nya expekt Blogg

Världens bästa fotboll – samlad på ett och samma ställe

Fotbollsälskare finns det gott om i Sverige och ser vi till tv-tablåerna är många kanaler och streamingstjänster fyllda till bredden med fotbollsmatcher från världens alla hörn. Det är inte konstigt. Fotbollen är en del av den svenska folksjälen och för många svenskar är fotbollen bland det viktigaste som finns i livet.

Med tanke på att det finns odds från både den fantastiska fotbollen hemma i Sverige och från världens allra bästa ligor är Expekt en bra plats för betting på fotboll. Vilka blir Champions League-vinnare den här våren? Vad säger alla odds om vinnare i Allsvenskan? Låt oss gå igenom några sådana saker.

Svensk fotboll

Betting på fotboll är stort både på inhemska och internationella matcher, vare sig om den inhemska fotbollen rör de lägre divisionerna, Superettan eller Allsvenskan. Att det är Allsvenskan som är i fokus hos många svenskar är ingen hemlighet. I vårens premiäromgång gick över 100 000 svenskar på allsvensk fotboll i Sverige. Det säger något om det enorma intresse som finns.

Allsvenskan hos expekt

För den som letar odds på Allsvenskan och vill hålla på med betting på svensk fotboll är expekt ett mycket bra val. Här finns det massvis av olika oddsmarknader att sätta tänderna i. Låt oss gå igenom det lite närmare genom att lyfta fram förutsättningar inför årets säsong – och tillhörande odds.

Odds på Allsvenskan hos expekt

Malmö FF gick in i säsongen som stora favoriter även den här säsongen och konstigt vore kanske annars med tanke på det enorma övertag som skåningarna har haft på senare år. Det är ett fotbollslag som har presterat stort på planen och som dessutom kommer från två raka guld, både 2020 och 2021.

Men det är framgångarna ute i Europa som har banat väg för den dominans som Malmö FF har visat hemma i Allsvenskan. Två Champions League-gruppspel redan 2014 och 2015 gjorde att man fick ett ekonomiskt övertag, men sedan dess har man dessutom varit i europeiska gruppspel vid ytterligare tre tillfällen.

Med spelare som Anders Christiansen, Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin har man åter en stjärnspäckad offensiv och det har burit frukt i flera inledande matcher. Det krävs att något av utmanarlagen får en fullträff den här säsongen för att kunna utmana på allvar. 2,00 gånger insatsen på MFF-guld är ett vinnarodds som sticker ut hos expekt.

Men vilka gäller då som de stora utmanarna? Ser vi till förra säsongen måste AIK nämnas som en guldkandidat. Man slutade faktiskt på samma poäng som Malmö FF, men tappade guldet på grund av en klart sämre målskillnad. Nära skjuter ingen hare, som man brukar säga, men förra säsongen tyder åtminstone på att AIK närmar sig MFF.

Sebastian Larsson har förlängt kontraktet med AIK och spelar 2022 i klubben, som också har Mikael Lustig som en rutinerad defensiv spelare. Den stora frågan är om AIK kommer att få in den tidigare landslagsanfallaren John Guidetti till truppen. En del menar på att det är den pusselbit som krävs för att man ska kunna utmana på allvar i toppen år efter år. 8,00 gånger insatsen säger oddset hos expekt.

Men när vi talar om lag från Stockholm går det inte att blunda för att Djurgården också är en utmanare den här säsongen. I ett par säsonger har Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf presterat på hög nivå med sitt Djurgården, som kanske är redo att utmana om det där guldet igen? Senast man vann var 2019, när man avgjorde i den sista omgången borta mot IFK Norrköping.

Magnus Eriksson är lagets stora härförare och nyckelspelare. Utan lagkaptenen vore det här laget inte hälften så bra. Men om man ska kunna slåss om guldet krävs det att fler kliver fram under säsongen som kommer. Victor Edvardsen, nyförvärvet från Degerfors IF, är en spelare som måste ha en stark säsong. Kommer han att spela som nia längst fram, eller är han egentligen bättre när han får utgå från kanten? Det är en fråga som inte går att besvara redan nu.

Frågan om Djurgården kommer att kunna utmana om SM-guldet är också svårbesvarad redan nu, men att man är en kandidat är givet. 6,50 gånger insatsen är vad oddset på Djurgårdsguldet ger hos expekt.

Hammarby måste också nämnas som en kandidat till guldet, givet att man har en offensivt balanserad och mycket stark trupp. Kanske är defensiven fortfarande ett orosmoln för bajarna runt om i landet, men om man fortsätter att spela en offensiv fotboll som sköljer över motståndet kommer man ändå att vinna pengar fotbollsmatcher.

Nahir Besara har kommit in till laget och bistår med offensiv kreativitet, men det är troligen innermittfältaren Darijan Bojanic som ligger bakom flest mål i slutändan. Att det finns mycket teknisk och kreativ uppfinnesrikedom i det här laget råder det ingen tvekan om. 5,50 gånger insatsen på Hammarby gör att man i skrivande stund ses som den främsta utmanaren till Malmö FF om SM-guldet.

I övrigt är BK Häcken (31,00), IFK Norrköping (101,00), IF Elfsborg (15,00) och IFK Göteborg (15,00) klubbar som drömmer om att slåss i toppen, men frågan är om det inte är för tuff konkurrens längst upp? Att Allsvenskan på många sätt är hetare än någonsin är givet. Med profiler som Marcus Berg i IFK Göteborg finns det också andra lag utanför de givna guldkandidaterna som har spelare på en extremt hög nivå. Att han ska vinna skytteligan ger 8,00 gånger insatsen hos expekt och det är egentligen bara Isaac Kiese Thelin, som ger 3,50 att vinna skytteligan, som har ett lägre odds än Marcus Berg.

Nog går det inte att prata om Allsvenskan 2022 utan att nämna bottenstriden, som är ett oundvikligt faktum för ett antal lag. Det finns lag som rent historiskt alltid haft svårt i Allsvenskan och det finns lag som inte har någon som helst historisk erfarenhet av att spela i landets högsta serie. IFK Värnamo ger 2,30 gånger insatsen på att flyttas ned direkt till Superettan hos expekt. Då man spelar sin allra första allsvenska säsong någonsin är det inte konstigt att man är nederlagstippade.

GIF Sundsvall (1,65) är det lag som enligt oddsen är närmast att åka ur Allsvenskan, med Degerfors IF (2,00) och Helsingborgs IF (2,00) som främsta utmanare. Totalt sett ligger samtliga tre nykomlingar bland de fyra mest troliga lagen att ramla ur Allsvenskan den här säsongen, om vi går på oddsen från expekt. Varberg (7,00) var nederlagstippade på förhand, men man har två år i rad visat att man inte är som vilken nykomling som helst. Det här är ett svårslaget lag.

Ur ett historiskt perspektiv kan vi se att Allsvenskan under 2000-talet dominerats av Malmö FF, allra främst på senare år. Men hur ser alla SM-guldvinnare på 2000-talet ut?

Allsvenskan vinnare
SäsongSM-guldvinnare
2000Halmstads BK
2001Hammarby IF
2002Djurgårdens IF
2003Djurgårdens IF
2004Malmö FF
2005Djurgårdens IF
2006IF Elfsborg
2007IFK Göteborg
2008Kalmar FF
2009AIK
2010Malmö FF
2011Helsingborgs IF
2012IF Elfsborg
2013Malmö FF
2014Malmö FF
2015IFK Norrköping
2016Malmö FF
2017Malmö FF
2018AIK
2019Djurgårdens IF
2020Malmö FF
2021Malmö FF

Champions League

Under många år var Champions League ett riktigt sorgebarn för svenska klubbar och det tog lång tid innan vi åter hade ett lag i Champions League-gruppspelet efter att Helsingborgs IF varit en del av huvudturneringen säsongen 2000/2001. En lite rolig detalj från den tiden är att Jörgen Lennartsson, nuvarande huvudtränare i Helsingborgs IF, satt på bänken som assisterande tränare redan då.

Efter Helsingborgs IF är det bara Malmö FF som varit med i Champions League från Sverige. Det skedde säsongen 2014/2015, efterföljande säsong 2015/2016 och nu senast 2021/2022. Samtliga gånger har Malmö FF fått se sig besegrade redan i gruppspelet och man har faktiskt slutat sist tre gånger om, även om man har med sig tunga skalper mot Olympiakos och Shaktar Donetsk.

En viktig sak att hålla reda på när det gäller Champions League för svenska lag är att det bara är ett lag som har möjlighet att nå gruppspelet. Det är fjolårets SM-guldvinnare som sommaren därpå får kvala för att nå huvudturneringen. Men då Allsvenskan är en lågt rankad liga blir det start redan i den första kvalrundan och därmed behöver man slå ut totalt fyra lag innan man når gruppspelet. Det har Malmö FF alltså lyckats med tre gånger sedan 2014. Däremot har övriga svenska mästarlag aldrig riktigt varit nära.

Till sommaren är det återigen Malmö FF som i egenskap av regerande svenska mästare ska kvala till Champions League-gruppspelet. I de två första kvalrundorna kommer man att vara seedade och med turen på sin sida kan man bli seedade även i den tredje kvalrundan. Detta är tack vare starka prestationer i Europa på senare år, som har givit rankingpoäng till skåningarna.

Svenska lag i Champions League
1996/1997IFK Göteborg
1999/2000AIK
2000/2001Helsingborgs IF
2014/2015Malmö FF
2015/2016Malmö FF
2021/2022Malmö FF

Än så länge har inget svenskt lag gått vidare från gruppspelet i Champions League.

Europa League

Genom historien har Europa League varit mer av en framgångssaga för svenska lag och kanske är det så enkelt som att det är på en mer rimlig nivå rent sportsligt för att svenska klubbar ska kunna konkurrera?

Precis som i fallet Champions League är det Malmö FF som har varit mest framstående även i Europa League, med två gruppspel på senare år. Vid båda tillfällena gick man dessutom vidare från gruppspelet och till 16-delsfinal.

2018/2019 slutade Malmö FF tvåa i gruppen efter att ha vunnit borta mot Besiktas i den avgörande gruppspelsomgången. Då lottades man att möta Chelsea i 16-delsfinalen. Där vägde skåningarna alldeles för lätt.

2019/2020 vann Malmö FF sin grupp före lokalrivalerna FC Köpenhamn, men man fick återigen en tuff lottning. Wolfsburg blev lite för svåra i februari 2020, trots att Isaac Kiese Thelin faktiskt gav Malmö FF ledningen i det första mötet.

Men redan 2011/2012 spelade Malmö FF faktiskt i Europa League-gruppspelet, efter att ha förlorat Champions League-playoff mot Dinamo Zagreb. Väl i Europa League föll skåningarna tungt mot Metalist Kharkiv, Austria Wien och AZ Alkmaar. Samma säsong spelade Helsingborgs IF också i gruppspelet, men även de skånska grannarna föll tungt. Levante, Twente och Hannover 96 blev för svåra.

2012/2013 var AIK en del av gruppspelet i Europa League i det som varit klubbens enda europeiska gruppspel sedan dess. Då åkte man ut i en tuff grupp bestående av Napoli, Dnipro och PSV Eindhoven.

Säsongen därpå, det vill säga 2013/2014, spelade IF Elfsborg i gruppspelet. Då hamnade man i en grupp med Salzburg, Standard Liege och Esbjerg. Det blev inte heller någon succé för boråsarna, som sedan dess inte spelat i ett gruppspel.

Svenska lag i Europa League
2011/2012Malmö FF / Helsingborgs IF
2012/2013AIK
2013/2014IF Elfsborg
2018/2019Malmö FF (utslagna i 16-delsfinal)
2019/2020Malmö FF (utslagna i 16-delsfinal)

Superettan

Allsvenskan är svensk fotbolls finrum och av förklarliga skäl är det den serie som får mest kärlek, uppmärksamhet och fokus i den mediala bevakningen. Det är flest människor som bryr sig om allsvenska lag och det är flest människor som konsumerar matcherna i Allsvenskan.

Men den näst högsta serien i Sverige, Superettan, är också en serie som många håller varmt om hjärtat. Det är också ett riktigt getingbo säsong efter säsong, när lagen desperat slåss om att ta någon av de två direktplatserna upp till Allsvenskan.

Förra säsongen var det IFK Värnamo och GIF Sundsvall som gick direkt upp till Allsvenskan, samtidigt som Helsingborgs IF fick kvala efter att ha slutat trea i tabellen. Där var skåningarna tyngre mot Halmstads BK, som slutade på negativ kvalplats i den allsvenska tabellen.

Två direktplatser och en kvalplats är alltså det som lagen slåss om under årets säsong, men vad säger oddsen om de olika lagens chans i Superettan?

Odds på Superettan hos expekt

Superettan 2022 består av ett antal klassiska lag, som många menar på hör hemma i den allsvenska fotbollen. Som bekant har Östers IF, Örebro SK, Halmstads BK, Trelleborgs FF, Östersunds FK, Örgryte IS och Landskrona Bois alla spelat i Allsvenskan vid upprepade tillfällen.

Det blir per automatik dessa lag som inför säsongen nämns som kandidater till att vinna Superettan, men om det är något man har lärt sig om odds på vinnare i Superettan är att dessa kan variera kraftigt. Det är nämligen väldigt svårt att förutspå hur den här serien kommer att sluta.

En delförklaring till det är att det både uppifrån och nerifrån ansluter ett antal nya lag, som rör om i grytan och därmed förändrar dynamiken betänkligt.

Enligt expekt och deras odds är Halmstads BK (3,00) favoriter till att vinna Superettan, med Örebro SK (5,00) och Östers IF (5,00) som främsta utmanare. Alla tre är lag som har stor vana av att spela i Allsvenskan och som många menar på skulle höra hemma i den högsta serien. Det är ju faktiskt under 2000-talet som HBK senast vann SM-guld till exempel.

AFC Eskilstuna (8,00) och Norrby IF (8,00) gäller som främsta utmanare enligt oddsen, med BP (15,00) och IK Brage (15,00) som ytterligare outsiders. Bara för att lyfta fram några av de mer framstående oddsen hos expekt när det gäller Superettan den här säsongen.

I bottenstriden är det mer deppigt med Landskrona Bois (2,20) som en kandidat till att ramla ner, samtidigt som Dalkurd FF (2,75) och Östersunds FK (2,75) inte heller verkar kunna räknas bort. Det är alla tre lag som har förändrats mycket inför den här säsongen och för stora rockader i spelartruppen är sällan bra.

Det återstår att se hur den här säsongen slutar i Superettan, men drömmen om att nå Allsvenskan finns där hela tiden. Två lag går direkt upp till den högsta serien och det tredje laget får kvala. Det finns med andra goda möjligheter att få se några gamla bekantingar i Allsvenskan 2023.

Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.