Spela på hockey U20 world championship hos nya expekt

När det ska spelas världsmästerskap U20 ishockey är det många som bänkar sig framför tv. Turneringen har för många blivit en viktig del av kalendern under mellandagarna och en bit in i januari. I hockey U20 World Championship möts världens bästa ungdomsspelare i en rafflande turnering där morgondagens stjärnor träder fram.

Det intensiva tempot och det ibland naiva spelet har blivit ett stort dragplåster för turneringen. Med endast relativt oerfarna spelare på isen förvandlas matcherna till underhållande drabbningar där vad som helst kan hända. Utklassningar, drömmål, tuffa tacklingar – U20 ishockey är vad du får när oslipade diamanter ställs mot varandra.

Hos nya expekt finns ett stort utbud av oddsmarknader och U20 ishockey betting är inget undantag. Registrerade kunder kan bland annat spela på vem man tror kommer att vinna mästerskapet eller betta på enskilda matchers resultat. Dessutom är livebetting möjligt under hela U20 World Championship.

Turneringen är särskilt intressant i svenska ögon. Detta då Tre Kronor, eller Småkronorna som de även kallas, ofta brukar gå långt i turneringen. Mästerskapet har som nämnt även blivit en del av mångas mellandagstraditioner. Även när U20 VM spelas i Nordamerika lockar mästerskapet en stor tittarskara..

Också i andra länder, som Finland, USA och Kanada, tillhör mästerskapet en viktig del av den årliga sportkalendern. Många talangfulla spelare får visa upp sig på den internationella arenan för första gången. Dessutom kan ett starkt framträdande i turneringen locka till sig amerikanska klubbar som gör sig redo för NHL-draften.

Betting i mobilen hos nya expekt

U20 ishockey betting hos nya expekt är inte komplicerat. Har du inte tillgång till en dator kan du nämligen också välja betting i mobilen. Många spelare föredrar till och med att spela via sin smartphone – eller någon annan typ av mobil enhet – på grund av det användarvänliga gränssnittet.

I din enhets webbläsare kan du logga in på en version av sajten som är optimerad för mobilen. Nya expekt har även en app som går att ladda ner gratis från App Store eller Google Play. Likt när du spelar via datorn behöver du ha ett registrerat spelkonto.

För att registrera dig och sedermera spela hos nya expekt måste du ha ett svenskt personnummer, vara minst 18 år gammal och uppfylla övriga krav. Legitimering sker med hjälp av BankID, vilket sedan också kan användas för att logga in på hemsidan eller i appen.

Livebetting

När du spelar på U20 ishockey eller någon av nya expekts många andra oddsmarknader kan du antingen välja att placera ditt spel i förhand eller att spela på livebetting. Marknaderna i livebetting är i stor utsträckning likadana som andra typer av spel, men med skillnaden att oddsen ändrar sig i realtid utifrån hur matchen utvecklas.

Livebetting är ett alternativ för dig som vill sätta dig in i matchen först innan du fattar några beslut om vad du vill spela på. Du kan till exempel avvakta till den andra perioden för att sedan placera ett spel på hur många mål du tror att det kommer att bli. Ibland kan det också handla om att man helt enkelt inte har hunnit placera ett spel innan tillställningen drar igång.

Hos nya expekt har du som registrerad kund tillgång till ett stort antal sporter för livebetting som till exempel fotboll, tennis och basket.

Så spelas U20 World Championship

Juniorvärldsmästerskapet i U20 ishockey har haft flera olika upplägg och skepnader genom åren. I dess begynnelse spelades turneringen som ett seriespel där alla lag mötte alla. Mellan 1996 och 2013 delades länderna in i två grupper där ettorna gick direkt till semifinal medan tvåorna och treorna möttes i ett slags semifinalkval. Sedan 2014 går ettan, tvåan, trean och fyran vidare till kvartsfinal.

Spelschemat är väldigt tätt under turneringen, vilket gör att det ofta finns någon typ av U20 ishockey betting att spela på under mästerskapets gång. Det är inte helt ovanligt att lag spelar matcher dagarna efter varandra. Intensiteten i spelschemat är för många en del av lockelsen med U20 World Championship. Den höga frekvensen av matcher reflekterar tempot på isen.

Divisionerna

När man pratar om U20 World Championship handlar det allt som oftast om den så kallade toppdivisionen, som de tio bästa lagen i världen tillhör. Sammanlagt finns det fyra divisioner: toppdivisionen, division 1, division 2 och division 3.

I de numrerade divisionerna spelar tolv lag i var och en av de respektive turneringarna, som går av stapeln antingen innan eller efter det att toppdivisionens mästerskap har spelats. Varje division är sedan uppdelad i en A-grupp och en B-grupp. Vinnaren i A-gruppen flyttas upp till divisionen över medan den som tar hem B-gruppen flyttas upp till A. Slutar man sist gäller samma princip fast för nedflyttning.

Gruppspelet

Gruppspelet i toppdivisionen av U20 World Championship är som nämnt uppdelat i två grupper, som innehåller fem länder var. Alla lag i gruppen möter varandra. Varje land spelar alltså fyra matcher i den här fasen av turneringen. Poängsystemet är enligt samma format som majoriteten av all annan ishockey:

 • Seger efter ordinarie tid: 3 poäng
 • Seger efter förlängning: 2 poäng
 • Förlust efter förlängning: 1 poäng
 • Förlust efter ordinarie tid: 0 poäng

De länder som slutar på plats ett till fyra får en plats i turneringens gruppspel. Ettan från den ena gruppen möter fyran i den andra medan tvåorna ställs mot treorna. De två länder som hamnar på den femte och sista platsen i sina respektive grupper möts i en playoff-match där förloraren flyttas ner i A-gruppen av division 1.

Slutspelet

Sammanlagt spelas åtta matcher i slutspelet av världsmästerskapet i U20 ishockey – fyra kvartsfinaler, två semifinaler, en bronsmatch och en final. Om en vinnare inte kan utses under ordinarie tid blir det förlängning och till slut straffar. Inför semifinalerna seedas lagen om enligt följande rankingsystem:

 • Högst position i sin grupp
 • Högst antal poäng
 • Bäst målskillnad
 • Flest gjorda mål
 • Högsta seedning inför turneringen

Det högst seedade laget möter alltså det som ligger lägst i rankingen av de fyra länder som återstår. Tvåan möter trean. Laget med högst seedning agerar även hemmalag. Vinnarna från respektive semifinal möts sedan i finalen för att slåss om guldet. De andra två gör upp i en match om bronset, som oftast spelas samma dag som finalen.

U20 VM odds och marknader

Hos nya expekt kan du ta del av ett stort antal U20 VM odds. Detta gäller både innan själva mästerskapet har börjat och under turneringens gång. Du kan till exempel spela på hur en enskild match ska sluta, vilket lag som vinner turneringen eller betta på en specifik målgörare.

När du ska spela på hockey U20 world championship kommer du att kunna ta del av oddsmarknader som liknar återkommande oddsmarknader i andra turneringar och matcher inom sporten. Det finns både långsiktiga marknader och spel som gäller en specifik match.

 • Vinnarspel: Här spelar du på vem du tror tar hem guldet i U20 World Championship. Marknaden finns tillgänglig hela vägen fram till finalen.
 • Målgörare: Spela på att en specifik spelare gör mål i matchen. Detta går att göra som singelspel eller som en del i nya expekts bet builder-funktion där flera spel slås ihop till ett.
 • Totalt antal mål: Klassiskt över/under-spel där du spelar på om antalet mål i matchen kommer att gå över eller under en vissa siffra.
 • Dubbelchans - ordinarie tid: Spela på två möjliga resultat efter ordinarie tid. Antingen 1X, 12 eller X2.

Ishockeyodds hos nya expekt

Förutom U20 ishockey betting erbjuder nya expekt ett stort utbud av ishockeyodds. Ta del av spel från de största ligorna och turneringarna i världen, som till exempel NHL, SHL, hockey-VM, OS och Euro Hockey Tour. Ishockey är en sport som värderas högt av nya expekt och vi vill därför kunna erbjuda många oddsmarknader för spelare att ta del av.

Hur många oddsmarknader som finns kan variera från liga till liga eller från match till match. Detta avgörs av tävlingens dignitet. Större tillställningar har ofta fler marknader att spela på. Dessutom kan du spela på liveodds, både via datorn eller på din mobila enhet. Är du registrerad kund hos nya expekt kan du spela på alla de ishockeyligor och turneringar som det finns odds på.

FAQ

När spelas U20 World Championship?

Turneringen brukar börja i mellandagarna och fortsätter sedan en bit in i början av januari. När U20 VM spelas i Nordamerika går matcherna sent på kvällen eller på natten svensk tid. Trots detta lockar mästerskapet ofta en stor tv-publik i Sverige.

Har Sverige vunnit U20 World Championship?

Ja, Sverige har vunnit U20 VM vid två tillfällen. Det första guldet kom redan 1981 i Västtyskland. Sedan dröjde det ända fram 2012 innan Tre Kronor tog hem segern igen. Den här gången spelades turneringen i Calgary och Edmonton i Kanada. Utöver gulden har laget även flertalet silver- och bronsmedaljer.

När spelades U20 World Championship för första gången?

Den första upplagan av U20 World Championship gick av stapeln redan 1977. Värdnationen den gången var dåvarande Tjeckoslovakien. Turneringen spelades i städerna Zvolen och Banska Bystrica. Sovjetunionen vann mästerskapet före Kanada på silverplats. Bronset gick till Tjeckoslovakien.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.