Svenska landslaget handboll

Vad är landslaget?

Svenska landslaget i handboll är mycket omtyckt tack vare sina duktiga spelare och framgångsrika turneringar. Handbollslandslaget har en stark uppställning på såväl dam- som herrsidan. Det är därför mycket intressant att följa de båda lagen och följa deras matcher.

I den här artikeln ska vi kika närmare på landslaget i handboll. Genom att gå in närmare på lagens historik, spelare och kommande matcher får du en bättre uppfattning om hur stor sannolikheten för vinst är. På så sätt blir det enklare för dig att satsa på rätt odds för kommande spel.

Svenska landslaget i handboll drivs av Svenska Handbollsförbundet. Detta förbund inkluderar även utomhushandboll och beachhandboll i sina aktiva sporter. För att uppmuntra de aktiva spelarna delar Svenska Handbollsförbundet årligen ut pris för Årets spelare på både dam- och herrsidan.

Handbollen kom till Sverige år 1906, men den moderna varianten utvecklades i Tyskland först runt 20 år senare. Redan 1932 spelades Sveriges första SM för herrar i innehandboll och 1951 var det damernas tur att spela sitt första SM inomhus.

Landslaget i handboll för herrar bildades 1938 och dåvarande förbundskapten hette Herbert Johansson. Landslaget i handboll för damer bildades 1946. I dag har framförallt herrlandslaget rönt stora framgångar på hemma- och bortaplan, men även damerna kämpar på starkt.

Vilka ligor/turneringar spelar de i?

Sverigehandboll är uppskattat bland tittarna och landslaget spelar i många turneringar och ligor, både runt om i världen och på hemmaplan. De spelar bland annat i den svenska Handbollsligan som just nu går att betta på. Andra intressanta ligor är bland annat Champions League för damer och tyska Bundesliga.

Svenska landslaget på dam- och herrsidan brukar kvalificera sig till de stora mästerskapen EM, VM och OS. När dessa turneringar är aktuella så går det att betta även på dessa hos nya expekt. Det sker dock med några års mellanrum.

För dig som vill kunna följa svensk handboll och betta på matcher året runt så är SM och Handbollsligan bäst val, eftersom de spelar oftare än landslaget. Några välkända klubbar är bland annat IFK Kristianstad, HK Drott och IK Sävehof.

Herrarnas landslag i handboll

Handbollslandslaget är riktigt välkänt på herrsidan. Landslaget i handboll för herrar har lyckats röna flera stora framgångar inom stora turneringar världen över. En av de mest kända spelarna är Magnus Wislander med hela 1 191 mål och dessutom flest landskamper, 386 st.

Svenska landslaget i handboll på herrsidan drog igång redan på 1930-talet och den nuvarande vinststatistiken ser ut så här för inomhushandboll:

VM-guld4
VM-silver4
VM-brons4
OS-guld0
OS-silver4
OS-brons0
EM-guld5
EM-silver1
EM-brons0

Den nuvarande coachen heter Glenn Solberg och han har lett laget mot framgångar sedan 2020. Välkända spelare just nu är bland annat nr 12, målvakten Andreas Palicka och nr 7, mittnian Felix Claar.

Det finns gott om spännande landslagsmatcher att betta på för herrarna. EM 2024 äger rum i januari och OS 2024 äger rum i juli/augusti för den som vill kika på odds inför detta.

Damernas landslag i handboll

Landslaget i handboll för damer är inte riktigt lika framgångsrikt som herrlaget, men de svenska damerna kämpar på väl och har deltagit i såväl EM och VM som OS. Den bästa placeringen i OS är en fjärdeplats, vilket definitivt är väl värt att skryta om. Fjärdeplatsen kom 2020 i Tokyo. Laget har även fått en fjärdeplats i VM, detta under 2017.

Damlandslaget i handboll har plockat hem medaljer i EM. 2010 tog de ett EM-silver och 2014 spelade de hem ett EM-brons. Just nu är Tomas Axnér landslagets coach och han började som tränare år 2020.

Damlandslagets meriter:

EM-guld0
EM-silver1
EM-brons1

Damlandslaget spelade sitt första världsmästerskap 1957 efter några omgångar i SM. De spelade då i Jugoslavien och kom på en åttonde plats. De bästa spelarna har under årens lopp varit Åsa Mogensen som har rekord i flest landskamper (254 st) och Mia Hermansson Högdahl som har rekord i flest mål (1 153 st).

Just nu spelar handboll landslaget EM-kval och duktiga spelare är bland annat nr 8, vänsternian Jamina Roberts och nr 19, mittsexan Anna Lagerquist. Det finns gott om kommande landskamper att betta på. Nästa VM äger rum hösten/vintern 2023 och nästa EM äger rum hösten/vintern 2024. OS 2024 äger rum juli/augusti i Frankrike.

Satsa på landslaget på nya expekt

Vill du betta på svenska landslaget i handboll? Då kan du göra det på nya expekt som har en välfylld sportsbook som är såväl snygg som användarvänlig med snabb laddningstid. På nya expekt finns det mycket du kan betta på när det gäller Sverigehandboll. Du kan till exempel betta på utkomsten av matcherna och även betta på hur du tror att det kommer att gå i olika turneringar.

För dig som tycker om att satsa på odds mitt under brinnande match så har nya expekt givetvis live betting. Här kan du till exempel passa på att satsa på vem som kommer att göra nästa mål och vad som kommer att ske i matchen.

För att betta på nya expekt behöver du bara registrera ett spelkonto med hjälp av ditt BankID. Sedan kan du söka efter landslaget i handboll och deras matcher med hjälp av nya expekts smarta sökfunktion. När du registrerar ditt spelkonto kan du passa på att ta del av nya expekts välkomsterbjudande för nya spelare. Erbjudandet innebär att nya expekt matchar ditt första spel upp till 1 500 kr när du placerar ett spel med minsta odds 1.80. Bonusen gäller för både singelspel och kombinationsspel och den saknar krav på omsättning av eventuella vinster.

Hos nya expekt finns det en bet builder där du kan skapa dina egna spelkuponger med spel på olika matcher.

Vanliga frågor

Hur många VM-guld har herrlandslaget?

Laget har fyra VM-guld.

Hur många EM-silver har damlandslaget?

Laget har ett EM-silver.

När spelas nästa OS i handboll?

Nästa OS äger rum 2024 i Frankrike för såväl dam- som herrsidan.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.