Guide till boxning odds hos nya expekt

Boxning har varit en riktig publikfavorit under många år. Ända sedan grekernas tid har boxning varit en sport som har lockat många åskådare. Det finns flera olika sorters grenar och discipliner inom denna sport, som har utvecklats från olika platser runt om i världen. Spel och betting på boxning har varit populärt under lång tid, och än idag finns det ett stort intresse.

Boxning betting

Betting på boxning har varit en aktivitet vid sidan av själva sporten som nästan är lika gammal som sporten själv. Det är både en spännande och adrenalinfylld sport, vilket är anledningen till att den har fått många fans världen över. Utbudet på oddsmarknaderna kring sporten har blivit bättre i takt med att sporten har globaliserats.

Boxning har flera olika klasser som delas in efter vikt. Detta är en ganska ny företeelse om man sätter det i förhållande till hur gammal sporten är. Men det finns flera fördelar med att dela in utövarna efter vikt. Om man vill ha en mer explosiv och kraftfull boxning finns det tungviktsklasser. Om man däremot vill ha en snabbare och mer intensiv sportupplevelse bör man titta på boxning i de lägre viktklasserna.

Beroende på vilken viktklass man gillar finns det olika spel som passar. Hos nya expekt finns det ett utbud som täcker odds som passar alla typer av boxning. Oavsett om det är en tung eller lättare viktklass finns det spel som är lämpade för detta. Det kan röra sig om simplare spel såsom vem som vinner matchen. Det kan också vara mer komplicerade spel, som till exempel hur många ronder en match kommer att gå.

På nya expekt kan du registrera dig med hjälp av mobilt BankID. På så vis är det enkelt att komma igång med ditt spelande. Det finns också en välkomstbonus att ta del av i samband med din första insättning.

Olika oddsmarknader för boxning

Det finns många olika spel på boxning. Sporten består dessutom av flera inriktningar, som amatörboxning och professionell boxning. Den mest populära typen är professionell boxning och det är framför allt detta som följs av människor världen över. Floyd Mayweather och Manny Pacquiao är exempel på världsberömda boxare inom den professionella boxningen.

Den professionella boxningen är hårdare än amatörboxningen. Det är något som också drar till sig fler tittare och i längden också fler odds på matcherna. Nya expekt är inget undantag och utbudet på den mobilanpassade hemsidan är stort när det kommer till professionell boxning.

Några exempel på spel kan vara att spela på vinnaren, hur många ronder en match kommer att gå och om matchen kommer att avslutas på teknisk knockout eller på domarbeslut. Nedanför finns några exempel på de vanligaste oddsen på boxning:

  • Spela på vinnare av matchen

  • Spela på om matchen kommer att avgöras på knockout eller domarbeslut

  • Spela om vem som får flest poäng

  • Spela på om matchen kommer att sluta i en viss rond

  • Spela på totalt antal ronder i matchen

De största boxningsorganisationer i världen

Boxningen är organiserad på ett annat sätt än många andra sporter, som snarare har tävlingar och seriespel. Här har man i stället olika organisationer som arrangerar tävlingar. Hur dessa är uppstyrda kan skilja en hel del, men det är inte ovanligt att man anordnar så kallade titelmatcher.

I varje viktklass inom varje organisation innehar den bästa boxaren ett titelbälte. För att behålla ett titelbälte behöver boxaren försvara sin plats som mästare mot andra boxare. Dessa får chansen att utmana titelinnehavaren och kan då ta över titelbältet vid en seger.

Idag finns det fyra ledande organisationer som håller i de största boxningseventen. Dessa är WBA, WBC, IBF och WBO. Olikt andra sporter är det inte möjligt att utse en världsmästare inom boxning då det inte finns en övergripande organisation som arrangerar ett världsmästerskap. I stället finns dessa fyra organisationer och boxare måste utmana titelhållare från samtliga organisationer för att bli något som liknar en världsmästare inom sin viktklass.

Utöver dessa organisationer finns det även tävlingar inom amatörboxning

WBA

WBA eller World Boxning Association är en av de fyra största organisationerna inom den professionella boxningen. Kända boxare från denna organisation är Tyson Fury, Anthony Joshua och Andy Ruiz Jr. Samtliga var aktiva i den tyngsta viktklassen, tungvikt. Detta är den mest populära då det är i denna gren som de starkaste och mest kraftfulla boxarna håller till.

WBA har totalt 17 olika viktklasser för herrar. I varje viktklass finns det ofta två mästare, vilket kan anses vara förvirrande. Man kallar sina mästare för generell mästare och supermästare. För att vara supermästare måste man ha ett titelbälte från en annan organisation.

WBC

World Boxning Council är kanske den mest kända organisationen av de fyra stora. Det är också i denna organisation som matcherna omsätter mest pengar. De har som ambition att skapa de allra största och mest uppmärksammade eventen inom boxning.

Det är inte alltid som de sätter sportslig skicklighet i fokus, utan försöker locka till sig den största publiken i stället. Ett exempel på detta är när de arrangerade en match mellan Floyd Mayweather och UFC-titelhållaren Conor McGregor. Matchen som Mayweather vann ganska överlägset kallades för ”Money Belt” och var en av de mest streamade sporteventen 2017.

Men WBC gör också mycket för sporten. De är den organisation som har mest inflytande över boxningen och man kommer hela tiden med regeländringar för sporten, så att den blir mer skonsam för boxarna och så underhållande som möjligt för tittarna. Muhammed Ali, George Foreman och Mike Tyson är andra berömda mästare från WBC.

IBF

IBF, International Boxing Federation, är kanske inte riktigt lika känd som de två ovanstående. Den grundades långt senare, 1987, och har inte nått riktigt samma prestigefyllda nivå som WBA och WBC.

Trots detta anses titelhållare av IBF-titlar idag som mästare. Det var Larry Holmes som gjorde organisationen känd när han avstod en WBC-titel i stället för ett titelbälte från IBF. Efteråt växte organisationen väldigt snabbt och är nu topp tre i världen.

WBO

World Boxing Organisation är en annan yngre organisation som bröt sig ur WBA. Man var inte ense om de regeländringar som WBA gjorde i sporten och ville skapa en egen organisation. I liknande manér som IBF växte man snabbt och under de senaste åren har man haft titelmästare som Manny Pacquiao och Anthony Joushua.

Livebetting på boxning hos nya expekt

Boxning är en sport som passar bra för livebetting. Då matchbilden kan vara flyktig och en boxningsmatch svänger snabbt ger livebetting andra möjligheter när man letar odds. Skrällar och oväntade händelser sker inte sällan under stora boxningsmatcher och underdogs kan mycket väl besegra mästare om man får in ett turligt slag.

Boxning är också en intensiv sport där det händer mycket hela tiden. Oddsmarknaden har anpassat sig efter det och man spela på odds som vem som får in nästa poänggivande slag eller om en boxare kommer att knockas i den aktuella ronden.

Genom att följa med live kan man se tendenser på att boxare börjar krokna och presterar sämre under matchens gång. Man kan därför placera väldigt kalkylerade spel om man följer matchen noga.

Tips för betting på boxning

Det viktigaste att tänka på när man spelar på boxning betting är att det finns en stor slump i hur matcher kan avgöras. Även om oddsen väger över till fördel för en boxare kan ett slag förändra en hel match. Man ska därför vara försiktig med att gå för mycket på oddsen på förhand.

Boxning är också en sport där det är väldigt mycket dagsform som avgör. Boxare går igenom krävande invägningar inför en match, något som kan tära på fysiken. Så även om det är en boxare som är storfavorit kan denne på en dålig dag inte prestera på sin vanliga nivå.

Livebetting på boxning ger andra möjligheter till boxning odds. Då kan man följa en rond innan man lägger ett spel. På så vis kan man studera de två utmanarna och se vilken boxare som man tror har störst chans att vinna. Det viktigaste när man spelar på boxning är att göra en välgrundad bedömning innan man placerar ett spel.

FAQ

Finns det några kända svenska boxare?

Ja, det finns många kända svenska boxare. Genom historien har många framstående boxare varit från Sverige. Ingemar Johansson är den allra mest kända, men George Scott, Olle Tandberg, Otto Wallin och Badou Jack är också svenska boxare.

Finns boxning i det olympiska programmet?

Ja, boxning är en del av det olympiska programmet och finns med i varje olympiskt sommarspel. Den första OS-medaljen i boxning delades ut 1904 och sedan dess har boxningen varit med på varje OS, förutom 1912 när OS avgjordes i Stockholm.

Vem är världens bästa boxare genom tiderna?

Muhammed Ali anses fortfarande vara historiens främsta boxare, men (Sugar) Ray Leonard och Roy Jones Jr är två andra framstående boxare. Den mexikanske boxaren Julio Cesar Chavez nämns också som världens bästa i vissa sammanhang.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.