Oscars betting hos nya expekt

Varje år samlas Hollywoods största stjärnor på Dolby Theater i Los Angeles för att prisa de bästa filmerna och insatserna från året som gått. Oscarsgalan brukar locka tittare från hela världen och i Sverige trotsar många John Blund för att hålla sig vakna och följa händelserna live.

Tillställningen blir alltmer populär att spela på och Oscars betting tips är något som många är på jakt efter för att pricka rätt vinnare i de många kategorierna. Hos nya expekt kan du spela på samtliga kategorier som det delas ut pris i.

Ur ett svenskt perspektiv blir galan extra intressant när det är någon från Sverige som är nominerad. Detta sker faktiskt nästan varje år, om än inte alltid i de mest prestigefyllda kategorierna. Senast en svensk vann ett av de största priserna var år 2015 när Alicia Vikander tilldelades en Oscarsstatyett för sin biroll i Danish Girl.

Spela på Oscars odds

Under Oscarsgalan delas mängder av priser ut och hos nya expekt kan du som sagt spela på samtliga kategorier. Bland annat finns det odds på de fem priser som man brukar kalla “the big five”: bästa film, bästa manliga huvudroll, bästa kvinnliga huvudroll, bästa regi och bästa manus. Bara tre filmer – Det hände en natt (1934), Gökboet (1975) och När lammen tystnar (1991) – har vunnit samtliga fem.

Vad gäller just manus finns det två olika kategorier. Dels kan man nomineras för bästa originalmanus och dels för bästa manus efter förlaga. Den sistnämnda kategorin utgörs ofta av filmer som är baserade på böcker.

Oscarsgalan innehåller även en hel del priser som delas ut i vad man brukar kalla de tekniska kategorierna. Här ingår bland annat bästa ljud och bästa specialeffekter samt bästa smink och bästa kostym.

Filmmusik har två kategorier när det kommer till Oscars betting. Dels första kategorin är den som helt enkelt heter “bästa filmmusik”. Här prisas de som har komponerat den musik som hörs under filmens gång. Det andra musikpriset är för bästa sång och tilldelas en enskild låt som spelas i filmen, inte sällan till eftertexterna.

Bästa film

Priset för bästa film är den Oscarsstatyett som innebär allra mest prestige att vinna. Därför är det också en av de kategorier som är av högst intresse för Oscars betting. Genom åren har filmer som Rocky, Forrest Gump, No Country for Old Men, Moonlight och Parasite vunnit priset för bästa film.

När Moonlight vann 2016 uppstod en kontrovers eftersom La La Land först utropades till vinnare. När skaparna bakom musikalen väl var uppe på scenen fick de veta att de inte alls hade vunnit, utan att presentatören hade fått fel kort att läsa ifrån. Efter stor förvirring hamnade priset till slut i rätt händer.

Bästa manliga huvudroll

Det mest ärofyllda priset en manlig skådespelare kan vinna är det för bästa manliga huvudroll. Trots att det kanske borde vara tydligt vilka som kan nomineras i den här kategorin är det faktiskt inte lika självklart som man kan tro. Det är nämligen filmbolagen som avgör om de vill nominera sina skådespelare i kategorin huvudroll eller biroll. Genom åren har flera biroller vunnit för huvudroller och vice versa.

Den brittiske skådespelaren Daniel Day-Lewis innehar rekordet för flest Oscars för bästa manliga huvudroll. Han har vunnit statyetten tre gånger för Min vänstra fot (1990), There Will Be Blood (2008) och Lincoln (2013).

Bästa kvinnliga huvudroll

Bästa kvinnliga huvudroll är den mest eftertraktade kategorin att vinna bland kvinnliga skådespelare. Legendaren Katharine Hepburn har rekordet med sina fyra vinster för Morning Glory (1934), Gissa vem som kommer på middag (1968), Så tuktas ett lejon (1969) och Sista sommaren (1982).

Hon har dock inte rekordet för flest nomineringar i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Hepburn nominerades vid sju tillfällen, vilket inte är i närheten av Meryl Streep, som har nominerats hela 17 gånger till priset.

Vem kommer att vinna på Oscars 2024?

I nuläget ser Christopher Nolans film Oppenheimer ut att storma mot priset för bästa film. Ett Oscars betting tips är att titta på vilka filmer som har vunnit motsvarande pris på andra filmgalor under våren. Bland annat vann Oppenheimer för bästa film i dramakategorin på Golden Globe-galan i januari.

Vem som vinner bästa klippning under Oscarsgalan brukar dessutom inte sällan vara en fingervisning för var statyetten för bästa film kommer att hamna.

Vad gäller bästa manliga huvudroll är Oppenheimers Cillian Murphy kategorins stora favoriter. Irländaren har redan kammat hem mängder av priser för sin prestation och spås därför vinna här med.

I kategorin bästa kvinnliga huvudroll var Lily Gladstone länge favorit för sin insats i Killers of the Flower Moon. Hon har dock blivit passerad av Emma Stone, huvudrollsinnehavaren i Poor Things, som just nu sitter i förarsätet om man ser till Oscars betting odds.

Betting i mobilen

Om du inte vill spela på Oscars betting via datorn går det minst lika bra att göra det i mobilen, antingen via webbläsaren eller i nya expekts app som du kan ladda ner gratis från antingen App Store eller Google Play.

I och med att du kan spela även medan galan pågår är betting i mobilen ett bra alternativ om du märker att kvällen börjar svänga i en viss films favör. Utbudet för Oscars- odds är detsamma som när du spelar på datorn.

FAQ

Vem vann Oscar för bästa film 2023?

Everything Everywhere All At Once tog hem priset för bästa film under Oscarsgalan 2023. Filmen vann även pris för bland annat bästa regi och bästa originalmanus samt i tre av fyra skådespelarkategorier.

Vilka skådespelare vann Oscars 2023?

På Oscarsgalan vann Brendan Fraser för bästa manliga huvudroll, Michelle Yeoh för bästa kvinnliga huvudroll, Ke Huy Quan för bästa manliga biroll och Jamie Lee Curtis för bästa kvinnliga biroll.

Vem har vunnit flest Oscars?

Walt Disney har rekordet för flest vunna Oscars. Sammanlagt vann han 26 statyetter. Legendaren har dessutom rekordet för flest nomineringar med 59.

Hur lång är Oscarsgalan?

Det brukar inte finnas någon spikad sluttid för Oscarsgalan, men vanligtvis brukar den vara runt tre och en halv timme lång.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.