Guide till Champions Hockey League

Ett av sportvärldens senaste tillskott i kategorin internationella klubblagsturneringar är Champions Hockey League. Från hösten till den sena vintern gör Europas bästa klubblag inom ishockey upp om CHL-titeln. Hos nya expekt kan du hitta odds och spelmarknader under hela turneringen.

Champions Hockey League

Trots att det är en av kontinentens mest uppskattade sporter har ishockey saknat en internationell klubblagsturnering av hög dignitet. Inför säsongen 2014/15 skulle det bli ändring på det när Internationella Ishockeyförbundet startade Champions Hockey League. Tanken var att låta Europas klubblag mäta sina krafter mot varandra.

Redan 2008 hade det gjorts ett försök till en turnering, dock utan ett lyckat resultat. 2014 hade man tagit fram ett nytt koncept och CHL hockey skulle få fäste, inte minst bland svenska klubblag. De tre första upplagorna av turneringen vanns av svenska klubbar. Först vann Luleå och därefter vann Frölunda två gånger om.

Champions Hockey League låter 32 klubblag från olika delar av Europa ta plats i ett gruppspel. Likt i fotbollens variant av turneringen, Champions League, delas lagen in i åtta grupper. Från varje grupp avancerar två lag vidare till slutspel där dubbelmöten avgör vilket lag som avancerar till nästa slutspelsrunda.

Sverige har varje år mellan 3-5 platser i gruppspelet. Vinnaren av Champions Hockey League får delta även i nästa års upplaga, oavsett resultat i det inhemska ligaspelet. Gruppspelet och slutspelets första runda spelas i regel under hösten, medan en vinnare utses under det nya årets första månader.

Nya expekt tillhandahåller en rad möjligheter för CHL betting, från gruppspelet fram till och med CHL-finalen. Klassiska marknader i ishockey som matchvinnare, spel på antalet mål och handikappspel går att hitta odds på. Det går också att spela på vinnaren av Champions Hockey League.

CHL odds

Möjligheterna till CHL betting hos nya expekt börjar redan under gruppspelet där du också kan spela live på samtliga matcher. Utbudet blir än större desto längre in i turneringen vi kommer. När det är dags för finalspel finns över 300 olika marknader att spela på.

Hos nya expekt kan du spela både inför match och live medan matcherna pågår. Du hittar odds på Champions Hockey League både om du klickar dig in på ishockey via kategorierna på sajten eller om du använder sökfunktionen. Du kan söka både på turneringsnamnet och på lagen som spelar i en specifik match.

  • Turneringsvinnare: Odds för vilken klubb som vinner Champions Hockey League.
  • Matchodds: CHL betting på resultatet, 1x2, efter full tid.
  • Moneyline: Spel på vinnare inklusive förlängning och straffar.
  • Totala antalet mål: Spela på över/under antalet mål i en match.
  • Handikappspel: Ge något av lagen ett fiktivt antal mål som handikapp.

Betting i mobilen

Hos nya expekt finns betting på Champions Hockey League tillgängligt även via mobila enheter. Du behöver inte längre förlita dig på att en dator finns i närheten. Med en mobil enhet får du tillgång till hela utbudet av odds.

Genom att surfa in på nya expekts mobilanpassade webbsajt får du CHL betting i ett komprimerat format. Samtliga funktioner du har när du spelar i en dator finns att tillgå. Du kan skapa ett spelkonto med BankID samt göra din första insättning och sedan placera ett bet.

Om du istället vill ladda ner appen från nya expekt kan du göra det via din appbutik. Appen fungerar bra oavsett om du har en enhet med iOS eller Android. Formatet anpassas efter din mobila enhet och du förlorar ingenting av spelkänslan när du spelar.

Livebetting hos nya expekt

Många sporter har en förmåga att svänga rejält under matchernas gång. Ishockey är absolut en sport i den kategorin. En ishockeymatch visar ofta upp flera olika matchbilder under 60 minuters spel. I dessa fall kan det vara aktuellt att kika in nya expekts livebetting.

Vad det gäller livebetting hos nya expekt har du tillgång till bland annat ishockey, fotboll, tennis, basket, handboll och en rad andra sporter som samsas i utbudet. Både stora internationella tävlingar och mindre inhemska sådana går att spela på. Det innebär att livebetting på Champions Hockey League också finns tillgängligt.

Du kan också använda livebetting för att stärka en magkänsla du har på förhand kring ett spel eller odds. I Champions Hockey League spelas matcherna inte sällan tätt mellan ligaomgångar i det inhemska seriespelet. Matchens tidiga minuter kan därmed vara en bra indikation för hur dagsformen ser ut och hur laget tänker disponera sina olika kedjor i matchen.

Så spelas Champions Hockey League

Trots turneringens relativt korta historia har flera svenska klubbar redan fått smaka segerns sötma i Champions Hockey League. Det började redan i den första upplagan 2014/15 när en helsvensk final mellan Luleå HF och Frölunda ägde rum. Därefter har Frölunda vunnit flertalet gånger. Rögle BK har också blivit mästare i Champions Hockey League.

Av 32 deltagande klubbar är en klubb den regerande mästaren. Därefter tillkommer ytterligare klubbar utifrån placeringarna i de inhemska ligorna. Samtliga klubbar delas upp i fyra seedningspotter. I den fjärde potten är flera olika länder representerade med klubbar från mindre hockeynationer.

Gruppspel

En säsong av CHL inleds med ett gruppspel. Fyra lag ingår i varje grupp och möter resterande lag två gånger vardera, hemma och borta. En vinst under ordinarie tid ger tre poäng medan en vinst efter förlängning eller straffar ger två poäng. En förlust under förlängning eller straffar resulterar i en poäng.

När varje lag har spelat sex matcher avgör antalet poäng vilka två lag som avancerar till slutspel. Om inte poängen kan skilja två lag åt är det inbördes möten följt av målskillnad i de inbördes mötena som avgör utgången.

Slutspel

Det återstår 16 klubbar när slutspelet inleds. Gruppettor ställs mot grupptvåor i ett dubbelmöte. Här slopas poängen och istället är det antalet mål i båda mötena som avgör. Vinnaren avancerar från åttondelsfinal till kvartsfinal. Därefter följer semifinal och slutligen en final som spelas i ett enkelt finalmöte.

Vilket lag som har hemmamatch i finalen bestämts även det utifrån seedning. Har ett lag plockat flest poäng av samtliga gruppettor i gruppspelet kan man räkna med att ha hemmaplansfördel i en eventuell final.

Tips för betting på Champions Hockey League

Det finns ett par allmänna tips som gäller för spel på odds i allmänhet. Dessa går att applicera om man tänkt spela CHL betting. Framför allt rekommenderas du att sätta upp en spelkassa för en överskådlig framtid. Sätt in en summa som du känner dig bekväm med att spela för och har råd att förlora.

Portionera därefter ut din dina insatser så att din kassa, oavsett resultat, räcker länge och väl. Låt inte ett par vinster i rad eller ett par förluster för den delen påverka din strategi. Det finns verktyg hos nya expekt som gör att du kan ha koll på både summor och tid.

För betting på Champions Hockey League är kunskap kring lagen och turneringen i stort bra att ha. Försök baka in lagens form, tabelläge och eventuella skador i din analys. Om du vill kan du utnyttja funktionen med livebetting och titta på matchen det gäller för att få extra tyngd till ditt spel.

Spela ansvarsfullt

Du kan sätta egna gränser för ditt spelande och tanken är att det ska hjälpa dig att spela ansvarsfullt. Nya expekt värnar om sina spelare och besökare. Det innebär att du ska kunna hälsosamt. Inom hälsosamt spelande igår att hålla sig till en budget samt en tid du satt upp.

På sajten kan du även hitta ett självtest som är till för att undersöka dina spelvanor. Om du har problem med spelandet finns länkar till Stödlinjen.se och Spelpaus. Om du har några frågor och funderingar finns alltid kundtjänsten hos nya expekt nära till hands för att hjälpa dig.

FAQ

Var spelas Champions League?

Spelplatserna för Champions Hockey League bestäms utifrån vilken klubb som är hemmalaget. Så länge inget oförutsett inträffar spelas inga matcher på neutral plats. Både under gruppspelet och i ett eventuellt slutspel har en klubb lika många hemmamatcher som bortamatcher.

Vilken klubb har vunnit CHL flest gånger?

Det är Frölunda från Göteborg som ligger i framkant sedan Champions Hockey League startade. Överlag har Sverige som hockeynation dominerat turneringen och har alltid flera starka klubbar som både deltar och går långt i slutspelet.

Vilka vann den första upplagan av Champions Hockey League?

När Champions Hockey League gick av stapeln 2014/15 bjöds det på en helsvensk final mellan Luleå och Frölunda. Det var den första finalen som spelades i CHL. Luleå hade besegrat rivalen Skellefteå AIK i semifinal och vann finalen på hemmaplan med 4-2 mot gästerna från Göteborg.

Hur många lag deltar i Champions Hockey League?

Antalet deltagande klubbar i Champions Hockey League har skiftat genom åren. Den första upplagan bestod till exempel av 44 lag. Säsongen därpå utökades detta till 48 lag. Sedan säsongen 2017/18 är det 32 klubbar som deltar i gruppspelet.


Vår partner
ManchesterCity

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.