsongen 2022 är det 16 lag som drömmer om att få kämpa om de mest framskjutna placeringar och därmed om att få testa lyckan under kommande säsong i Allsvenskan. Det intressanta i sammanhanget är att hela sju lag som deltar i årets säsong inte har spelat Superettan under fjolåret 2021. På så vis är det många lag som inte känner varandra särskilt väl, något som ökar spänningen avsevärt och hjälper till att göra serien betydligt mer oförutsägbar än vad den annars hade varit.

Följande lag spelar i Superettan under säsong 2022:

 • Örebro SK

 • Halmstads BK

 • Västerås SK

 • Dalkurd FF

 • Norrby IF

 • AFC Eskilstuna

 • Jönköpings Södra

 • IF Brommapojkarna

 • Örgryte IS

 • Östersunds FK

 • Trelleborgs FF

 • Skövde AIK

 • Utsikten

 • IK Brage

 • Landskrona BoIS

 • Östers IF

När bildades Superettan?

Den näst högsta ligan hette inte alltid Superettan utan har under åren genomgått en hel del betydande förändringar, vare sig vi pratar om namnet som sådant eller själva serieupplägget. Från 1928 hela vägen fram till 1986 spelades Sveriges näst högsta liga med benämning Division 2 och var på den tiden uppdelad i hela fyra distrikt. Därefter tog benämning Division 1 vid och den varade från år 1987 fram till slutet av 1999. Efter Division 2 hade man dessutom ändrat om serieupplägget och reducerat de tidigare fyra distrikt till endast två grupper – den sydliga regionen samt den norra regionen. Samma uppdelning lever kvar än i dag, men då på Division 1-nivå.

Med nytt århundradets ankomst fick den näst högsta fotbollsligan vara med om en rejäl nystart, där namnet division inte längre förekom. År 2000 inleddes ett nytt sekel och serien bytte namn till Superettan och det här namnet har varat hela vägen fram tills nu. Nu, drygt 22 år senare, är Superettan fortfarande det officiella namnet på den näst högsta ligan i Sverige. Återigen var inte namnet på ligan det enda som förändrades i sig, utan serien blev för första gången någonsin en enhetlig sådan – då den inte längre delades upp i några grupper eller regioner. Precis på samma sätt som Allsvenskan. Det är en nu en helt nationell serie.

Det intressanta i sammanhanget är att två giganter inom den svenska fotbollen de senaste åren, det vill säga Malmö FF samt Djurgårdens IF, båda har spelat i premiärupplagan av Superettan år 2000. Både Djurgården och MFF upplevde en riktigt bedrövlig säsong 1999 och åkte då som resultat av detta ur den högsta ligan. Därefter blev det däremot avancemang uppåt direkt och sedan 2001 har dessa storlag alltid spelat i den högsta serien. I Malmös lag spelade på den tiden en viss Zlatan Ibrahimovic. Den svenska fotbollsikonen gjorde 12 mål under hans säsong i Superettan och var därmed en bidragande faktor till att Malmö FF kunde avancera uppåt igen.

Fyra lag i årets upplaga har funnits med i uppstarten av Superettan. Dessa är IK Brage, Västerås SK, Landskrona Bois samt Östes IFr. Klubben som har gjort flest säsonger i Superettan är däremot AFC Eskilstuna.

Hur många omgångar är det i Superettan?

För närvarande spelas det i Superettan, precis som i Allsvenskan, hela 30 omgångar. Varje lag möter varandra i en hemmamatch samt en bortamatch. Årets säsong 2022 hade sin premiär den andra april med två matcher. Säsongen kommer sedan avslutas den femte november detta år, då får vi bland annat reda på vilka som fått till det i år och som kan avancera uppåt till Allsvenskan samt vilka som får tugga på den osötade karamellen och ta en sväng ner till Ettan.

Odds på Superettan hos Expekt

Expekt erbjuder spelarna flertalet spännande möjligheter när det kommer till betting på Superettan. Det finns flertal spännande oddsmarknader. Exempelvis kan man spela på vinnaren av Superettan där det i skrivande stund ter sig stå mellan främst fyra lag. Den allra största favoriten till seriesegern är nuvarande tabelledaren Halmstads BK (1,50). Blir det HBK som därmed får smaka på spel i Allsvenskan igen under kommande säsong 2023? Halmstads BK förväntas utmanas av bland annat Östers IF (7,00) som för tillfället ligger på en fjärde plats i tabellen. Östers IF har i detta nu samma poängantal som trean IK Brage samt femman Skövde AIK.

Den tredje platsen i Expekts vinnarspel på Superettan delas mellan två lag. Både tabelltvåan AFC Eskilstuna samt tabelltrean IK Brage, som har endast två poängs skillnad mellan varandra, har odds på 9,00 som vinnare i Superettan. På en femteplats hittar vi Örebro SK (12,00). Trots att oddsen skiljer åt avsevärt är exempelvis poängskillnaden mellan olika topplag väldigt liten efter en jämn säsongsinledning. Det har bara spelats en knapp tredjedel av säsongen, men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser. Detta innebär att ni verkligen har oddsmarknad som talar i er favör och den som vågar och har turen med sig kan få inkassera en riktigt fin vinst i slutet av säsongen.

Förutom att spelarna hos Expekt kan spela på alla matcher i Superettan kan man även testa lyckan med att tippa nedflyttningsstriden. Där är oddsen betydligt tajtare. Den som just nu ligger mest illa till i Superettans bottenkamp är, åtminstone enligt oddsen, Örgryte IS (2,00). Inte så konstigt med tanke på att Örgryte IS har haft en bedrövlig inledning på säsongen och har hittills samlat på sig endast ett fåtal poäng. Därefter hittar vi tre lag på exakt samma odds. Dessa är Dalkurd FF, Västerås SK samt Östersunds FK som alla hamnar på 2,20. Tätt i hälarna på ovannämnda trion hittar vi Jönköpings Södra samt Landskrona BoIS vars odds på att flyttas ned till Ettan hamnar på 2,75. Därefter följer ett stort gap med Norrby IF (17,00). Förra säsongen var Norrby IF ett topplag i Superettan och det ska nog mycket till för att man ramlar ur Superettan redan säsongen därpå.

Tänk på att oddsen kan variera över tid och att ovanstående odds gällde i skrivande stund.

Superettan vinnare

Hela 22 gånger har en vinnare korats och det finns några riktigt tunga lag som har fått äran att stå med på vinnarlistan över de lag som lyckades gå längst och vinna Superettan. Det är oklart vad oddset var på dessa lag som vinnare i Superettan, men nog är det en intressant lista som finns nedan. Förutom exempelvis det numera så klassiska Stockholmstrion bestående av ikonlag så som Djurgården, AIK och Hammarby har bland andra även storlagen som IFK Norrköping, Kalmar FF, med flera fått smaka på segerns och avancemangens sötma i Superettan.

Här nedan visas en tabell på alla de lag som lyckats vinna Superettan sedan ligans start.

SäsongVinnare
2000Djurgårdens IF
2001Kalmar FF
2002Östers IF
2003Kalmar FF
2004BK Häcken
2005AIK
2006Trelleborgs FF
2007IFK Norrköping
2008Örgryte IS
2009Mjällby AIF
2010Syrianska FC
2011Åtvidabergs FF
2012Östers IF
2013Falkenbergs FF
2014Hammarby IF
2015Jönköpings Södra IF
2016IK Sirius
2017IF Brommapojkarna
2018Helsingborgs IF
2019Mjällby AIF
2020Halmstads BK
2021IFK Värnamo
Vem kvalar till Allsvenskan

Det är de två bästa lagen av totalt 16 lag som spelar i Superettan som får äran att avancera uppåt genom seriesystemet och mäta sig med de allra bästa under kommande säsong. Till dessa två hör laget som vunnit serien samt det näst bästa laget, det vill säga det laget som avslutar säsongen på en andraplacering. Dessa lag ersätter de två lag som har placerat sig sämst i Allsvenskan och som i samband med detta får flyttas ned till Superettan i stället.

Det lag som har placerat sig på en tredjeplats i Superettan får kvalspela om ett avancemang till Allsvenskan med det laget som placerat sig som 14 i Allsvenskan. Kvalmatcherna spelas i ett dubbelmöte efter säsongen, men låt oss gå igenom detaljerna nedan.

Hur fungerar kval till Allsvenskan

Som nämnt ovan går de första två lagen upp till Allsvenskan. Det spelar i det här fallet absolut ingen roll om man slutar etta eller tvåa, utan avancemang gäller för bådaa lagen utan att dessa behöver spela en kvalserie. Ett kvalspel behöver dock det tredjeplacerade laget förbereda sig inför och det är inte mycket marginaler för misstag. Det är riktigt tufft att gå upp till Allsvenskan från en kvalserie, det ska man ha klart för sig. Det laget från Superettan möter nämligen det tredje sämsta laget från högstaligan.

Det innebär att det allsvenska lag man möter har varit långt ifrån sämst den säsongen, trots att det naturligtvis kan bli väldigt tajt poängmässigt längst ner i tabellen och då kanske nivån inte skiljer så avsevärt trots allt. Ofta kan man som lag från Superettan dock räkna med ett psykologiskt övertag. För inte finns det något värre för ett allsvenskt lag än att behöva befara en nedflyttning – när man dessutom tvingas spela om att rädda sig kvar.

Matchserien består av två tuffa matcher där minsta misstag kan vara helt avgörande. Det lag som kommer från Superettan får starta på hemmaplan och kvalet spelas sedan över två matcher. Om det blir ett läge där dubbelmötet slutar oavgjort, då räknas mål på bortaplan dubbelt. Om inte detta hjälper att avgöra vinnaren spelas en förlängning på två gånger 15 minuter innan det kan bli tal om straffläggning.

Historien avgör inte dessa kval men den visar oss en viss tendens och kan avslöja vem som är favorit. Där ser vi att allsvenska lag har en fördel och oftast är de som räddar sig kvar. 13 gånger har ett allsvenskt lag vunnit kvalet och därmed räddat sig kvar. Åtta gånger har ett lag från Superettan lyckats att avancera via kvalserien.

Vem kvalar till Superettan

De lag som avancerar direkt upp till Superettan är det först placerade laget i Division 1 Södra samt Division 1 Norra. Dessa två ersätter det sista respektive näst sista laget från Superettan. De lag som placerat sig på en andraplats i både Ettan Södra samt Ettan Norra spelar kval mot 13 samt 14 lag från Superettan.

Vilka lag har då lyckats med att vinna Ettan och avancerat direkt till Superettan? Här nedan finns en lista på de lag som sedan 2006 stått som segrare.

SäsongSödraNorra
2006IF SylviaEnköpings SK
2007Qviding FIF Ängelholms FFAssyriska FF FC Väsby United
2008FC TrollhättanSyrianska FC
2009Östers IFDegerfors IF
2010IFK VärnamoVästerås SK
2011Varbergs BoISUmeå FC
2012Örgryte ISÖstersunds SK
2013Husqvarna FFIK Sirius
2014Utsiktens BKAFC United
2015Trelleborgs FFDalkurd FF
2016Östers IFIF Brommapojkarna
2017Landskrona BoISIK Brage
2018Mjällby AIFVästerås SK FK
2019Ljungskile SKAkropolis IF
2020IFK VärnamoVasalunds IF
2021Utsiktens BKIF Brommapojkarna
Hur fungerar kval till Superettan

Även här gäller att lag från den lägre serien – i det här fallet Division 1 – startar serien på hemmaplan framför sina fans. Men vilka möter vilka? Lag från Ettan Södra möter det sämre placerade laget från Superettan, det vill säga det 14 placerade laget. Lag från Ettan Norra ställs mot det laget som efter serien slutat på en 13 plats. Detta innebär att lag från Ettan Södra har en liten fördel jämfört med det kvalande laget från Ettan Norra.

Vilka åker ur Superettan

Systemet har varierat genom åren. Mellan 2000 fram till 2006 har alltid de tre sista lagen åkt ur Superettan. Därefter skedde en systemändring där det ovannämnda upplägget infördes, det vill säga att de två sämst placerade lag hamnar i Ettan under kommande säsong samt att lag 13 och 14 får göra upp om huruvida man spelar i Superettan eller i Division 1 genom en kvalserie.

Löner i Superettan

Löner i Superettan varierar stort. Vissa lag har det naturligtvis betydligt bättre ekonomiskt än andra. Det går inte att räkna med att ett lag som exempelvis tagit upp sig från Ettan ska kunna konkurrera med ett väletablerat topplag i Superettan rent ekonomiskt. Fotbollsexperten Olof Lundh uppskattade år 2014 Superettans snittlön till att ligga på ungefär 22 100 kr i månaden. Enligt exempelvis Hallandsposten ligger lönespannet säsongen 2022 mellan så lågt som 6 000 kr upp till hela 55 000 kr. Detta exempel illustrerar väl de enorma löneskillnaderna som råder i Superettan. Det är också en väsentlig skillnad mot lönerna som finns i Allsvenskan.

Publik i Superettan

Fotboll spelas för folket, för oss åskådarna. Så har det alltid varit, så är det och så kommer det förmodligen alltid att bli. Publikligan är naturligtvis intressant att få se på, då publik är en oerhört viktig del som genererar intäkter för alla fotbollslag. Dessutom ger en engagerande publik spelarna den så välbehövliga energin och motivationen till att alltid kunna prestera på topp.

Här nedan presenteras en tabell över publikligan så som den ser ut i mitten av maj månad 2022. Det ger en fingervisning om vilka publiksiffror som är vanliga i Superettan.

LagTotalSnitt (baserat på hemmamatcher)
Örebro SK116822920
Halmstads BK78412613
Jönköpings Södra86172154
Örgryte IS Fotboll63952131
Östers IF61322044
Landskrona BoIS37181859
IK Brage70541763
Västerås SK FK47041568
Östersunds FK30501525
Skövde AIK41801393
AFC Eskilstuna42531063
Trelleborgs FF3214803
Norrby IF2799699
Dalkurd FF2251562
IF Brommapojkarna2003500
Utsikten604201
Var spelas Superettan

Superettan spelas runt om i hela Sverige. Det finns en relativt bred variation när det kommer till de olika arenor då vissa lag har betydligt mer majestätiska och välbyggda sådana än andra. Även här gäller tumregeln att ju mer etablerat lag, desto bättre brukar själva anläggningen att vara. Framför allt lag som tidigare spelat i Allsvenskan brukar ha välbyggda arenor.

Bland de bästa hittar vi Behrn Arena som är Örebros hemmaborg. Arenan är förmodligen den allra bästa i Superettan och har en kapacitet på drygt 13 000 åskådare. Därför är det inte heller så konstigt att det är just Örebro SK som är klar ledare när det kommer till publikligan. Behrn Arena var också den allra första arenan med konstgräs i Allsvenskan. En annan riktigt klassiker hittar vi i Halmstad. Örjans Vall har en historia att berätta, arenan har nämligen stått som värd för två världsmästerskapsmatcher i Fotbolls-VM 1958.

En annan arena som måste nämnas är Myresjöhus Arena som är Östers hemmaplan. Denna arena med kapacitet på runt 12 000 åskådare invigdes den första september 2012. Det moderna bygget vars konstruktion kostade 204 miljoner kronor är definitivt värd att besöka.

I övrigt kan noteras att Superettan sträcker sig över hela landet och är en nationell serie, precis som Allsvenskan.

Skytteligan i Superettan

Skyttekungar är alltid intressanta. Oftast är det spelare som bär laget till framgångar tack vare det förtroendet som de sprider runt sig. Att ha målproduktiva spelare är oerhört viktigt – det är trots allt mål som allt handlar om när det kommer till fotboll. En stark skytt har en hel del egenskaper som oftast utmärker dem från resten. Det är spelarna som kan leverera under press, har ett välutvecklat spelsinne och framför allt – tar vara på de chanser man får.

I årets säsong 2022 är det hittills Amar Muhsin (Eskilstuna) som har hittat den allra bästa formen och som gjorde sju mål på de sju första matcherna. Hos Expekt kan man alltid spela på odds för skytteligavinnare i Supettan. Vem vinner skytteligan i Superettan enligt oddsen och vem gör flest mål enligt dig? Ta en titt på oddsmarknaderna. Jack Cooper Love (Skövde), Oscar Pettersson (Brommapojkarna), Karl Bohm (Utsikten), samt Linus Olsson (Landskrona Bois) är fyra andra spelare som har inlett med en hel del mål.

Men vilka spelarna har egentligen varit de allra mest framgångsrika i just Superettan, när det kommer till att ösa in mål? En av de allra bästa målskyttar sedan Superettans start år 2000 är Göran Marklund, som säsongen 2003 gjorde hela 23 mål för det då fortfarande existerande laget FC Café Opera, vars existens upphörde 2005.

Det intressanta i sammanhanget är att Marklunds målsuccé efterliknades av Stefan Bärlin, som under kommande säsong 2004 också satte exakt 23 mål, det i klubben Västerås SK. Tidigare under året 2001 lyckades den nuvarande fotbollsexperten Daniel Nannskog, då spelandes i Landskrona BoIS, göra 21 mål. Fjolårssäsongens bästa målskytt i Superettan blev Ajdin Zeljkovic som gjorde 18 mål för klubben Örgryte IS. Det är också det ett imponerande facit med tanke på att det spelas 30 omgångar i Superettan.


Vår partner
ManchesterCity

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.