Svenska landslaget i fotboll dam och herr: allt värt att veta

Hur gamla är landslagen på dam- och herrsidan? Vilka är deras främsta meriter och vilka spelare sticker ut lite extra? Allt detta och mer får du koll på i denna artikel.

Vad är fotbollslandslaget?

Detta kan tyckas vara en alldeles för grundläggande och enkel fråga - alla vet väl vad landslaget är? Även om så kan vara fallet, tänker vi att det kan vara givande med en snabb genomgång med både grundläggande fakta och lite kuriosa, så att du kan imponera på kompisarna nästa gång ni möts för att heja på våra blågula hjältar.

Sverige och fotboll går hand i hand. Som namnet antyder är det svenska landslaget i fotboll de fotbollsspelare som representerar Sverige i sammanhang på den allra högsta nivån, såsom landskamper och mästerskap. Det svenska landslaget i fotboll för herrar spelade sin första landskamp så tidigt som 1908, då de besegrade våra grannar i väst, Norge, med 11 - 3. För damlandslaget dröjde det ända fram till 1978 innan de spelade sin första landskamp - en slags Finnkamp då Sverige och Finland möttes i en oavgjord match med 0 - 0 som slutresultat.

Vilka ligor och turneringar spelar de i?

Under året spelar spelarna i sina klubblag, vilka deltar i allt från nationella till internationella ligor för klubbar, men då och då samlas fotbollslandslaget för att delta i internationella ligor och turneringar, samt kval- och träningsmatcher. I vilket sammanhang som matcherna spelas avgörs bland annat av vilket år det är och de mästerskap som då arrangeras.

Här nedan har vi sammanställt en lista över de främsta ligorna och turneringarna som det svenska landslaget i fotboll brukar, eller åtminstone siktar på, att delta i.

Mästerskap

Europamästerskapen

Värt att veta:

 • Spelas vart fjärde år
 • För herrar är Spaniens och Tysklands landslag i fotboll de mest framgångsrika i EM
 • Spaniens herrlandslag i fotboll är det enda laget som har lyckats vinna EM två år i rad, 2008 och 2012
 • Även på damsidan är Tyskland fotboll + EM = sant, då Tysklands damer har vunnit fotbolls-EM för landet flest gånger
 • Sverige har arrangerat fotbolls-EM tre gånger, en gång för herrar och två gånger för damer

Världsmästerskapen

Värt att veta:

 • Spelas vart fjärde år, där damerna spelar året efter herrarna
 • Det officiella namnet för herrar är “FIFA World Cup”, medan det för damer är “FIFA Women's World Cup”
 • Herrarnas VM har konsekvent följt fyraårscykeln sedan 1930, med undantag för 1942 och 1946 då andra världskriget satte stopp
 • USAs damer och Brasiliens herrar har blivit världsmästare flest gånger, medan både det tyska herrlandslaget i fotboll och de tyska damerna kommer på andra plats

Ligor

Uefa Nations League

Värt att veta:

 • Turnering för herrar som spelas vartannat år
 • Sverige befinner sig just nu i liga B, medan framstående lag som Frankrikes landslag i fotboll liksom Spaniens landslag och Italiens landslag befinner sig i den högre rankade liga A

Uefa Women's Nations League

Värt att veta:

 • Turnering för damer som spelas vartannat år
 • Är bland annat tänkt att ersätta mestadels internationella vänskapsmatcher
 • Sverige spelar i liga A och möter där bland annat Frankrikes damer i fotboll och samt Englands fotbollsdamer

Det svenska herrlandslaget i fotboll

Som du fick koll på tidigare i artikeln spelade det svenska herrlandslaget i fotboll sin första landskamp 1908, vilket kan tyckas vara tidigt, men inte så tidigt om man jämför med världens äldsta: Englands herrlandslag i fotboll som spelade sin första landskamp mot Skottland redan 1872. Sedan dess har våra svenska herrar, som idag leds av förbundskapten Janne Andersson, lyckats med en rad meriter. Låt oss ta en titt på de främsta.

Främsta meriter

VadNärResultat
OS-guld i London19483 - 1 mot Jugoslavien i finalen
VM-silver på hemmaplan19521 - 7 mot Brasilien i finalen (låt oss fokusera på medaljen, inte utklassningen…)
Största vinster1927 och 194812 - 0 (Lettland) & 12-0 (Sydkorea)

Nuvarande spelare

Bland de nuvarande spelarna i blågult hittar vi inte minst lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf, Albin Ekdal, Alexander Isaak och Dejan Kulusevski. En legendar som just tackat för sig som vi bara måste nämna är givetvis Zlatan Ibrahimovic, Sveriges främsta målgörare genom tiderna.

Det svenska damlandslaget i fotboll

Det svenska landslaget i fotboll för damer är ett gäng riktigt framgångsrika spelare som, sedan den första landskampen 1973, har lyckats åstadkomma en rad fina grejer. Laget leds av förbundskapten Peter Gerhardsson och har anrika Gamla Ullevi i Göteborg som sin nationalarena. Vilka är då de imponerande meriterna som de blågula damerna har lyckats med? Låt oss ta en titt.

Främsta meriter

VadNärResultat
1 plats på världsrankingen2023Efter VM-bronset 2023
2 OS-silver i rad2016 och 20201 - 2 (Tysklands damer) & 4 - 5 (mot Kanada efter straffar)
Största vinst200317 - 0 mot Azerbajdzjan

Nuvarande spelare

Tittar vi på de blågula hjältarnas laguppställning hittar vi bland andra lagkaptenen Caroline Seger, Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö och målvakten Zećira Mušović. Just Caroline Seger är den svenska damspelaren som, med god marginal till tvåan Therese Sjögran, har gjort flest landskamper i form av hela 229 stycken med 32 mål.

Betta på landslagen på nya expekt

Givetvis är det fullt möjligt att du som vill betta på det svenska landslaget i fotboll - på både dam- och herrsidan - att göra det, och nya expekt erbjuder ett mycket enkelt och smidigt sätt. Inte minst är gränssnittet och navigeringen riktigt användarvänlig, då du smidigt kan söka efter och filtrera efter lag och matcher. Är du extra intresserad av Italiens fotboll, eller vill du förkovra dig i Spaniens damer och deras fotboll? Det löser nya expekt.

Främsta funktioner

Ja, vad är det då som gör nya expekt till ett så bra val om du vill betta?

 • Enkel navigering
 • Mobilvänligt
 • Funktionen “Bet Builder”
 • Välkomstbonus

Vanliga frågor

Vilka spelare i blågult är den mest framgångsrika?

Tittar man på antal mål är det Zlatan Ibrahimovic för herrarna och Lotta Schelin för damerna, med 62 respektive 88 mål vardera.

Vilket landslag är Europas bästa?

Detta beror på hur man räknar, men tittar man på herrsidan rankas inte sällan Italiens herrlandslag i fotboll, Englands herrlandslag i fotboll samt Frankrikes herrlandslag i fotboll högt. På damsidan placerar sig ofta de svenska damerna samt Englands damer i fotboll högt.

Kan man betta på fotbollslandslaget?

Visst kan man det! Vill du betta på allt från resultat till målgörare erbjuder nya expekt fina möjligheter till detta.


Vår partner
ManchesterCity

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.