nya expekt Blogg

En guide till Melodifestivalen 2024

Melodifestivalen 2024 – Allt du behöver veta

Under ledning av folkkära Carina Berg går Melodifestivalen 2024 av stapeln med start lördagen den 3 februari i Malmö. Därefter följer flera deltävlingar innan den stora finalen avgörs i Stockholm den 9 mars.

Årets upplaga av Melodifestivalen är den 64 i ordningen. Vi har sett Sveriges artistelit tävla i olika konstellationer genom åren. Flera odödliga hits har producerats och framförts inför svenska folket på bästa sändningstid.

Melodifestivalen 2024 innehåller totalt 30 bidrag som gör upp om segern, samt om att få representera Sverige i Eurovision Song Contest på hemmaplan. Både väletablerade och mindre kända artister deltar under tävlingens gång.

Schlagerveteraner som Danny Saucedo, Samir & Viktor och Lisa Ajax tävlar mot bland andra Gunilla Persson, Fröken Snusk, Smash Into Pieces och Marcus & Martinus. Här tar vi dig igenom hela tävlingen från början till slut!

Melodifestivalens upplägg

De ansvariga för Melodifestivalen har för vana att skruva lite på upplägget för att det ska kännas uppdaterat och fräscht. Så är fallet även inför Melodifestivalen 2024. Det är framför allt formatet för deltävlingarna som har förändrats.

Under 2023 fick vi följa tävlande som inte gick direkt till final i semifinalen. Det är ett steg i tävlingen som nu har ersatts av en förlängning. Antalet bidrag i varje deltävling (numera sex stycken) och antalet deltävlingar har också justerats (numera fem stycken).

Från tidigare 28 bidrag får vi nu hänga med 30 bidrag på deras resa mot en eventuell final. Istället för fyra deltävlingar ser Melodifestivalen 2024 till att bjuda på fem deltävlingar, något som aldrig tidigare har skett i programmets historia.

I varje deltävling tar sig i vanlig ordning två bidrag vidare direkt till final. Trean och fyran i respektive deltävling får en ny chans. Andra chansen och senare semifinalerna är nu en förlängning som blir en del av den femte och sista deltävlingen.

Tidigare år har Melodifestivalen tappat tittare inför andra chansen (som år 2023 hette semifinal istället). För att undvika detta tapp presenterar man i år förlängningen, som avgörs i direkt anslutning till den femte deltävlingen. Vilka som går vidare från förlängningen avgörs genom röster på bidragen dels under deras respektive deltävling, och dels under förlängningen.

Från förlängningen röstas två bidrag vidare och fastställer finalfältet till tolv deltagare. I finalen nollställs alla rösterna och ger alla tävlande samma förutsättningar när det stora avgörandet äger rum.

Melodifestivalen 2024: deltagare

Antalet deltagande bidrag till Melodifestivalen 2024 har blivit två fler än tidigare år. Det är inte vanligt att man ändrar antal bidrag. Senast det gjordes var 2015, då antalet bidrag kapades från 32 till 28, medan det i år alltså är dags för en ökning.

Varje deltävling består som nämnt av sex bidrag, vilket ger totalt 30 framföranden. Deltävlingarna som äger rum i Malmö, Göteborg, Växjö, Eskilstuna och Karlstad har de deltagare du ser nedan.

Deltävling 1 – Malmö (3 februari 2024)

I den första av fem deltävlingar tar vi oss till Malmö Arena i Malmö. Här inleder Adam Woods Melodifestivalen 2024 med bidraget “Supernatural” innan bland andra Samir & Viktor, Lisa Ajax och Smash Into Pieces intar scenen.

Detta är en deltävling som samlar både tidigare deltagare och debutanter. Vi kommer, precis som för alla deltävlingar, att få se minst två bidrag från Malmö framträda i finalen i Stockholm den 9 mars. Malmö Arena är också plats för finalen i Eurovision Song Contest senare under våren.

 • Adam Woods – “Supernatural”
 • Samir & Viktor – “Hela världen väntar”
 • Melina Borglowe – “Min melodi”
 • Elisa Lindström – “Forever Yours”
 • Lisa Ajax – “Awful Liar”
 • Smash Into Pieces – “Heroes Are Calling”

Deltävling 2 – Göteborg (10 februari 2024)

Göteborg och Scandinavium är klassisk schlagermark. Först ut i startfältet den 10 februari är Maria Sur som framför bidraget “When I’m Gone”. Hon följs av Engmans Kapell som besjunger Norrland och Dear Sara med bidraget “The Silence After You”.

En av tävlingens mer omskrivna debutanter är Fröken Snusk som har toppat listorna den senaste tiden med låtar inom genren EPA-dunk. Hon är sist ut i deltävlingen i Göteborg med bidraget “Unga & fria”. Här deltar även Liamoo, som står för sin fjärde medverkan i Melodifestivalen.

 • Maria Sur – “When I’m Gone”
 • Engmans Kapell – “Norrland”
 • Dear Sara – “The Silence After You”
 • C-Joe – “Ahumma”
 • Liamoo – “Dragon”
 • Fröken Snusk – “Unga & fria”

Deltävling 3 – Växjö (17 februari 2024)

Vi tar oss till Växjö och Vida Arena för den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Här hittar vi bland andra Gunilla Persson, tv-profilen från “Svenska Hollywoodfruar”. Hon sjunger bidraget “I Won’t Shake (La La Gunilla)”.

Flera kända låtskrivare, som Thomas G, Bobby Ljunggren och Jimmy Jansson, är inblandade i bidragen i Växjö. Jacqline, Clara Klingenström och Cazzi Opeia kommer också att framföra låtar under kvällen.

 • Jacqline – “Effortless”
 • Clara Klingenström – “Aldrig mer”
 • Kim Cesarion – “Take My Breath Away”
 • Klaudy – “För dig”
 • Gunilla Persson – “I Won’t Shake (La La Gunilla)”
 • Cazzi Opeia – “Give My Heart A Break”

Deltävling 4 – Eskilstuna (24 februari 2024)

EPA-dunken gör sig påmind även i Melodifestivalens fjärde deltävling. Här är det i form av Lia Larsson som framför bidraget med den passande titeln “30 km/h”. Hon får tuff konkurrens av bland andra Danny Saucedo, Dotter och Lasse Stefanz som framträder senare i samma tävling.

Danny Saucedo har varit ytterst nära att vinna Melodifestivalen tidigare. När Loreen tog sig vidare till Eurovision Song Contest med “Euphoria” 2012 var det Danny som föll på målsnöret. Även Dotter och Lasse Stefanz har deltagit i tidigare upplagor av Melodifestivalen.

 • Albin Tingwall – “Done Getting Over You”
 • Lia Larsson – “30 km/h”
 • Dotter – “It's Not Easy to Write a Love Song”
 • SCARLET – “Circus X”
 • Lasse Stefanz – “En sång om sommaren”
 • Danny Saucedo – “Happy That You Found Me”

Deltävling 5 – Karlstad (2 mars 2024)

Den slutliga deltävlingen i Melodifestivalen 2024 äger rum i Karlstad. Här ska tävlingens fyra sista finalister tas fram, med två bidrag från deltävlingen i sig och två bidrag från den efterföljande förlängningen.

Fjolårets succéduo i tävlingen, Marcus & Martinus, är bland favoriterna att vinna Melodifestivalen 2024. I sin deltävling har man konkurrens av bland andra Jay Smith och Medina.

 • Marcus & Martinus – “Unforgettable”
 • Chelsea Muco – “Controlla”
 • Jay Smith – “Back To My Roots”
 • Elecktra – “Banne Maj”
 • Annika Wickihalder – “Light”
 • Medina – “Que Sera”

Melodifestivalen 2024: program

Melodifestivalen 2024 avgörs under sex lördagar i februari och mars. Tävlingen byter stad för varje deltävling. I vanlig ordning är det Stockholm och Friends Arena som står som värd för finalen den 9 mars 2024.

Varje tävling äger rum med en veckas mellanrum. Förlängningen i samband med den femte deltävlingen består av bandade uppträdanden från artisternas framförande i respektive deltävling.

 • Deltävling 1: 3 februari 2024 (Malmö Arena, Malmö)
 • Deltävling 2: 10 februari 2024 (Scandinavium, Göteborg)
 • Deltävling 3: 17 februari 2024 (Vida Arena, Växjö)
 • Deltävling 4: 23 februari 2024 (Volvo CE Arena, Eskilstuna)
 • Deltävling 5: 2 mars 2024 (Löfbergs Arena, Karlstad)
 • Final: 9 mars 2024 (Friends Arena, Stockholm)

Melodifestivalen 2024: final

Från 2013 och framåt har Friends Arena i Stockholm agerat skådeplats för finalen i den största årliga musiktävlingen i Sverige. Här intar artister och fans det som annars är Nationalarenan för det svenska herrlandslaget i fotboll och där klubblaget AIK spelar sina hemmamatcher i Allsvenskan.

Melodifestivalen 2024 är inget undantag och i år är det lördagen den 9 mars som är datum för finalen. Till dess har vi fått veta vilka tolv bidrag som tittarna har röstat fram och som har en chans att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2024.

Röstningen i finalen av Melodifestivalen 2024 skiljer sig från deltävlingarna. Innan finalen är det bara tittarröster som räknas in i resultaten. När det är dags för finalen delas makten mellan tittarna och internationella jurygrupper.

Från deltävlingarna hela vägen fram till finalen erbjuder nya expekt odds på tävlingarna. Bland marknaderna som finns tillgängliga har vi odds på vinnare av varje deltävlingar, vinnare av Melodifestivalen 2024 och dueller mellan olika bidrag.

FAQ

Vad får vinnaren av Melodifestivalen 2024?

Vinnaren av finalen i Melodifestivalen 2024 får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2024 som arrangeras i Malmö. Därtill kan man titulera sig vinnare av Schlager-SM samtidigt som man tilldelas en vinnarstatyet, Sångfågeln.

Hur spelar jag på Melodifestivalen 2024?

Du kan spela på Melodifestivalen 2024 hos nya expekt. Gör en insättning via din dator eller mobiltelefon innan du klickar in på utbudet av odds på tävlingen. Placera ditt spel antingen innan eller under tävlingarna.

Vem har vunnit Melodifestivalen flest gånger?

Det är bra två artister som har vunnit Melodifestivalen fler än två gånger. Carola Häggqvist vann 1983, 1991 och 2006, medan Marie Bergman vann i gruppen Family Four 1971 samt 1972 och med Roger Pontare 1994.

Vem har deltagit i Melodifestivalen flest gånger?

Ann-Louise Hansson har medverkat i Melodifestivalen tolv gånger och är med det den meste deltagaren genom åren. Av deltagarna i Melodifestivalen 2024 är Danny Saucedo och Lisa Ajax främst, då de i år deltar för femte gången.

Vem är Melodifestivalen 2024 programledare?

Det är Carina Berg som står som värd för alla tävlingar i Melodifestivalen 2024. Det blir första gången som hon leder tävlingarna, även om hon tidigare har varit föremål för en hyllningssång från komikern Björn Gustafsson.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.